Hyppää pääsisältöön

Antibiootti altistaa myös terveen matkailijan superbakteereille, paljastaa suomalaistutkimus

Lähikuvassa infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele
Infektiolääkäri Anu Kantele, Hyks Infektiotautien klinikka Lähikuvassa infektiolääkäri, dosentti Anu Kantele Kuva: Leena Matti/Yle dosentti anu kantele

Kotiin palaavat turistit tuovat superbakteereja suolissaan Suomeen. Antibioottihoito tavallisessa matkaripulissa on riski, toteaa dosentti, infektiolääkäri Anu Kantele HYKS:n Infektiosairauksien klinikalta. Antibiootti altistaa myös terveen matkailijan superbakteereille.

Dosentti Anu Kantele ryhmineen osoitti, että lämpimistä maista palaavista yli 20 prosenttia kantoi tullessaan lääkeresistenttiä bakteeria. Nämä matkailijat olivat asiasta täysin tietämättömiä, koska bakteereista ei aiheutunut oireita. Oireettomistakin Intian kävijöistä siis yksi viidestä toi tullessaan superbakteerin.

Lievän matkaripulin hoito antibiooteilla on enemmän kuin liioittelua, se on riski

Superbakteerin hankkiminen onnistuu ihan tavalliseltakin turistilta helposti: tarvitsee vain matkustaa Etelä-Intiaan, hommata siellä tavallinen matkaripuli ja siihen antibioottihoito - ja kas, 80 prosentin varmuudella superbakteeri on napattu mukaan.

80 prosentin varmuudella superbakteeri on napattu mukaan

Jos matkaripuli iskee ja potilas jättää ne antibiootit syömättä, superbakteerin riski pienenee. Alle puolet saa suoleensa superbakteerin, jos yksinkertaisesti hoitaa ripulinsa levolla ja huolehtii riittävästi nestetäydennyksestä. Jos lääkehoito on tarpeen, voi ottaa pieninä annoksina loperamidia, joka rauhoittaa ripulia, dosentti Anu Kantele sanoo. .

Suomalaiset superbakteerin jäljittäjinä

Infektiolääkäri Anu Kantele HYKS:in infektioklinikalta tutki ryhmineen yhteistyössä Aavan Matkailuklinikan kanssa nelisensataa perustervettä suomalaista ennen matkaa ja sen jälkeen. Palaavien matkustajien ulostenäytteissä piili yllätys: antibiooteilla matkaripulia hoitaneilla oli eniten superbakteereja suolessaan. Turhan innokkaasti antibiootteja syövät matkailijat vaihtoivat omat perusbakteerinsa intialaisiin antibiootteja kestäviin superbakteereihin.

antibiooteilla matkaripulia hoitaneilla oli eniten superbakteereja suolessaan

- Missään tapauksessa antibiootteja ei pidä käyttää matkaripulin ennaltaehkäisyyn, sanoo dosentti Anu Kantele HYKS:n Infektiosairauksien klinikalta, ei myöskään lievän tai keskivaikean matkaripulin hoitoon. Antibiootit pitää säästää tilanteeseen, jossa niitä oikeasti tarvitaan. Vakavissa infektioissa antibiootit voivat pelastaa hengen.

Mitä välii, jos on oireeton kantaja?

Vastuskykyiset bakteerit eivät yleensä aiheuta oireita. Jos ne onnistuvat aihettamaan infektion, sitä on tavallista vaikeampi hoitaa, koska perusantibiootit eivät siihen pure.
Oireeton kantaja voi levittää bakteereita myös muihin. Pahimmassa tapauksessa hän kuljettaa superbakteerin sairaalaan, jossa se voi aiheuttaa ongelmia huonokuntoisille potilaille. Globaali ongelma on se, että vastustuskykyiset bakteerit leviävät kaikkialle ja voidaan päätyä samaan jamaan kuin ennen antibiootteja ja infektiot tappavat taas.

Entä kuinka käy tekonivelleikkausten, elinsiirtojen ja syövän solunsalpaajahoitojen, jos bakteerit kestävät kohta kaikkia niitä antibiootteja, joilla tulehduksia hoidetaan?
Pitääkö alkaa totutella ajatukseen, että tulehtunut haava tai keuhkokuume paranee - jos paranee tai sitten ei.

Kommentit