Hyppää pääsisältöön

Lukijoiden parhaat myrskykuvat - äänestä omaa suosikkiasi

Aallot iskeytyvät rantakallioihin
Aallot iskeytyvät rantakallioihin. Aallot iskeytyvät rantakallioihin Kuva: Yle/Luontoretki myrsky

Millainen on hyvä myrskykuva? Yle Luonto pyysi lukijoitaan lähettämään myrskykuvia ja vinkkejä myrskyn kuvaamiseen. Raati valitsi finaaliin suosikkinsa, joista sinä saat äänestää voittajan.

Liukkaat kalliot ja suolavesi muodostavat omat haasteensa myrskyn kuvaamiselle. Mutta vaikeinta on saada välitettyä kuviin tunnelma.

Kuinka kuvata valtavaa pauhua korvissa, suupielissä maistuvaa suolaa, meren tuoksua, kasvoja kastelevia pärskeitä? Niin että tunnelma välittyy myös sellaiselle, joka ei ole itse seissyt myrskyn keskellä ja jolla ei ole tilanteesta omakohtaisia muistoja, jotka kuvat palauttaisivat mieleen.

Äänestä suosikkikuvaasi

Kiitos kaikille kuvakisaan osallistuneille! Ylen luontotoimitus valitsi lähetettyjen kuvien joukosta neljä suosikkiaan. Valinta ei ollut helppo, todella hienoja otoksia oli niin paljon.

Myrskykuvat - raadin suosikit

Kuva A

Tapani-myrsky
26.12.2011 Tapani-myrsky saavutti länsirannikon. Porissa myrskyaaltoja mennään perinteisesti katsastamaan Mäntyluodon Kalloon, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Vaikka radiolähetyksessä kehotettiin välttämään ulkona liikkumista myrskyn aikana, oli kallioiselle saarelle johtavalla pengertiellä pienoinen ruuhka jo aamupäivän aikana ja parkkipaikat kortilla. Keskituulet huitelivat päivän aikana parhaimmillaan 25 m/s ja puuskissa 30 m/s tietämillä. Aallokko oli kelin mukainen ja aiheutti pientä tulvimista Kallossa. Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että laajakulma ja jalusta ovat pyhä yhdistelmä myrskykuvauksessa. Tämä kuva on kuitenkin otettu 70-200 mm putkella käsivaralta. Videolla merenkäynti näyttää myös vaikuttavalta: http://youtu.be/NlDj4_vj7K4 Tapani-myrsky Kuva: Jarnoky myrsky

Raati kommentoi:
Huima tyrsky! Kuva on onnistuttu nappaamaan juuri oikealla hetkellä. Murtuva vesimassa muistuttaa lähes trooppisista myrskyistä näkemiämme kuvia. Hienoa, että kuvaan on sommiteltu myös myrskyn kuvaaja. Hän tosin vaikuttaa olevan suojassa (hyvä niin).

Kuva B

Syysmyrsky Särkkäniemellä Vuosaareen Uutelassa
Syysmyrsky Särkkäniemellä, Vuosaaren Uutelassa. Ajatuksena kuvata mahdollisimman pitkällä suljinajalla, jotta saadaan liikkeen tuntua mahdollisimman paljon. Syysmyrsky Särkkäniemellä Vuosaareen Uutelassa Kuva: Kari Etelä myrsky

Raati kommentoi:
Kuvaan on onnistuttu vangitsemaan vahva tunnelma, otos edustaa hyvin juuri suomalaista myrskyä. Harmaus, lehdettömät puunrungot ja vihmova tuuli tuo myrskyn katsojan iholle. Pystyy aistimaan, miltä kuvanottohetkellä tuntui.

Kuva C

Myrsky merellä
Mäntyluodon Kallossa aaltoja ihastellen Myrsky merellä Kuva: Jouko Langen myrsky

Raati kommentoi:
Hyvä sommittelu ja hieno valo. Voi aistia aaltojen kastelemat kalliot, joilla katsoja seisoo suojassa kaukana tyrskyistä. Myrskyn voima ilmenee hyvin vaahtoavasta vedestä.

Kuva D

Eino-myrsky
Puiden latvat saavat kyytiä Mikkelissä, Hiirolan kylässä, Einonpäivän myrskyn aikaan 2013. Eino-myrsky Kuva: Kimmo Jukarainen myrsky

Raati kommentoi:
Pitkällä valotusajalla on saatu vangittua puiden taipuminen myrskyn voimasta. Hyvin sommiteltu kuva, jossa myöskin on kaunis valo ja vahva myrskyn tunnelma.

Hienosti tavoitettu ja sommiteltukin myrskyn fiilis metsässä. Makaan selälläni ja kuulen puiden kohinan. Kaatuuko päälle?

Äänestä omaa suosikkiasi

Mikä mielestäsi on raadin valitsemista voittajakuvista kaikkein onnistunein?

Digikuvausilta radiossa

Luonto-Suomen Digikuvausillassa Radio Suomessa keskusteltiin asiantuntijoiden kanssa myös myrskykuvakisaan lähetetyistä kuvista.