Mitä tiedät kotoisen kesäkeiton raaka-aineiden historiasta? Testaa tietämyksesi!
Kesäkeitto on perinteistä suomalaista ruokaa. Se on tuttua ja turvallista. Kesäkeiton raaka-aineet ovat kuitenkin suurelta osin maahanmuuttajia, joiden historiasta löytyy jännittäviä tarinoita.
Aloita testi!
Miksi porkkana oli Englannin ilmavoimien salainen ase toisessa maailmansodassa? Mitä ruoka-ainetta antiikin Kreikan urheilijat käyttivät dopingaineena? Miten kukkakaali liittyy Dan Brownin Da Vinci-koodiin?
Lisää tarinoita kesäkeiton ainesten huimasta historiasta kerrotaan radiosarjassa "Kesäkeiton syvin olemus".
Sarjan 10 jakson aikana toimittaja Kaisa Pulakka uppoutuu kesäkeiton raaka-aineiden kulttuurihistoriaan. Ruoka-aineet päivitetään tähän päivään, kun kokki Santeri Vuosara valmistaa raaka-aineesta version 2.0.
Kuuntele ohjelmia maanantaisin 5.1.2015 alkaen Yle Radio 1 klo 17.40 ja lauantaisin 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus 2.1.2015 alkaen, sarjan jokainen jakso on kuunneltavissa 30vrk.
Kesäkeiton syvin olemus - ohjelman kotisivu
Porkkanalla torjuttiin sekä natseja että paholaista
5 (kulttuurihistoriallista) syytä miksi kaikkien kannattaisi syödä sipulia
Miksi kenenkään ei pitäisi syödä perunaa?
Kuvalähteet:
Giuseppe Arcimboldo: Portrait with Vegetables (The Greengrocer). http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arcimboldo_Vegetables.jpg
Giuseppe Arcimboldo: Rudolf II as Vertumnus. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arcimboldovertemnus.jpeg
Annibale Carracci: The Beaneater. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Annibale_Carracci_The_Beaneater.jpg
Peter Wtewael¨: Kitchen Scene. The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online
3.3.2022 - testin käyttämä järjestelmä vaihdettu