Parin vuoden päästä antennitelevisioverkossa otetaan yhä laajemmin käyttöön uusi lähetystekniikka, DVB-T2. Se mahdollistaa teräväpiirto- eli ns. HD-lähetykset. HD-lähetyksien katsominen vaatii television, joka pystyy teräväpiirtokuvaa näyttämään. Lisäksi televisiossa pitää olla lähetysten vastaanottamiseen sopiva DVB-T2-viritin tai erillinen DVB-T2-digiboksi.
Päivitys 6.4.2016: Suomi siirtyy kokonaan HD-aikaan kun normaalitasoiset SD-lähetykset päättyvät 31.3.2020. Teräväpiirto- eli HD-lähetykset ovat maaliskuussa 2020 katsottavissa antenniteitse koko Suomessa. Tv-lähetykset jatkuvat nykylaatuisina antenniverkossa siis vuoden 2020 kevääseen saakka.
Uuden television hankkiminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos haluaa katsoa HD-lähetyksiä lähitulevaisuudessa antenniverkossa. Uuden digiboksin hankkiminen riittää, ellei TV:ssä ole T2-viritintä.
Mutta jos uuden television hankkiminen on muutenkin ajankohtaista, kannattaa tarkistaa käyttöohjeista tai teknisistä tiedoista, että antenniverkkoon tarkoitetussa TV:ssä on DVB-T2-viritin. Näin vinkkaa Viestintäviraston radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas. Tv-maailman lyhenneviidakossa juuri tuo lyhenne on tärkein, joka televisiosta tulisi löytää.
Kannattaa tarkistaa käyttöohjeista tai teknisistä tiedoista, että antenniverkkoon tarkoitetussa TV:ssä on DVB-T2-viritin.
Kun laitteessa on sen lisäksi Antenna Ready HD -merkintä, niin se takaa, että kaikki Suomessa antenniverkon kautta lähetettävät televisiopalvelut näkyvät myös tulevaisuudessa.
Suomessa testatut ja hyväksytyt laitteet voi tarkistaa netissä olevasta listasta www.testatutlaitteet.fi.
Langaton laajakaista tarvitsee lisää taajuuksia
Uuteen DVB-T2-tekniikkaan siirtymiseen on Kankaan mukaan kaksi syytä. Myös antenniverkon asiakkaille halutaan tarjota mahdollisimman laaja teräväpiirtolaatuinen televisiotarjonta. Jotta sitä voitaisiin antenniverkossa jakaa, tarvitaan uutta tekniikkaa, joka pakkaa kuvan tehokkaammin ja mahtuu nykyisille taajuuskaistoille.
Toinen syy on mobiilisovellusten käytön lisääntyminen siinä määrin, että langattoman laajakaistan taajuustarve on kasvanut.
- Kun televisiokuvaa voidaan pakata tiiviimmin ja jakaa tehokkaammin, voidaan vapauttaa televisiolähetyksiltä taajuuksia langattoman laajakaistan käyttöön, Kangas toteaa.
Uuden teräväpiirtotekniikan käyttöön siirrytään vaiheittain
Päivitys 6.4.2016: Ylen hallintoneuvosto teki 5.4.2016 päätöksen, jonka mukaan uuteen lähetystekniikkaan siirrytään jo maaliskuussa 2020.
Ensimmäinen muutos tulee vuoden 2017 alusta, kun uudet toimiluvat televisiopuolella astuvat voimaan. Kaikkien palveluiden on tarkoitus siirtyä antenniverkossa uuteen lähetystekniikkaan vuonna 2026.
- Vuonna 2020 tehdään kuitenkin välitarkasteluja. Jos silloin on riittävästi T2-kelpoisia vastaanottimia, voidaan siirtymän aikataulua nopeuttaa, Kangas sanoo.
Suomessa on noin 2,5 miljoonaa kotitaloutta, joista lähes puolessa katsotaan televisiota antenniverkon kautta. Muutos koskee varsin suurta osaa TV:n katsojista.
Pelkkä HD-valmius – tai HD Ready -merkintä laitteessa ei vielä takaa, että vastaanotin pystyisi vastaanottamaan HD-lähetyksiä antenniverkossa.
- Lisäksi niistäkin kotitalouksista, jotka katsovat kotonaan kaapeliin liitettyä televisiota, useilla on mökillä televisio, joka on antenniverkossa, Kangas toteaa.
Tilastojen mukaan viime kesänä noin kolmanneksella kotitalouksista oli jo teräväpiirtokuvaa näyttävä televisio. Mutta pelkkä HD-valmius – tai HD Ready -merkintä laitteessa ei vielä takaa, että vastaanotin pystyisi vastaanottamaan HD-lähetyksiä antenniverkossa, jos T2-viritin puuttuu.
- HD Ready tarkoittaa ainoastaan sitä, että siinä laitteessa on teräväpiirtotasoinen näyttö, Kangas huomauttaa.
Kun uusi lähetystekniikka tulee käyttöön 2017, vanhan mallinen televisiokaan ei pimene, mutta osa maksukanavista voi lakata näkymästä. Yleisradion kanavat näkyvät vanhallakin tekniikalla vielä vuosia vuoteen 2020 saakka. muista kanavista ei vielä ole päätöksiä. Suuret kanavat, Ylen sekä MTV3:n ja Nelosen, näkyvät vanhallakin tekniikalla vielä vuosia.
Televisiokauppiaat ovat hyvin muutoksessa mukana
Kysyimme suurilta kodinkoneliikkeiltä, onko heillä sellaisia televisioita vielä myynnissä, joissa kaikki kanavat eivät näy parin vuoden päästä. Vastausten perusteella näytti siltä, että kuluttaja voi varsin turvallisin mielin lähteä televisio-ostoksille.
Huom: Tiedot tammikuulta 2015
Expertistä kerrottiin, että ehdoton valtaosa heidän myymistään antennitelevisioista on nykyään Antenna Ready HD -koneita. Ainoastaan kahdessa televisiossa noin 120 mallista ei tätä ominaisuutta ole.
Gigantissa oltiin samoilla linjoilla. Gigantti.fi-osoitteessa on tällä hetkellä 136 eri TV-mallia, joista seitsemässä ei ole DVB-T2-viritintä. "Lähes kaikki televisiomme ovat saaneet Antenna ja Cable ready HD -hyväksynnät. Tällä hetkellä meillä on alle 10 mallia, jotka eivät ole hyväksyntää saaneet", Gigantista kerrottiin.
Mustapörssi.fi puolestaan kertoi, että kaikissa heidän myymissään televisiomalleissa on DVB-T2-virittimet. Verkkokauppa.com:ista emme saaneet vastausta.
Sekä Gigantti että Expert vakuuttivat, että heidän myyjänsä osaavat kertoa standardien muutoksista asiakkaalle.
Myyjään pitäisikin voida luottaa televisio-ostoksilla. Myyjällä on velvollisuus kertoa muutoksen jälkeenkin toimivista laitteista. Varman päälle kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa, löytyykö haluamasi laite testattujen laitteiden listalta.
Lisätietoa:
HDTVopas.fi-nettisivut – Teräväpiirron ABC
Suomessa testatut laitteet
Viestintäviraston lehtinen Lue tämä ennen kuin ostat! (.pdf) saatavilla kodinkoneliikkeistä