Hyppää pääsisältöön

Professori: Superbakteeri ruuassa aina riski

Ihmisen ruokaan päässeet, antibiooteille vastustuskykyiset ESBL-bakteerit ovat ihmiselle aina riski, varoittaa hollantilaisen Utrechtin yliopiston mikrobiologian professori Jan Kluytmans.

Kluytmans oli ensimmäinen tutkija, joka löysi hollantilaisesta broilerinlihasta ESBL-bakteereja. ESBL oli hiipinyt tiloille kaikessa hiljaisuudessa, ja 2008 ESB:ää oli jo 90 prosentissa siipikarjasta.

Hänellä on selvä näkemys siitä, miten todennäköistä on, että ESBL-bakteerit tarttuvat kananlihasta ihmiseen.

”Se ei ole todennäköistä, se on varmaa. Kyse ei ole siitä, tapahtuuko sitä vaan siitä, miten usein sitä tapahtuu.”

“Ihminen on vaarassa, jos ESBL:ää on ruuassa. Mitä enemmän sitä on, sitä suurempi on riski. Minä en haluaisi lihaani ollenkaan ESBL:ää”, Kluytmans sanoo.

ESBL on levinnyt Hollannissa nopeasti ihmisiin. Sairaaloihin sisään otetuista ihmisistä kymmenen prosenttia on ESBL-kantajia.

ESBL-bakteereja on löydetty myös suomalaisesta broilerinlihasta.

Spotlight-toimituksen Bakteeripommi broilerissa -ohjelma on alun perin esitetty Ylen Fem -kanavalla.
Ohjelman toimittaa Annvi Gardberg.

MOT: Bakteeripommi broilerissa
TV1 maanantaina 26.1. klo 20

MOT: Superbakteeri kinkussa
Yle Areenassa

Ylen bakteeripaketti

Kommentit