Hyppää pääsisältöön

Opettajan temperamentti voi vaikuttaa oppilasarviointiin

Liisa Keltikangas-Järvinen
Liisa Keltikangas-Järvinen. Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Liisa Keltikangas-Järvinen Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE koulutus,koulu,oppiminen,Liisa Keltikangas-Järvinen

– Kaikilla opettajilla on inhokkeja ja suosikkeja. Mutta opettajan ammattitaidosta on kiinni, antaako hän mielipiteidensä vaikuttaa arviointiin, sanoo psykologian professori Liisa Keltinkangas-Järvinen. Hänen mukaansa koko oppilasarvionnin eettisyys pitäisi kyseenalaistaa.

Liisa Keltikangas-Järvinen on käsitellyt usein erilaisia temperamentteja, niiden vaikutusta koulun arkeen ja varsinkin oppilasarviointiin. Educa-messuilla Keltikangas-Järvinen puhui tällä kertaa opettajien temperamentista.

Tutkimuksen mukaan opettajaksi opiskelevat ovat sosiaalisempia kuin väestö keskimäärin. Sosiaaliset ihmiset ovat iloisia, mukautuvia ja kohteliaita - mutta myös konformisteja: he eivät halua olla eri mieltä kuin muut ja he kokevat epämukavaksi sen, jos heistä ei pidetä.

Sosiaaliset ihmiset tulevat helpoimmin toimeen toisten sosiaalisten ihmisten kanssa.

– He ehkä ihmettelevät, miksi ujo ihmien ei lakkaa olemasta ujo, olisihan niin paljon helpompaa olla puhelias, aktiivinen ja seurustella muiden ihmisten kanssa. Opettajilla saattaa siis olla piilo-oletuksena, että hyvän oppilaan pitää olla reipas ja rohkea, positiivinen ja aktiivinen, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Oletukset vaikuttavat myös koulun opiskelukäytäntöihin.

– Saattaa käydä niin, että tiimityöstä tulee koulussa ainoa vaihtoehto, vaikka yksinäisiäkin ajattelijoita aina tarvitaan, 

Opettajien työhyvinvointia tutkittaessa on todettu, että eniten stressiä opettajille aiheuttavat vuorovaikutustilanteet kollegojen ja oppilaiden vanhempien kanssa.

– Opettajien voi olla vaikea kestää kritiikkiä ja konfliktia vanhempien ja yleensä muiden ihmisten kanssa.

Ikä tuo viisautta opettajallekin

Mutta vaikuttaako oppilaan temperamentti todella oppilasarviointiin? Tutkimusten mukaan vaikuttaa.

– Oppilaan temperamentin selitysosuus yläasteen oppilaan arvosanaan on huomattavan suuri. Se on suurempi Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Ikä ja kokemus vaikuttavat. – Mitä vanhempi opettaja, sitä vähemmän oppilaan temperamentilla oli merkitystä. 

Myös sukupuolella oli merkitystä: miehet ymmärsivät paremmin "hankalan" temperamentin omaavia oppilaita. Eniten oppilaan temperamentti vaikutti nuorten naisopettajien oppilasarviointiin.

Temperamenttitestit pääsykokeisiin?

Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitäisikö opettajan temperamentti ottaa huomioon opettajaksi opiskelevia valittaessa?

– Ei missään nimessä, opettajat saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat, sanoo Keltikangas-Järvinen.

Sen sijaan Keltikangas-Järvinen korostaa tiedon lisäämistä erilaisista temperamenteista. – Ymmärrys temperamenteista on tärkeä väline itsensä ja vuorovaikutuksen ymmärtämiseen.

Tärkeimpänä asiana Keltikangas-Järvinen pitää koko oppilasarvostelun eettisyyden miettimistä.

– Mikä oikeus meillä on edes arvioida oppilasta ja onko meillä siihen edes oikeita välineitä?

Keltikangas kysyy, pitääkö kaikkea koko ajan arvioida numeroilla. - Kaikki koulun kasvatustehtävät eivät ole mitenkään numeroiksi käännetävissä.

Toimittaja: Raili Löyttyniemi

Muokkaukset:
17.3.2018 Lisätty linkkejä artikkelin loppuun
6.8.2018 korjattu kirjoitusvirhe ingressissä

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?