Hyppää pääsisältöön

Marjaana, opo

Marjaana elokuussa 2014
Marjaana elokuussa 2014 Marjaana elokuussa 2014 marjaana

Marjaana Herlevi on lukion opinto-ohjaaja, joka tarjoaa myös elämäntaidon valmennusta. Hän ohjaa lukiolaisia opinnoissa, antaa apua uran valintaan sekä tekee tilaustyötä yritysasiakkaille ja oppilaitoksille.

Marjaanan Valmennuskouluun pääsi kuusi pirkanmaalaista nuorta, joita Marjaana valmentaa innostaen ja kannustaen. Hän tekee oivalluttavia kysymyksiä ja kuuntelee nuoria tarkkaan.

Marjaana kertoo...

- Ohjaustyötä kannattaa tehdä valmennuksellisesti.

Oma työ
"Olen unelma-ammatissani!

Harrastukset
Salsa ja monipuolinen kulttuurin suurkulutus

Motto
Kaikki järjestyy!

Apua urapolun löytämiseen

Täsmällinen ja yksilöllinen valmennus on parhaimmillaan sitä, että nuori ei syrjäydy eikä keskeytä kouluakaan, vaan hän löytää urapolkunsa - ja jopa elämäntehtävänsä!

Mukavista lähtökohdista ja hyvistä lähtökohdista on toki helpompi ponnistaa maailmalle, mutta myös onnekkaat nuoret tarvitsevat apua suunnan löytämisessä.

Marjaana tietää, että nuorten odotukset ovat moninaiset. Vanhempien tuki ja kannustus ovat tärkeitä, mutta usein tarvitaan myös opoa, joka tekee oivalluttavia kysymyksiä ja valmentaa nuoria henkilökohtaisesti.

Mieli saattaa olla myllerryksessä ja ristipaineessa monista eri syistä. Omiin tulevaisuuden unelmiin saattavat vaikuttaa kavereiden mielipiteet, mediassa tarjottavat mielikuvat eri ammateista, sukulaisten neuvot ja oma käsitys itsestä oppijana.

Onko opoja tarpeeksi?

Oman suunnan ja omien voimavarojen löytyminen juuri abivuoden jälkeen on yksi tärkeimmistä elämän käännekohdista. Kouluissa tarjottava opinto-ohjaus ei ole välttämättä riittävää. Opo 1-kurssi sisältää 38 tuntia opinto-ohjausta 3 vuoden aikana. Suurin osa tästä on luokkamuotoista ohjausta. Yksilöohjausta ole tarpeeksi tai opoille on pitkä jono.

Tärkeän asian äärellä olisi hyvä saada viettää aikaa ja pohtia rauhassa, mitä todella haluaa elämältä. Harkiten tehdyt valinnat vähentäisivät opintojen keskeyttämistä.

Elämäntaidon valmennus osaksi opinto-ohjausta

Aiemmin Marjaana työskenteli 8 vuotta perusasteella. Hän tietää tarkkaan nuorten haasteet, toiveet, pelot ja unelmat. Nykyään hän pyörittää omaa yritystään sekä toimii Kangasalan lukion opona.

Marjaana työskenteli myös Kalevan lukion opona Tampereella. Tämä oli ensimmäinen koulu, jossa tarjottiin elämäntaidon valmennusta lukiolaisille sekä yksilöllisesti opinto-ohjauksen keskusteluissa että elämäntaidon valmennuksen kurssina. Kurssien palaute oli kannustavaa, nyt elämäntaidon valmennusta toivotaan lisää.

Kuuntele Marjaanan puheenvuorot: Valmennuksen kulmakivet.

Kommentit
  • Abivuoden aikaan

    Yo-kirjoitukset ovat takana, mikä on suuntasi nyt?

    Oletko yo-kirjoitusten kynnyksellä? Käy silloin Abitreeneissä. Jos yo-kirjoitukset ovat jo takana, mikä on suuntasi nyt? Haluatko opiskella, tehdä töitä vai lähteä ulkomaille?

  • Lähetä silmukkavideo

    Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.

    Oletko matkalla kohti abivuotta? Vai onko abivuosi jo meneillään? Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.