Hyppää pääsisältöön

Miltä talvisodan koti- ja sotarintamalla tuntui? Jaa sodanajan kirjeitä ja kuvia!

artikkelikuva omasota-joukkoistusjuttuun
artikkelikuva omasota-joukkoistusjuttuun Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen omasota39

Talvisodasta kertovista tietokirjoista löytää yksityiskohtaista tietoa sodan tapahtumista, mutta mikään ei kerro paremmin sodanajan todellisista tunteista ja oloista kuin aikalaiskuvat ja -kirjeet. Korsusta kotiin lähetettyjä kaipauksia, epäuskoisia uusille maille pakenevia evakkoja, taistelumaaston likaamia lumipukuja, epävarmoihin kotioloihin jääneiden arkea ja koskettavia käsin kirjoitettuja sanoja läheisille.

Onko sinulla tallessa omia, sukulaistesi tai tuttaviesi sodanaikaisia valokuvia tai kirjeitä? Isän valokuva-albumi, mummon kirjeitä rintamalle? Kenties jotain muuta? Jaa ne kaikkien kanssa; tässä sen voi tehdä vaivattomasti.

Pienetkin asiat ovat kiehtovia, kuten artikkelikuvan kirjeessä näkyvä Suomen vuoden 1940 olympialaisten leima. Olympialaisten, joita ei koskaan järjestetty. Ei haittaa, jos kuvista tai kirjeistä puuttuu tietoja. Hyvässä lykyssä #sota39-toimitus tai yleisö osaa kertoa lisää informaatiota.

Kuvat voi ladata tähän artikkeliin vihreää Lähetä kuva -palkkia painamalla. Voit myös julkaista kuvasi Twitterissä tai Instagramissa aihetunnisteella #omasota39.

#sota39 on Yle Historian talvisotaprojekti, jonka oleellisena osana on sodan reaaliaikainen seuranta Twitterissä. Yleisö on ottanut projektin innostuneesti vastaan ja perustanut omia tilejä muun muassa talvisodan kokeneiden isovanhempien kirjeiden pohjalta. Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua #sota39:ään myös tätä kautta!

Kommentit
  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.