Hyppää pääsisältöön

RSO:n ensimmäisessä Sibelius-juhlavuoden konsertissa soi sävelruno Dryadi

kapellimestari Sakari Oramo
kapellimestari Sakari Oramo Kuva: Benjamin Ealovega 2013 sakari oramo

Kunniakapellimestari Sakari Oramo saapuu johtamaan RSO:a 30.1.2015. Ohjelmassa on Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi Sibeliuksen impressionistinen sävelruno Dryadi sekä viulisti Patricia Kopatchinskajan esittämä Bartókin toinen viulukonsertto. Lisäksi kuullaan Ravelin pianosarjastaan orkestroima Le tombeau de Couperin ja Richard Straussin orkesteriruno Tod und Verklärung (Kuolema ja kirkastus). Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Salzedon ja Debussyn teoksia.

Sakari Oramo on Tukholman filharmonikkojen ja BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari. Lisäksi hän on West Coast Kokkola Operan kapellimestari ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellinen johtaja. Oramo oli Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari 2003–2012, minkä jälkeen hänet nimitettiin orkesterin kunniakapellimestariksi. Hän on myös toiminut Birminghamin sinfoniaorkesterin (CBSO) musiikillisena johtajana 1998–2008. Oramo on johtanut mm. Berliinin, Wienin ja New Yorkin filharmonikkoja, Bostonin, Chicagon ja San Franciscon sinfoniaorkestereita, Concertgebouw’n orkesteria sekä Dresdenin valtionorkesteria. Kuluvalla kaudella hän tekee mm. Espanjan kiertueen BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa ja johtaa New Yorkin filharmonikkoja sekä Berliinin sinfoniaorkesteria. Tämän vuoden elokuussa Oramo johti kuuluisan Last Night -konsertin arvostetulla Proms-festivaalilla Lontoossa.

Patricia Kopatchinskaja on kotonaan niin barokkimusiikin kuin aivan uusimman musiikin parissa. Kuluvalla kaudella hän kantaesittää Peter Eötvösin DoReMi -teoksen Berliinin filharmonikkojen kanssa. Lisäksi Kopatchinskaja esiintyy mm. Zürchin Tonhalle -orkesterin, Rotterdamin filharmonikkojen, Stuttgartin radion sinfoniaorkesterin ja Lontoon Philharmonia -orkesterin solistina ja kiertää Sveitsiä Tukholman filharmonikkojen ja Sakari Oramon kanssa. Kopatchinskaja nimitettiin juuri St. Paulin kamariorkesterin taiteelliseksi partneriksi, minkä myötä hän on suunnitellut kansanmusiikin ja klassisen musiikin teoksia yhdistävän konserttikokonaisuuden. Kopatchinskaja on kokeellisen quartet-lab -jousikvartetin perustajajäsen yhdessä Pekka Kuusiston, Lilli Maijalan ja Pieter Wispelweyn kanssa. Hän levyttää yksinoikeudella Naïve Classique -levymerkille.

Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Pe 30.1. klo 19
PERJANTAISARJA 7

Sakari Oramo, kapellimestari
Patricia Kopatchinskaja, viulu
Ravel: Le tombeau de Couperin
Bartók: Viulukonsertto nro 2
Sibelius: Dryadi
R. Strauss: Tod und Verklärung
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Salzedo: Variations sur un thème dans le style ancient
Debussy: Sonaatti huilulle, alttoviululle ja harpulle
Emmi Tikkala, huilu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Laura Hynninen, harppu
Liput: 8–32,50 €

 • RSO 95 vuotta: Radiostudiosta kansainvälisille konserttilavoille

  RSO perustettiin vain vuosi Yleisradion perustamisen jälkeen

  "95-vuotiaan Radion sinfoniaorkesterin lähetystoiminta, levytykset ja muu ohjelmatoiminta on kattavinta koko julkisen palvelun Euroopassa", kirjoittaa Yleisradion Luovat sisällöt ja media -osaston johtaja Ville Vilen.

 • RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

  Teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen.

  Radion sinfoniaorkesterin 95-vuotisjuhlakausi 2022‒2023 alkaa vierailulla BBC Proms -festivaalille ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Kauden teemasäveltäjät ovat Sergei Rahmaninov, György Ligeti sekä Outi Tarkiainen ja lisäksi kahden viikon residenssivierailun tekee australialaissäveltäjä Brett Dean.

 • RSO:n nuoret solistit 2022 on valittu

  Koesoittoon osallistui yhteensä 75 nuorta

  Kahdeksan koesoiton kautta valittua nuorta muusikkoa esiintyy RSO:n solistina Nuorten solistien konsertissa 29.4. Musiikkitalossa. Konsertin johtaa József Hárs ja se lähetetään suorana Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä viivästettynä Yle Teemalla.