Hyppää pääsisältöön

Ruoanlaittoa veren maku suussa

Kokkisankarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo ryntäsivät vuonna 1974 taistoon suomalaisten raudanpuutetta vastaan. Luvassa olikin varsinainen "anemiantorjuntarysäys". Veri on mitä oivallisin ruoka-aine raudan puutteeseen ja makuakin löytyy.

Anemian yleisin syy on raudanpuute. Rautaa tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Suurin osa elimistön raudasta kuluu veren punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa. Urheilijoilla ja ruumiillisen työn tekijöillä raudantarve on tosiasia.

Onneksi anemiaa voi ehkäistä helposti verta sisältävällä ruokavaliolla. Verivelli eli "verileipäressu" on hyvä, halpa ja helposti valmistuva tuote, joka pitää sisällään pohjalaista verileipää, maitoa ja suolaa. Hapokas ja vitamiinipitoinen puolukkahillo sopii velliin mausteeksi.

Syödään vaan verta, eri muodoissa!

Veriperunaohukaiset ovat astetta ruokaisampi tuotos. Lettutaikinaan kokit ynnäävät veren lisäksi savusilavaa, perunaa, sipulia, munia, ruisjauhoja, suolaa, valkopippuria ja kaljaa. Kolmella ohukaisella on aikuisen ihmisen päivittäinen raudantarve taattu.

Verivanukasta, eli palttua, aloittaessaan Kolmonen havahtuu siihen, että joku on käynyt muuttamassa reseptitaululle kirjatun veden kaljaksi. Syyllinen löytyy läheltä. Vanamo toteaakin, että jos saisi itse päättää, niin hän korvaisi reseptissä maidonkin kaljalla.

Ohjelman pääosassa on kuitenkin veri eri muodoissaan, jota ylistetään helpoksi ja etenkin erittäin halvaksi raudan lähteeksi. Riittävästi käytettyinä veriruoat myös ehkäisevät esimerkiksi kevätväsymystä.