Hyppää pääsisältöön

Knut Hamsunin Eurooppa - ja meidän

Postikorttikuva vanhasta Oslosta, Kristianiasta.
Kristiania, vanha Oslo, postikortti Postikorttikuva vanhasta Oslosta, Kristianiasta. Kuva: Wikimedia: Nasjonalbiblioteket, Norja nasjonalbiblioteket

Häiriintyneen ranskalaismuslimin väkivallan kohteeksi joutuu juutalainen ruokakauppias. Kiihtyneen uusnatsimielenosoituksen kohteena Saksassa on maahanmuuttajamuslimi. Antisemitismin varjo Euroopassa on pitkä mutta tänään eri ryhmiin kohdistuvat vainot ja varjot risteävät, kaikkialla hyökkäyksen kohteena ovat "nuo toiset" .

Kylläpä norjalaiset kauhistuivat 1930-luvulla kun heidän juhlittu kansalliskirjailijansa, Nobelilla palkittu Knut Hamsun, liittyi norjalaisnatsien kannattajiin. Hamsunin maine tahraantui hetkessä. Häntä epäiltiin vanhuudenhöperöksi. Hän vieraili Saksassa ja kävi Göbbelsillä kylässä, perhevisiitissä Hän antoi lausuntoja, hän oli otsikoissa ja hän joutui oikeuden eteen. Traagista ja käsittämätöntä.

Räikeä ja häiritsevä kirja

1800-luvulla kaikki oli toisin. Hamsun teki huikean entreen pohjoismaiseen kirjallisuuteen, liehui Skandinavian taiteen kultaisella vuosikymmenellä kuvataiteilijoiden kanssa Helsingissä, kirjailijatovereittensa kanssa Kristianissa (Oslo) ja taiteilijakahviloissa Pariisissa. Kööpenhaminan boheemit piirit olivat Hamsunin toinen koti. Vauhtia riitti ja romaaneita syntyi.

Knut Hamsunin nuoruus ja nuoruudentuotanto hämmästyttävät vieläkin. Miten joku saattoi kirjoittaa niin modernisti! Miten tulkita maailmaa niin oudosta vinkkelistä? Miten rajata kerrontansa kuin elokuvan mestarileikkaajat puoli vuosisataa myöhemmin?

Nälkä ilmestyi 1890. Räikeä ja häiritsevä kirja.

Nälkää luetaan Yle Radio 1:n Lukupiirissä 24.1.2015 klo 19.03-22.00. Kirjavieraina kirjailija Juha Siltanen ja kustantaja Timo Ernamo.

luku.piiri(at)yle.fi

  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri