Hyppää pääsisältöön

Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

"Uskomaton – unbelievable, maailmankuulu – world famous, Johnny Cash!" Yhdysvaltalainen countrylegenda sähköisti vuoden 1984 marraskuussa Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin. Miestä mustissa haastatteli suomalainen viihdeinstituutio Aarre Elo.

Cash kertoi saapuneensa Helsinkiin suoraan Dallasista. Tuolloin jo kolme vuosikymmentä showbisneksessä toiminut ja alati maailmaa kiertänyt muusikko totesi, että mikäli työ olisi helppoa, tekisivät kaikki sitä.

Haastattelun suorittanut Aarre Elo tiedusteli Cashilta tämän suhteesta uskontoon. Cash kertoi kiertävän muusikon ammatin verottavan kirkossa käyntien määrää, mutta hän omasi kuitenkin henkilökohtaisen suhteen Jumalaan. Cash piti uskontoa itselleen tärkeänä ja oli onnellinen uskostaan, oli hänen elämäntilanteensa sitten mikä tahansa: "It’s the foundation of everything I do."

Seitsemän lapsen isällä olikin omia kokemuksia myös elämän nurjalta puolelta. Cashin uran lähdettyä 1960-luvun alussa nousuun, hän alkoi käyttää alkoholia ja huumausaineita ongelmaksi asti. "Syvän Amerikan ääneksi" kutsuttu muusikko on myöhemmin todennut olevansa "ongelmallinen, mutta vakaumuksellinen babtisti".

Marraskuinen vierailu Helsingissä ei ollut countrylegendalle suinkaan ensimmäinen kerta pohjoismaissa. Vuonna 1972 Cash esiintyi ruotsalaisessa Österåkerin vankilassa. Esitys levytettiin nimellä På Österåker, jatkona kahdelle edelliselle Cashin menestyksekkäälle vankila-live-albumille At Folsom Prison (1968) ja At San Quentin (1969). Suomessa Cash esiintyi ensimmäisen kerran Lahdessa vuonna 1983.

Johnny Cash kuoli syyskuussa 2003 ollessaan 71-vuotias. Tekijänoikeudellisista syistä Cashin musiikkiesitystä ei voida julkaista Elävässä arkistossa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto