Hyppää pääsisältöön

Torjuttiinko suolalla Zombeja? Testaa mitä tiedät elintarvikkeiden historiasta

Sighnaghi Museum: Niko Pirosmani: Molokani Carousing, öljymaalaus
Niko Pirosmani: Molokani Carousing; Sighnaghi Museum Sighnaghi Museum: Niko Pirosmani: Molokani Carousing, öljymaalaus Kuva: Wikimedia / www.wikiart.org molokani carousing

Mitä tiedät kotoisen kesäkeiton raaka-aineiden historiasta? Testaa tietämyksesi!

Kesäkeitto on perinteistä suomalaista ruokaa. Se on tuttua ja turvallista.  Kesäkeiton raaka-aineet ovat kuitenkin suurelta osin maahanmuuttajia, joiden historiasta löytyy jännittäviä tarinoita. 

Aloita testi!

Miksi porkkana oli Englannin ilmavoimien salainen ase toisessa maailmansodassa? Mitä ruoka-ainetta antiikin Kreikan urheilijat käyttivät dopingaineena? Miten kukkakaali liittyy Dan Brownin Da Vinci-koodiin?
Lisää tarinoita kesäkeiton ainesten huimasta historiasta kerrotaan radiosarjassa "Kesäkeiton syvin olemus".

Sarjan 10 jakson aikana toimittaja Kaisa Pulakka uppoutuu kesäkeiton raaka-aineiden kulttuurihistoriaan. Ruoka-aineet päivitetään tähän päivään, kun kokki Santeri Vuosara valmistaa raaka-aineesta version 2.0.

Kuuntele ohjelmia maanantaisin 5.1.2015 alkaen Yle Radio 1 klo 17.40  ja lauantaisin 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus 2.1.2015 alkaen, sarjan jokainen jakso on kuunneltavissa 30vrk.

Kesäkeiton syvin olemus - ohjelman kotisivu

Porkkanalla torjuttiin sekä natseja että paholaista
5 (kulttuurihistoriallista) syytä miksi kaikkien kannattaisi syödä sipulia
Miksi kenenkään ei pitäisi syödä perunaa?

Kuvalähteet:
Giuseppe Arcimboldo: Portrait with Vegetables (The Greengrocer). http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arcimboldo_Vegetables.jpg
Giuseppe Arcimboldo: Rudolf II as Vertumnus. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arcimboldovertemnus.jpeg
Annibale Carracci: The Beaneater. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Annibale_Carracci_The_Beaneater.jpg
Peter Wtewael¨: Kitchen Scene. The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri