Hyppää pääsisältöön

Tuleva fysiikan opettaja vai sittenkin lääkäri?

Saara toukokuussa 2014
Saara toukokuussa 2014 Saara toukokuussa 2014 saara

Unelma-ammatti

Saara (20 v.) toivoo, että hänestä tulee diplomi-insinööri, ja että hän valmistuu viiden vuoden sisällä. Hänellä on selkeä tavoite, mutta suunta saattaa muuttua.

Haluan opettajaksi, koska haluan olla inspiraation lähteenä muille.

Valmennuksen työkalu

Saara haki Valmennuskouluun, koska hän halusi varmuutta tulevaisuuden suunnitelmiin ja henkistä varmuutta pääsykokeisiin.

Saara haaveili pitkään musiikkiopettajan urasta, sillä hän kävi Kajaanin musiikkilinjan lukiota. Sieltä hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2013. Toissa vuonna hän päätyi opiskelemaan lääketiedettä, jonka hän sitten hylkäsi. Hänestä lääkäri tienaa paremmin kuin fyysikko. Hyvä palkka tuo Saaran mielestä turvallisuutta elämään.

Opo lohduttaa valmennuskeskustelussa Saaraa, että mielensä muuttaminen kuuluvat elämään.

Saara kertoo...

Olen äänekäs, nauravainen ja kaikkien kaveri. Olen avoin kaikelle ja nopea oppimaan asioita. Joskus jopa saatan olla hauska.

Harrastukset
Musiikki, aktiivinen toiminta erilaisissa järjestöissä.

Parasta elämässä on yliopisto-opiskelu, kaverit ja perhe.
– Tärkeintä elämässä ovat läheiset, omat tulevaisuus ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, että siitä tulee omannäköinen.

Suurin unelmani
Unelmani ei ole konkreettinen, koska se ei ole välttämättä aina pysyvä. Suurin unelmani on se (mitä ikinä päädykin tekemään), etten kadu vanhana asioita, joita en uskaltanut tai pystynyt tekemään.

Kokemus valmennuksesta
Sai itse muotoilla omin sanoin miksi tekee sitä mitä tekee. Kukaan muu ei laita ajatuksia tai päämääriä suuhuni. Valmennus oli hyödyllistä varsinkin siksi, että en ollut ihan varma omista valinnoistani.

- Erehtyminen opettaa meille sitä, mitä ei kannata tavoitella. Erehtymisestä ei kannata soimata itseään pitkään, vaan päinvastoin olla kiitollinen siitä oppimiskokemuksesta, jonka erehtyminen on mahdollistanut. Erehtyminen kannattaa ajatella ajatuksena; tätä en ainakaan halua! Siitä voi lähteä miettimään vastakkaista ajatusta: tätä haluan! Elämä on prosessi. Harvalla se menee alkuperäisen käsikirjoituksen mukaisesti. Pääasia on, että nauttii tästä hetkestä, on kiitollinen menneestä ja iloitsee tulevasta!

Marjaana sanoo myös, että lähes puolet ylioppilaista pitää koulun jälkeen ns. välivuoden, sillä oman urapolun löytäminen ei ole helppoa. Tutkimusten mukaan Saaran ikäiset opiskelevat viisi eri ammattia työvuosien aikana.

Uusiin tenttitilanteisiin opo neuvoo Saaraa ottamaan mukaan voimalauseen, joka tuo varmuutta ja rohkeutta elää juuri siinä hetkessä. Saara valitsee opon korteista itselleen lauseen ”Löydän oman paikkani, saan tehdä sitä mitä rakastan”.

Opo kehottaa Saaraa laittamaan kortin sellaiseen paikkaan, mistä hän voi nähdä sen joka päivä. Lue lisää voimalauseista.

Vuosi 2014

Saara on ollut Tampereen teknillisen yliopiston avoimen väylän opiskelija puolen vuoden ajan. Saara on käynyt matematiikan, fysiikan ja kemian luennoilla, ja osallistunut myös kurssien laskuharjoituksiin. Kursseilla suoritetaan insinööriperusopintoja 20 opintopisteen edestä.

Toukokuun alussa oli tenttiviikko, jolloin Saara suoritti kolme isoa tenttiä. Avoimen väylän opiskelija voi saada yliopiston opiskelupaikan suoraan tenttien kautta, mikäli suorittaa tietyt arvosanavaatimukset.

Saaran ensisijainen toive on saada opiskelupaikka TTY:ltä teknisluonnontieteellisestä tiedekunnasta. Tiedekunta on yksi vaikeimmista paikoista päästä sisään, koska pisterajat ovat hyvin korkeat.

Avoimen väylän kautta opiskelijaksi

Avoimen väylän tenttiarvosanojen keskiarvon pitää olla vähintään 4. Jos saa tenttituloksena tuon arvosanan, silloin saa opiskelupaikan osallistumatta varsinaisiin pääsykokeisiin.

Saaran toisena vaihtoehtona on TTY:n sähkötekniikan tiedekunta, minne on alempi arvosanavaatimus (3,5 painotetulla keskiarvolla). Sieltä hän on jo saanut opiskelupaikan.

Kuvausten aikana Saara saa tiedon TTY:ltä. Hän saa viimeisistä avoimen väylän tenteistä arvosanan 4, jolla hän saa haluamansa opiskelupaikan. Ilouutinen!

Saaran valitseman ”lyhyen väylän” kautta ei ole ollut aikaisemmin mahdollista saada opiskelupaikkaa. Kurssikin on kestänyt aikaisemmin koko vuoden (pidempi väylä).

Tampereen teknillisessä yliopistossa on mahdollista osallistua matemaattisten aineiden opettajakoulutukseen. Sitä kautta hän pääsee haluamaansa ammattiin.

  • Abivuoden aikaan

    Yo-kirjoitukset ovat takana, mikä on suuntasi nyt?

    Oletko yo-kirjoitusten kynnyksellä? Käy silloin Abitreeneissä. Jos yo-kirjoitukset ovat jo takana, mikä on suuntasi nyt? Haluatko opiskella, tehdä töitä vai lähteä ulkomaille?

  • Lähetä silmukkavideo

    Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.

    Oletko matkalla kohti abivuotta? Vai onko abivuosi jo meneillään? Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.