Hyppää pääsisältöön

Lapset pois ladulta - ja muualtakin!

Lapset pois ladulta
Lapset pois ladulta Kuva: Anna-Leena Lappalainen lapset pois ladulta

Pitäkää hidastelevat lapsenne pois yleisiltä hiihtoladuilta! Opetelkaa hiihtämään ennen kuin tuotte niitä kaatuilemaan muiden tielle!

Suomessa lapsiin suhtaudutaan vihamielisesti. Ei aina eikä kaikkialla, mutta usein joutuu miettimään, voiko lapsen ottaa mukaan johonkin ihan tavalliseen paikkaan vai aiheutuuko siitä liikaa häiriötä Kanssaihmisille. Osaako lapsi istua nätisti aloillaan? Lähteekö siitä ääntä? Liikkuuko se liikaa vai liian hitaasti? Onko lapsi tarpeeksi huomaamaton?

Tässä muutamia paikkoja, joihin lapsia ei kannata ottaa mukaan. Ei ainakaan, jos haluaa miellyttää kaikkia.

Bussi: Lapset ja bussi on paha yhdistelmä. Pienet lapset saattavat heittäytyä itkemään matkan aikana, kovaäänisestikin, mikä tietysti pilaa muiden matkustajien loppupäivän. Isommat lapset puolestaan kyselevät ja pälättävät ääliömäisesti koko ajan. Saattavat jopa katsoa päinkin eli tuijottaa. Ja aina, kun ruuhkabussiin änkeää mamma hehtaarinkokoisine vaunuineen (ilmaiseksi tietysti!), vanne kanssamatkustajan pään ympärillä kiristyy pykälän tai pari.

Häät: Ei ihme, että avoparien määrä Suomessa kasvaa koko ajan! Lapsettomia häitä järjestävät vain itsekkäät narsistit, ja koko perheen häät ovat kaikille (muille paitsi lapsille) tylsät ja stressaavat: lapset häiriköivät kirkossa, varastavat show´n juhlapaikalla ja estävät aikuisia Bilettämästä.

Ruokakauppa: Älä ikinä mene ruokakauppaan lapsen kanssa, etenkään nälkäisen. Lapset lääppivät tavaroita, haahuilevat pitkin käytäviä, hyppäävät yllättäen ostoskärryjen tielle ja raivoavat lelu- ja karkkihyllyn edessä. Ei siis lapsia kauppaan! Myös se on väärin, jos käyt kaupassa ennen kuin haet lapset päivähoidosta: se kun on tulkittavissa yhteiskunnan tarjoaman päivähoitopalvelun väärinkäytöksi ja vanhemman itsekkyydeksi.

Lentokone: Kuka haluaa paikan lentokoneesta lapsiperheen edestä? Ai eikö kukaan? Jos haluat selkähierontaa, hankkiudu istumaan lentokoneessa lapsimatkustajan eteen. Muussa tapauksessa stay away (ks. kohta bussi). Juoppojen on sallitumpaa metelöidä lentokoneessa kuin lapsien.

Ravintola: Ylimääräiset äänet eivät kuulu ravintolaan. Tai oikeastaan juuri mitkään äänet. Suomessa ravintolassa on hiirenhiljaista. Oman seuralaisen kanssa puhutaan matalalla äänellä, lähes kuiskaten, eikä viereisiin pöytiin vilkuilla. Miten tähän yhtälöön sopisivat lapset, joilta lähes poikkeuksetta kaatuvat limut pöydälle? Ja jotka saattavat pölläyttää yhtäkkiä ilmoille mehevät peräaromit? No eivät ne tietenkään sovi yhteen, lapset ja ravintolat.

Hiihtolatu: Opeta lapsesi hiihtämään ennen kuin viet hänet yleiselle hiihtoladulle. Hiihtoladulla nimittäin moni suomalainen tuppisuu saattaa voittaa ujoutensa ja tulla antamaan palautetta maata lanaavasta kullannupustasi.

Itse asiassa voisi olla hyvä eristää lapsi ulkomaailmasta kokonaan siihen saakka, kunnes hän osaa olla kuin muut. Eihän aikuistenkaan sovi puhua lujaa, nauraa, itkeä, hidastella tai muutenkaan erottua joukosta. Jotta ei häiritse.

Kommentit