Hyppää pääsisältöön

Ajomies – tarina ratamestarin tuulisesta kesästä

Kotikatsomo: Ajomies, yle tv1
Ajomies (Matti Laine) ajaa työkseen ravien lähtöautoa. Kotikatsomo: Ajomies, yle tv1 kotikatsomo: ajomies

TV1 sunnuntaina 25.8.2019 klo 21.05 - 22.10, uusinta maanantaina 26.8. klo 22.00, Areenassa

Ajomies Antti (Matti Laine) ajaa työkseen ravien lähtöautoa. Hän on ratamestari, jonka työnä ovat arvaamattomat eläimet ja raskaat koneet, jotka hän kaikki hallitsee taitavasti.

Yhtenä tuulisena kesänä ovat suuremmat voimat kyseessä – nimittäin omat ja muiden tunteet.

Kesän piti olla ihan tavallinen tai ainakaan sen ei pitänyt olla ikimuistoisen kaoottinen kesä, johon sisältyy lopputili, talokauppa, rakkautta ja kuolemaa, valheita sekä hirvittävä syyllisyys. Mutta sellainen kesä siitä kuitenkin tuli.

Ajomies-elokuvan rooleissa nähdään Veera Degerholm, Elina Ylisuvanto, Raimo O Niemi, Tapio Aarre-Ahtio, Jorma Markkula, Arja Mäki-Nevala ja Esa Löytömäki.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet J-P Passi ja Jarkko T. Laine. Kyseessä on elokuvaajina paremmin tunnettujen Passin ja Laineen esikoiselokuva ohjaajina. Passi on aikaisemmin ohjannut kiitetyn dokumentin Kovasikajuttu.

Tuotanto: Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab. Suomi, 2012. Elokuva on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Ohjaaja J-P Passi: "Ihminen – pää pois persiistä!"

Ajomies Antti on ihan tavallinen mies, jolle piti tulla tavallinen kesä. Nyt siihen tulikin lopputili, talokauppa, rakkautta ja kuolemaa, valheita sekä hirvittävä syyllisyys.

Ohjaaja J-P Passi, onko toiselle ihmiselle valehtelemisesta tullut liian helppoa?
”Toivottavasti ei. Tai varmaan se joillekin sitä on, mutta elokuvamme päähenkilö luultavasti toivoisi sen olevan huomattavan paljon helpompaa kuin se nyt on.”

Onko toisen ihmisen loukkaamisesta tullut liian helppoa?
”Ei onneksi. Asiaan kiinnitetään minusta kiitettävän paljon huomiota.”

Mitä tämä kertoo meistä?
”Meistä, ihmiskunnastako? Että ihan kehityskelpoista porukkaa ollaan. Pakko on luottaa että suunta on parempaan, oli kyse sitten valehtelemisen, lapsisotilaiden tai nälänhädän määrästä – sikäli kun rinnastus sallitaan.”

Mihin ihminen tarvitsee syyllisyyttä?
”Evoluutiopsykologi varmastikin vastaisi että lajin säilyttämiseen. Kirkonmies sanoisi jotain muuta, puhuisi synneistä ja sen sellaisista. Mutta perusarjessahan sitä tarvitaan lähinnä verenpaineen kohottamista ja huonosti nukuttuja öitä varten. Näitä väistellessä tulemme sitten ikään kuin oheistuotteena olleeksi ns. ihmisiksi.”

J-P Passi, yle tv1
Ohjaaja J-P Passi J-P Passi, yle tv1 Yle TV1,j-p passi

Periikö rehellisyys maan – myös parisuhteessa?
”En usko, ei ainakaan kovin äärimmäinen rehellisyys. Ymmärtääkseni jokaisen ihmismielen perukoilla väijyy sellaisiakin ajatuksia, joiden julkituominen ei aja kenenkään asiaa. Ja jos tällä nyt viitataan näihin uskottomuusasioihin, niin mitään lopullista vastausta ei voi olla, eikä minulla ole asiasta edes henkilökohtaista mielipidettä. Historiahan tuntee tapauksia puolesta ja vastaan.”

Milloin ihminen tietää, onko tehnyt elämässään valinnan, joka on päin persettä.
”Sen tietää viimeistään kolmenkymmenen vuoden päästä. Ehkä.”

Kumpi jalostaa ihmistä – kaupunki vai pieni yhteisö?
”Tämä koskee ainoastaan itseäni: Kaupunki. En kaipaa tiiviitä pieniä porukoita. Moni halajaa pieniin yhteisöihin, joissa tiedetään toisten asiat, ja kuuluessaan sellaiseen moni myös samasta syystä ahdistuu."

"Toisaalta kaupunkeihin halutaan, koska niissä on yksityisyys ja henkilökohtainen rauha – ja pian pettymys seuraa siitä kun naapuri ei moikkaa. Jalostaako toinen lähtökohtaisesti enemmän kuin toinen? Tuskin. Tärkeintä kai olisi pitää pää pois persiistä ja se on onneksi mahdollista missä vain.”

Ajomies Vuoden käsikirjoitus -finalisti

Elokuva Ajomies on valittu Vuoden paras käsikirjoitus -finaaliin. Vuosittain jaettavan Sylvi-palkinnon myöntävät Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry yhdessä Käsikirjoittajien Killan kanssa.

J-P Passin ja Jarkko T. Laineen käsikirjoitusta luonnehditaan juhlavasti arkiseksi harmaan kaikissa sävyissä. Esiraadin mielestä elävästi niukka dialogi koskettaa ja naurattaa. Elokuva antaa katsojalle mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä pölyverhon alta löytyvästä kolmiodraamasta.

Muita finalisteja ovat elokuvat Silmäterä, Kristuksen morsian ja Betoniyö.

Finalistit valinneeseen esiraatiin kuuluivat näyttelijä Minna Haapkylä, kirjailija Tuomas Kyrö ja ohjaaja Heikki Kujanpää. Lopullisen voittajan valitsee käsikirjoittaja Tove Idstöm maaliskuussa 2015.

Lisää ohjelmasta

Keskustele