Hyppää pääsisältöön

Neljä kuvaa Auschwitzista

Auschwitz-Birkenaun ratapiha
Auschwitz-Birkenaun ratapiha Kuva: Auschwitz-Birkenaun ratapiha Birkenaun puolelta. Paikalle saapuneista junista eroteltiin töihin kelpaavat ja suoraan kaasukammioihin joutuvat ihmiset. Kuvan päiväykseksi on merkitty leirin vapauttamispäivä 27.1.1945. Kuva: YLE/EPA auschwitz-birkenau

Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tulee 27. päivä tammikuuta kuluneeksi 70 vuotta. Filmiryhmä-ohjelmaa ”Holokausti elokuvissa – Schindlerin lista” tehdessäni kävin läpi eri valo- ja elokuvia, jotka liittyvät holokaustiin. Samalla mietin niiden kautta Auschwitzin todellisuutta natsi-Saksan aikaan, historiallista kuvaamme siitä, keskitysleiristä tehtyjä fiktioita ja paikan nykyluonnetta museona. Tässä neljä mieleeni jäänyttä kuvaa Auschwitzista.

Schindelrin lista
Schindelrin lista Kuva: Kahta alkuperäistä Schindlerin listaa säilytetään Yad Vashem –museossa Jerusalemissa Israelissa ja yhtä säilytetään Washington Holocaust –musossa Yhdysvalloissa. Kuva:YLE/EPA schindelrin lista
Oskar Schindler
Oskar Schindler Kuva: Liam Neeson Oskar Schindlerin roolissa Steven Spielbergin elokuvassa Schindlerin lista (1993). Elokuva sai seitsemän Oscar-palkintoa. Kuva: Universal Pictures /YLE oskar schindler
Auschwitz-Birkenaun ratapiha
Auschwitz-Birkenaun ratapiha Kuva: Auschwitz-Birkenau –leirimuseossa viime viikolla 15.1. 2015 otettu valokuva, jossa vapauttamisen 70-vuotisjuhlavalmistelut alkavat näkyä rakennetun väliaikaisen suojakatoksen myötä. Kuva: EPA/JACEK BEDNARCZYK auschwitz-birkenau

Auschwitz-Birkenau-museo

Oskar Schindler

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri