Hyppää pääsisältöön

Maarit Korhonen: Koulu on vaarassa jäädä muinaisjäänteeksi

Maarit Korhonen
Maarit Korhonen. Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Maarit Korhonen Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE opetus,opettajat

- Luokkahuone on pysynyt sata vuotta samanlaisena, vaikka kaikki muu yhteiskunnassa on muuttunut. Eikä 1800-luvun pedagogialla voi opettaa 2000-luvun lapsia, sanoo luokanopettaja Maarit Korhonen.

Educa-messuilla puhunut Maarit Korhonen on tullut tunnetuksi nykykoulua ravistelevista kirjoistaan ja räväköivistä, provosoivista kannanotoistaan.

- Homeessa ovat oppisisällöt, opetusmetodit ja koulurakennukset. On tullut aika muuttaa 300 vuotta vanha systeemi. Nykykoulu ei valmista oppilaita tulevaan. Tulevaisuuden taidot ja ammatit vaativat muuta kuin hissaäikkämatikkaa. 

Koulun muuttaminen on kuitenkin mahdollista: esimerkiksi opetushallitus tai opetussuunnitelma ei sitä estä. Opettajilla on paljon vaikutusvaltaa omassa lokassaan

- OPS ei koulua rajoita, se on niin aakee laakee että siihen mahtuu mitä vaan.

Pallolla pomppien, pulisten tai pelaamallakin voi oppia

Korhonen heivasi pulpetit omasta luokastaan ja korvasi ne sohvilla, keinutuolilla, jumppapalloilla ja pöytäryhmillä. 

- Joku oppii paremmin pallolla pomppien, toinen ryhmässä pulisten, Korhonen kuvailee. Hänen omassa luokassaan on paikkoja pulisijoille, hjiljaisilla, pomppijoille ja "sinitarran leipojille" eli käsillä tekijöille ja rakentajille. Joku haluaa istua aina samassa paikassa, toinen vaihtaa ryhmää viikottain.

Lisää esimerkkejä: Suomen kaupunkeja voi opetella SM-liigan joukkueitten kotikaupunkien kautta ja kertotaulua oppilaiden keksimällä kilpailulla.

Maarit Korhonen kyseenalaistaa myös numeroarvioinnit, varsinkin numeroiden 4-7 antamisen.

- Mitä se kertoo, että joku saa kuutosen? Olenko opettanut huonosti? Onko koe huono? Onko tieto päässä vaikka sitä ei osaa ilmaista?

Korhonen kertoo lukuisia esimerkkejä, kuinka ns. toivottomat tapauksetkin ovat oppineet, kun on löydetty oppimisvaikeuksien syy, oikea tapa opettaa tai testata osaamista.

 - Oppilaan on tultava ulos peruskoulusta hyvällä itsetunnolla varustettuna tietäen, missä asioissa hän on hyvä. Hänen tulee olla löytänyt myös kiinnostuksen ellei peräti intohimon kohteita, joita haluaa opiskella lisää

-Me emme tee mitään 16-vuotiaalla jonka keskiarvo on 6,5 ja joka vihaa koulua ja itseään. 

Toimittaja: Raili Löyttyniemi

Katso Maarit Korhosen koko esitys

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?