Hyppää pääsisältöön

Ruoanlaittoa veren maku suussa

Kokkisankarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo ryntäsivät vuonna 1974 taistoon suomalaisten raudanpuutetta vastaan. Luvassa olikin varsinainen "anemiantorjuntarysäys". Veri on mitä oivallisin ruoka-aine raudan puutteeseen ja makuakin löytyy.

Anemian yleisin syy on raudanpuute. Rautaa tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Suurin osa elimistön raudasta kuluu veren punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa. Urheilijoilla ja ruumiillisen työn tekijöillä raudantarve on tosiasia.

Onneksi anemiaa voi ehkäistä helposti verta sisältävällä ruokavaliolla. Verivelli eli "verileipäressu" on hyvä, halpa ja helposti valmistuva tuote, joka pitää sisällään pohjalaista verileipää, maitoa ja suolaa. Hapokas ja vitamiinipitoinen puolukkahillo sopii velliin mausteeksi.

Syödään vaan verta, eri muodoissa!

Veriperunaohukaiset ovat astetta ruokaisampi tuotos. Lettutaikinaan kokit ynnäävät veren lisäksi savusilavaa, perunaa, sipulia, munia, ruisjauhoja, suolaa, valkopippuria ja kaljaa. Kolmella ohukaisella on aikuisen ihmisen päivittäinen raudantarve taattu.

Verivanukasta, eli palttua, aloittaessaan Kolmonen havahtuu siihen, että joku on käynyt muuttamassa reseptitaululle kirjatun veden kaljaksi. Syyllinen löytyy läheltä. Vanamo toteaakin, että jos saisi itse päättää, niin hän korvaisi reseptissä maidonkin kaljalla.

Ohjelman pääosassa on kuitenkin veri eri muodoissaan, jota ylistetään helpoksi ja etenkin erittäin halvaksi raudan lähteeksi. Riittävästi käytettyinä veriruoat myös ehkäisevät esimerkiksi kevätväsymystä.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto