Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Ei nimi eksoplaneettaa pahenna

Tähtisumua.
Siitä vaan persoonallisia nimiä keksimään Tähtisumua. Kuva: Judy Schmidt avaruus

Elämme aikaa, jolloin taivaalta löydetään lähes päivittäin uusia asioita ja useimmiten nämä asiat ovat eksoplaneettoja eli muita tähtiä kuin omaa Aurinkoamme kiertäviä planeettoja. Ensimmäinen eksoplaneetta löydettiin vuonna 1992 ja tammikuun 9. päivä niiden lukumäärä oli jo 1876.

Näillä kaukaisilla kiertolaisilla on tietenkin omat luettelonimensä kuten ”51 Pegasi b”. Mutta halu antaa näille ”oikeammat” nimet johti viime vuonna jopa siihen, että Uwingu-niminen kaupallinen yritys alkoi nimetä eksoplaneettoja halukkaiden maksavien asiakkaiden ehdotusten mukaan.

Niinpä Kansainvälinen Tähtitieteen Unioni IAU on julistanut nimikilpailu eksoplaneettojen nimeämiseksi. Kilpailu ei ole suunnattu yksityishenkilöille vaan tähtitieteeseen liittyville yhteisöille, voittoa tavoittelemattomille toimijoille ja kouluille.

Nimet saavat olla korkeintaan 16-kirjaimisia ja mieluiten yksittäisiä sanoja. Niiden tulee olla lausuttavissa jollakin kielellä, ne eivät saa muistuttaa muuta tähtitieteellistä nimeä eikä nimi saa loukata ketään. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 15. helmikuuta, joten ei muuta kuin katse taivaalle ja nimisuoni pulppuamaan!

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri