Hyppää pääsisältöön

Kasmir, Tokela, Anssi Nykänen, Niki Rock, Samae Koskinen, Aino Venna, Steen1 ja Proteus tunnustavat rakkautensa.

Polvillaan – Aino Venna: ”Elvis, olet edelleen kuningas”

Juice Leskinen ja Elvis Presley eivät äkkiseltään ajateltuna liity mitenkään toisiinsa. Aino Venna kuitenkin sanoo, että Juice johdatti hänet Elviksen pariin. Miten se on mahdollista?

Aino Venna: Elvis Presleyn kootut klassikot

”Vanhempani takavarikoivat minulta Juicen kasetin, koska he kokivat, ettei niiden laulujen hoilottaminen kuusivuotiaana raitiovaunussa ole ihan viisasta. Sen tilalle tuli Elviksen kasetti”, Venna sanoo.

Aino Venna lumoutui saman tien. Salamaromanssi ei jäänyt vain ihastukseksi, vaan siitä syntyi elämän mittainen yhteinen matka. Juuri toisen albuminsa Tin Roofin julkaissut laulaja on tulkinnut Elvistä myös keikoillaan.

Aino Vennan suhde Elvikseen on ollut niin kestävä siitäkin syystä, että Elviksestä riittää paljon ammennettavaa. Maailman legendaarisimman laulajan elämänkaari sisältää kaikki draaman ainekset ainutlaatuisesta menestystarinasta traagiseen loppuun.

Elokuvantekoa itsekin opiskellut Aino Venna on tietysti katsonut kaikki Elviksen lukuisat leffat. Hänellä on seinällään raameissa valokuva, jossa moniosaaja Elvis Presley esittelee karatetaitojaan.

”Elvis pyrki myös FBI:n salaiseksi agentiksi”, Venna kertoo.

Videolla Aino Venna hiljentyy ripittäytymään Elvis-alttarin ääreen. Hän kertoo, mikä sai pikkutytön ihastumaan Elvikseen ja mitä hän tämän elämästä nykyisin ajattelee. Samalla paljastuu, millainen oli Ainon kehittelemä Elvis-leikki.

Aino Venna: Elvis Presleyn kootut klassikot

1. That's Alright (Mama)
”Tästä kaikki alkoi. Elviksen ensimmäinen virallinen single syntyi puolivahingossa, kun hän hassutteli studiossa kitaristi Scotty Mooren ja basisti Bill Blackin kanssa. Kappaleessa on kaikki kohdallaan.”

2 Long Tall Sally
”Tässä on sitä alkuaikojen Elviksen raakaa voimaa, joka saa kaikki polvilleen. Voin kuvitella, miten yleisö on seonnut keikoilla tämän biisin alkaessa.”

3. I don't Care if the Sun Don't Shine
”Paras pussailusta kertova biisi evör.”

4. Hound Dog
”Koska you ain't nothing but a hound dog! Mahtava boogie! Tästä on tullut semmoinen 'miehän näytän kaikille' -laulu, eli on soitossa aina, kun koen vastoinkäymisiä.”

5. I'm Left You're Right, She's Gone
”Mitä voin sanoa. Nainen oli kavala.”

6. Blue Suede Shoes
Carl Perkinsin rokkistandardi. Elviksen versio tästäkin kappaleesta on se killerein. Legenda kertoo, että idea kappaleeseen tuli alun perin Johnny Cashilta, jonka armeijakaveri puhui aina sinisistä nappakengistään. Kun Cash ehdotti Perkinsille, että hänen pitäisi kirjoittaa bläägistä oma rallinsa, Perkinsin ensimmäinen reaktio oli ollut: 'Minä en tiedä mitään kengistä! Miten voisin kirjoittaa biisin kengistä?' Loppu on historiaa.”

7. All Shook Up
”'I'm in love, I'm all shook up.' Taudin kuvaus on tässä rallissa varsin tarkka! Elviksen mukaan tämä on ainoita kappaleita, jonka hän on ideoinut herättyään painajaisesta 'all shook upanneena'. Loistava tanssibiisi!”

8. Heartbreak Hotel
”Tässä biisissä on jotenkin kaikki, kontrabassoa myöten. Itse pidän kaikista eniten versiosta. jonka sovitus on hyvin niukka, mukana on aluksi vain kontrabasso ja piano. Elviksen ääni ja biisin sanoma pääsee tuolloin täysin oikeuksiinsa. Ja miten hienosti kuninkaan ääni laskeekaan 'I am so lonely I could die' -kohdassa! Selkäpii sanoo hyy!”

9. Mystery Train
”Jälleen yksi singlen b-puoli, joka teki historiaa.”

10. Surrender
”Ensimmäisiä Elviksen biisejä, joita olen kuullut noin kuusivuotiaana. En tajunnut sanaakaan, mitä biisissä lauletaan, mutta siitä läpikuultava vaara kiehtoi.”

11. Devil in Disguise
”Nerokas biisi kierosta rakastetusta! Bassolaulaja J.D. Summerin fiittaus kappaleen lopussa on aivan posketon: 'Oh yes you are!'”

12. Jailhouse Rock
”Osa kappaleessa mainituista vangeista on nimetty oikeiden henkilöiden mukaan. Jälkikäteen on myös puntaroitu kappaleen homoeroottista virettä: 'Number 47 said to number 3 / You're the cutest jailbird I ever did see / I sure would be delighted with your company / Come on and do the jailhouse rock with me.' Ällistyttävää, että Elviksen laulamana biisin sanat menivät ajan moraalinvartijoilta täysin ohitse.”

13. It's Now or Never
”Italialaisen 'O sole mion kuuluisin versiointi. Elviksen laulu iskee jauhot suuhun kaikille Kuningas-titteliä epäileville. Elvari kuuli kappaleesta armeija-aikanaan
Saksassa Tony Martinin version There's No Tomorrow ja tunnisti 'sen jonkin'. Biisin Elvikselle uusiksi sanoittaneet Aaron Schroeder ja Wally Gold saivat tehtävän, koska olivat ainoina henkilöinä työpaikallaan, kun tuottaja Mr. Bienstock astui ovesta sisään. 20 miljoonaa kappaletta myyneen singlen sanoitus syntyi alle puolessa tunnissa.”

14. Are You Lonesome Tonight (laughing)
”Tätä biisiä kuullessa mieleen nousee kaksi asiaa: Hannele Laurin naama ja kalju päälaki. En edelleenkään pysty irrottamaan kappaletta Hynttyyt yhteen -sarjan ysärikuvastosta. Kalju päälaki taas liittyy tähän livetallenteeseen, jossa Elvis nauraa lähes puolet kappaleesta. Muistan olleeni järkyttynyt, koska pokan pettäminen oli osoitus ihmisyydestä, jota en osannut yhdistää Kuninkaaseen. Elviksellä oli ollut tapana vaihdella biisin lyriikoita omaksi huvikseen. Tuona iltana hän muutti säkeen 'Do you gaze at your doorstep and picture me there?' muotoon 'Do you gaze at your bald head and wish you had hair?'. Samaan aikaan hän näki yleisössä kaljun miehen ja repesi holtittomaan nauruun. Tästä tilannekomiikkastoorista huolimatta versiossa on jotain äärimmäisen traagista.

15. Can't Help Falling in Love
”Upeimpia rakkauslauluja, mitä on koskaan kirjoitutte. 'Nuff said!”

16. Viva Las Vegas
”Varsin raadolliset sanat peittyvät Elviksen hyväntuuliseen jiveen. Itselleni kappale on hyvin läheinen, koska esitämme sitä melko usein keikalla. Kannattaa myös katsoa pätkä samannimistä Elvis-elokuvaa, jossa Elvis pökkelöi tanssityttöjen kanssa varsin hupaisassa lavashow'ssa.”

17. In the Ghetto
”Teininä pidin tätä totaalisen lällynä. Viime vuosina se on kuitenkin noussut Elvis-suosikkieni joukkoon. Olen varmaankin tullut vanhaksi. Kantaaottava sanoitus on varsin ajankohtainen edelleen, valitettavasti. Muistakaamme sitä ja toisiamme näin loppuvuoden juhlapyhien lähestyessä.”

Teksti: Janne Flinkkilä
Videokuvaus: Janne Flinkkilä ja Ville Malja
Videon editointi ja tunnus: Ville Malja

Kommentit