Hyppää pääsisältöön

Tuoreet karjatilayrittäjät opettelivat alan nollasta

Lampaat syövät ruohoa.
Lampaat syövät ruohoa. Kuva: YLE/Reetta Arvila navetta

Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä hyppäsivät muutamia vuosia sitten tuntemattomaan ja päättivät perustaa karjatilan. Emännällä on tausta mainosmaailmasta ja isäntä taasen on ollut leipomoyrittäjänä.

”Isännällä on ollut haave maatilasta aina ja 2010 päätimme tarttua toimeen, kun entinen sonniasema, Viskaalin tila, tuli myyntiin. Saimme alkuun paljon apuja kokeneilta konkareilta, mistä suuri kiitos heille”, sanoo Tuula.

Tilan perusperiaatteisiin kuuluu eläinten hyvä kohtelut ja puhtaan, mahdollisimman eettisen lähiruoan tuotanto.

Lihamaailmassa opeteltavaa on riittänyt ja nälkä on kasvanut syödessä: Tuoreeltaan pihapiirissä seisoo myös oma teurastamo.

Kaksi naista ja koira navetassa.
Tuula Kukkola-Räinä ja tilanhoitaja Niina Leskelä sekä Pädi-koira ovat katsomassa lampaita. Tuula kertoo, että tuoreita maatilayrittäjiä koettelee eritoten kaikenmaailman byrokratia ja paperinpyöritys, joihin myös menee paljon rahaa. Kaksi naista ja koira navetassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila muhos
Lampaat syövät heinää navetassa.
Tilalla on noin 70 uuhta ja joitakin pässejä. Keväälle odotetaan liutaa karitsoja. Lampaat syövät heinää navetassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila muhos
Seitsenvarpainen navettakissa köllöttelee.
Seitsenvarpainen navettakissa Sulo on seurallista sorttia ja siitä on tullut tilan työmiesten suosikki. Seitsenvarpainen navettakissa köllöttelee. Kuva: YLE/Reetta Arvila seitsemänvarpainen kissa
Limousin-karjaa navetassa.
Viskaalintilalla kasvatetaan Limousine-karjaa ja nautoja on noin 140 päätä. Isäntäpari haluaa kohdella eläimiä reilusti ja niinpä naudat muun muassa pääsevät ympäri vuoden liikkumaan vapaasti sisälle ja ulos. Kun loppu tulee, niin teurasmatka ei rasita eläintä, sillä tilalla on oma teurastamo. Limousin-karjaa navetassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila karjatila
Valtavan kokoinen sonni aitauksessa.
Tilalla ei käytetä keinosiemennystä vaan puhutaan emolehmätuotannosta: Vasikat saavat alkunsa luonnonmukaisesti, kun sonni saa touhuta vapaasti kiimassa olevassa nautalaumassa. Siitossonnit ovat jopa 1000-kiloisia ja yllä vierasta tuli tervehtimään valtavankokoinen palkintosonni Karpo. Valtavan kokoinen sonni aitauksessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila sonni
Teurastamolla riippuu naudan ruhoja.
Myyntipäällikkö Joonas Hämäläinen kertoo, että teurastuksen jälkeen ruhot jäähdytetään nopeasti alle seitsemän asteiseksi, jotta ne pystytään leikkaamaan. Keskiverto naudan ruhopaino on 300-400 kiloa, mutta oikein isot sonnit saattavat painaa jopa 700 kiloa. Teurastamolla riippuu naudan ruhoja. Kuva: YLE/Reetta Arvila teurastamo
Teurastamon lihanleikkuu.
Tilan isäntä Heikki Räinä kertoi, että pankinjohtaja lupasi juuri lisää lainaa, että homma pyörii. Myynti on kasvussa, mutta tilaan on myös satsattu paljon. Uusi, oma teurastamo ja lihanjalostamo ovat harvinaisuuksia, joita ei muilla tiloilla ole. Teurastamon puolella leikataan lihaa noin 2000 kiloa päivässä. Teurastamon lihanleikkuu. Kuva: YLE/Reetta Arvila lihanleikkuu

Reetta Arvila tutustui maatilayrittäjien arkeen, kuuntele juttu: