Hyppää pääsisältöön

Kolminkertainen hurraa-huuto vapaaehtoisille!

Ilmpalloja taivaalla
Ilmpalloja taivaalla Kuva: stock.xchng / Niels Timmer ilmapallokilpailu

Pienten lasten vanhemmilla ei kuulemma riitä aika eikä jaksaminen muuhun kuin arjen pyöritykseen. Silti tuhannet vapaaehtoistoimintaa pyörittävät äidit ja isät todistavat toista.

Istuinpa eräänä iltana erään kotikaupunkini perhekerhon tiloissa ympärilläni kaksitoista pienen lapsen vanhempaa. Kolme tuntia ryhmä äitejä pohti, mitä vuonna 2015 voisi tehdä, jotta kaupunkimme perheet voisivat paremmin. He jaksavat tänäkin vuonna vetää perhekahviloita, puistorinkejä, lukupiirejä ja äiti-vauva -tanssia. Näilläkin vanhemmilla on ne lapset siellä kotona. Ja kotityöt. Ja vanhenevat vanhemmat. Ja ystävät, harrastukset, kaupassakäynnit ja auton katsastukset. Ja joillakin myös se puoliso, jonka kanssa haluaa löytää yhteistä aikaa naurulle.

Yli oman arjen jaksavista vanhemmista puhutaan paljon vähemmän kuin väsyvistä vanhemmista.

Yli oman arjen jaksavista vanhemmista puhutaan paljon vähemmän kuin väsyvistä vanhemmista.

Suomessa on tuhansien vapaaehtoisten joukko, joka järjestää avustuskeräyksiä, hätäkahveja, perhekerhoja, puistotreffejä, nuttuprojekteja, taidetapahtumia, ensiapuluentoja ja vertaistukiryhmiä vanhemmille. Vanhemmat tekevät lukemattomia työpäiviä valmentaen jalkapallojoukkueita, leipoen mokkapaloja, toimien matkanjohtajina, kirjanpitäjinä tai ryhmänohjaajina. Puhumattakaan erilaisista maksullisista harrastuksista, jotka vaativat vaativat ilmaisen työpanoksen vanhemmilta. Vapaaehtoiset organisoivat kirpputoreja, tavaranvaihtotapahtumia, hyväntekeväisyystempauksia, imetystukiryhmiä, hoitorinkejä ja varamummitoimintaa. Ja muutakin, vaikka mitä - ilman korvausta, omasta ajastaan antaen!

Valittamisen sijaan he tartuvat toimeen ja toteuttavat. He haluavat auttaa. Olla vertaistukena. Saada aikaan jotain konkreettista. He jaksavat vielä perusarkirumban jälkeen käyttää aikaansa muiden auttamiseen - laittavat hyvän kiertämään.

Ehkä vapaaehtoistoiminnan kukoistuskausi kertoo taantumasta, jota elämme. Pitääkö itsellä tai yhteiskunnalla mennä todella huonosti, jotta näemme läheisen tai vieraan ihmisen hädän ja uupumisen? Jotta tunnistamme sen oireet itsessämme ja ymmärrämme auttaa? Jotta taivumme empatiaan? Olemme valmiita kantamaan naapurinkin reppua tai pientä Eppua hetken?

Pitääkö yhteiskunnalla mennä todella huonosti, jotta näemme läheisen tai vieraan ihmisen hädän ja uupumisen? Jotta tunnistamme sen oireet itsessämme ja ymmärrämme auttaa?

Joskus tuntuu, että ei saisi jaksaa, pitäisi väsyä vanhemmuuden taakan alla, koska jaksajista ei puhuta juuri koskaan. Onko minussa jotain vikana, kun en olekkaan se kehäraakki mutsi, joka ei löydä energiaa arkeen?

On tärkeää puhua äitien ja isien väsymisestä. Se on tärkeä aihe, eikä sitä keskustelua tule haudata. On pohdittava ratkaisuja, joilla perheitä autetaan ajoissa. On vaadittava kuntia ja valtiota muistamaan valinnoissaan myös hiekkalaatikolla ja pulpeteissa istuvia ja heidän vanhempiaan. On vaadittava palveluita ja vastustettava leikkauksia, jotka koskevat yhteiskunnan heikompia. Perheiden hyvinvointi ei mielestäni missään nimessä saisi perustua vapaaehtoistyöhön.

Mutta muistetaan myös niitä, jotka kuitenkin tekevät tuota työtä - tilkitsevät yhteiskunnan avun aukkoja. Nostetaan heille hattua, eikä ainakaan syyllistetä jaksamisesta. Ollaan onnellisia, että meistä ihmisistä löytyy vielä niitäkin, joilla on voimia joita jakaa.

Kolminkertainen hurraa-huuto kaikille kerhotädeille, avain-äideille, sosiaalisen median vertaisryhmien perustajille, lapsiperheiden asioita ajavien yhdistysten vetäjille, isyyden ja äitiyden puolustajille, partio-ohjaajille, futis- ja lätkävanhemmille, talkootyöläisille, naapurin tädeille jotka juoksevat lastenhoitoapuun, imetystukihenkilöille, vaunulenkkikavereille, vapaaehtoisen harrastustoimen järjestejille, kansalaisopistojen opettajille, kirjaston tädeille ja sedille – ihan kaikille, jotka antavat panoksensa lapsiemme elämään ja auttavat meitä vanhempia jaksamisessa: kiitos!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus