Hyppää pääsisältöön

Elokuun vallankumous

Mies istuu Leninin patsaan päälaella
Mies istuu Leninin patsaan päälaella Kuva: Yle elokuun vallankumous

DocPoint-festivaali on myöntänyt vuoden 2015 Apollo-palkintonsa toimittaja, dokumentaristi Reijo Nikkilälle.

Ylen pitkäaikainen Moskovan-kirjeenvaihtaja ja Ylen Itäprojektin tuottaja on myös ollut keskeinen henkilö venäläisen dokumenttielokuvan levittämisessä Suomeen ja suomalaisen viennissä Venäjälle, palkinnon perusteluissa todetaan. Itäprojekti oli 1990-luvulla toteutettu viisivuotinen hanke, jossa suomalaiset ja venäläiset dokumentaristit avasivat Venäjän lähihistoriaa.

Teema onnittelee Reijo Nikkilää esittämällä Ulkolinja-dokumentin Elokuun vallankumous, reportaasin Neuvostoliiton kohtalon sinetöineistä tapahtumista Moskovassa vuonna 1991.

Elokuussa 1991 maailma ja Reijo Nikkilä heräsivät uutiseen: Neuvostoliitossa on tapahtunut vallankaappaus, ”putš”, Gorbatšov on pidätetty ja syrjäytetty. Panssarivaunut vyöryvät Moskovaan ja ihmiset kokoontuvat suojelemaan Valkoista taloa.

Toimittaja Reijo Nikkilä vuonna 1971
Reijo Nikkilä vuonna 1971 Toimittaja Reijo Nikkilä vuonna 1971 Kuva: Yle/Erkki Suonio reijo nikkilä

”Olin lomalla ja lähdin heti matkaan”, kertoi Reijo Nikkilä dokumenttinsa ”Elokuun vallankumous” synnystä. Nikkilä eli kuvaaja Kari Aholan kanssa kolme päivää Moskovan kaduilla ihmisten kanssa, jotka nousivat spontaanisti vastustamaan varapresidentti Gennadi Janajevin johtaman hätätilakomitean poikkeustilaksi naamioitua vallankaappausyritystä. He näkivät, miten nopeasti tavalliset ihmiset kääntyivät vallankaappausta vastaan.

Nikkilän dokumentissa puhuvat – ja laulavat – tavalliset moskovalaiset, mutta myös taiteilijat kuten runoilija Jevgeni Jevtušenko ja sellotaiteilija Mstislav Rostropovitš, joka radiostudiossa vaihtaa sellon kalašnikoviin. Dokumentin symboliseksi sankariksi nousee Nikolai Amelin, sotilas joka lähetettiin varmistamaan vallankaappauksen onnistumista, mutta joka jäikin puolustamaan tavallisia ihmisiä.

DocPoint esittää Nikkilän laatiman Carte Blanche -sarjan 28. – 30.1.2015.

Lisää Nikkilän Apollo-palkinnosta DocPointin sivuilla

  • Ulkolinja: Elokuun vallankumous, Suomi 1991. Ohjaus Reijo Nikkilä. Tuotanto Yle.

Reijo Nikkilän ohjelmia Elävästä arkistosta

Reijo Nikkilä miehitetyssä Prahassa 1968

Raportti Chilen sotilasvallankaappauksesta 1973

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa