Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Veli-Matti Puumalan puheenvuoro

Säveltäjä Veli-Matti Puumala.
Säveltäjä Veli-Matti Puumala. Säveltäjä Veli-Matti Puumala. Kuva: Yle/Laila Kangas veli-matti puumala

Joka keskiviikko Musiikkitalon yleisölämpiössä Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 21. tammikuuta 2015 vuorossa oli Sibelius-Akatemian sävellyksen professori Veli-Matti Puumala.

Säveltäjänä toimiminen Suomessa lienee aina ollut erilaista kuin vanhoissa klassisen musiikin suurmaissa. Brittisäveltäjä Brian Ferneyhough lausuu saksalaisesta kollegastaan Helmut Lachenmannista, että tämän musiikin ”jokainen ääni henkii saksalaista traditiota ja saksalaisia arvoja siinä määrin, että sitä on lähes mahdoton ymmärtää mistään muusta näkökulmasta”. Kulttuurimme nuoruudesta johtuen meillä on ollut vapaus. Uudismaita on riittänyt vallattavaksi. Meidän ei ole tarvinnut ottaa kantaa pitkään traditioon vaikkapa saksalaisten säveltäjien tavoin.

Meillä on ollut historiassa vain yksi Iso Säveltäjä, jonka varjossa on voinut kitua tai vilvoitella. Meille nykyisin toimiville säveltäjille tuon yhden vaikutus on tuntunut paitsi tuotannon puhuttelevuudessa myös siinä, että hänen kauttaan säveltämisen ja taidemusiikin merkitys on ollut niin itsestään selvä ja keskeinen koko kulttuurisen identiteettimme määrittämisessä. Onneksi meillä on ollut edes tuo Yksi. Nykyään kansainvälisesti merkittäviä, ajassamme vaikuttavia säveltäjiä Suomessa on jo useita. Ehkä tulevat säveltäjäpolvemme alkavat pakostakin luoda suhdettaan myös omaan traditioomme, alkavat problematisoida sitä ja miettiä mitä on olla nimenomaisesti suomalainen säveltäjä vasten omaa traditiotamme.

Monilla suomalaisilla säveltäjillä on ollut useiden vuosikymmenten ajan hyvät olosuhteet täysipainoisen työn tekemiseen. Monissa muissa Euroopan maissa säveltäjät ovat esimerkiksi pakotettuja osallistumaan lukuisiin sävellyskilpailuihin hankkiakseen rahoitusta omalle työlleen. Suomalaisen musiikkielämän rakenteet, kuten apurahajärjestelmä ja erilaiset muut tukiverkostot ovat mahdollistaneet sen, että useat säveltäjät ovat voineet keskittyä pääosin säveltämiseen. Perusteellinen ja ilmainen koulutus, työskentelyn taloudellisten edellytyksien puolesta toimiminen ja yleinen kiinnostus uusia syntyviä sävellyksiä kohtaan ovat mahdollistaneet useita kansainvälisiä menestystarinoita.

Kansainväliset huiput ovat tietenkin vain pieni osa säveltäjäkentästä. Kaikkina aikoina säveltäjät ovat mm. soittaneet, laulaneet, johtaneet (joko orkestereita tai laitoksia), opettaneet, hallinnoineet, organisoineet, osallistuneet monipuolisesti suomalaiseen kulttuurielämään jne. Moni meistä on tehnyt ja tekee edelleen työtä näkymättömissä, tunnustusten ja julkisuuden ulottumattomissa. Ilman tätä laajaa säveltäjäyhteisöä ei olisi suomalaista musiikkikulttuuriakaan siinä muodossa kuin se on tänä päivänä.

Näin on ollut. Onko näin jatkossa? Mikä on suomalaisen säveltäjän maailma ja tulevaisuus tänään? Tätä mietin viikoittain opettaessani nuoria säveltäjiä Sibelius-Akatemiassa. Kilpailu on kovaa. Kilpailu paikasta toisten säveltäjien kanssa, sekä elävien että kuolleiden kesken. Kilpailu ihmisten ajasta. Kilpailu uusien kulttuurimuotojen kanssa. Kilpailu siitä, mikä kussakin ajassa katsotaan merkitykselliseksi.

Nuorten säveltäjien toiminta on kansainvälistä heti alusta pitäen. Nuori suomalainen säveltäjä on myös yhä useammin ulkomaalaistaustainen. Kuva siitä mikä on suomalaista musiikkia muuttuu koko ajan. Verkon ansiosta säveltäjän musiikillinen yhteisö ja toimintaympäristö voi laajentua nopeasti erilaisiksi uuden musiikin toimijoiden kansainvälisiksi rihmastoiksi. Niistä voi joku murtautua esiin myös yllättävissä paikoissa ja yhteyksissä.

Haluan työlläni tukea niitä säveltäviä nuoria, jotka tinkimättömästi haluavat haastaa itsensä ja yleisönsä ja ehdottaa mitä uusi musiikki voisi olla tänään. Meillä Suomessa muuttuvista taloudellis-kulttuurisista olosuhteista huolimatta vallitsee edelleen kunnioitus taiteellista riippumattomuutta kohtaan. Se on tärkeää ja sitä on syytä tukea kaikin keinoin aikana, jossa mielipiteen ja sananvapaus ei ole itsestäänselvyys kaikkialla.

Veli-Matti Puumala

Kantapöytä 21.1.2015
Veli-Matti Puumala Kantapöydän stagella Musiikkitalon kahvilassa 21.1.2015. Kantapöytä 21.1.2015 Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen kantapöytä 21.1.2015

#sibelius150 #ajassasoi

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua