Hyppää pääsisältöön

Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

"Uskomaton – unbelievable, maailmankuulu – world famous, Johnny Cash!" Yhdysvaltalainen countrylegenda sähköisti vuoden 1984 marraskuussa Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin. Miestä mustissa haastatteli suomalainen viihdeinstituutio Aarre Elo.

Cash kertoi saapuneensa Helsinkiin suoraan Dallasista. Tuolloin jo kolme vuosikymmentä showbisneksessä toiminut ja alati maailmaa kiertänyt muusikko totesi, että mikäli työ olisi helppoa, tekisivät kaikki sitä.

Haastattelun suorittanut Aarre Elo tiedusteli Cashilta tämän suhteesta uskontoon. Cash kertoi kiertävän muusikon ammatin verottavan kirkossa käyntien määrää, mutta hän omasi kuitenkin henkilökohtaisen suhteen Jumalaan. Cash piti uskontoa itselleen tärkeänä ja oli onnellinen uskostaan, oli hänen elämäntilanteensa sitten mikä tahansa: "It’s the foundation of everything I do."

Seitsemän lapsen isällä olikin omia kokemuksia myös elämän nurjalta puolelta. Cashin uran lähdettyä 1960-luvun alussa nousuun, hän alkoi käyttää alkoholia ja huumausaineita ongelmaksi asti. "Syvän Amerikan ääneksi" kutsuttu muusikko on myöhemmin todennut olevansa "ongelmallinen, mutta vakaumuksellinen babtisti".

Marraskuinen vierailu Helsingissä ei ollut countrylegendalle suinkaan ensimmäinen kerta pohjoismaissa. Vuonna 1972 Cash esiintyi ruotsalaisessa Österåkerin vankilassa. Esitys levytettiin nimellä På Österåker, jatkona kahdelle edelliselle Cashin menestyksekkäälle vankila-live-albumille At Folsom Prison (1968) ja At San Quentin (1969). Suomessa Cash esiintyi ensimmäisen kerran Lahdessa vuonna 1983.

Johnny Cash kuoli syyskuussa 2003 ollessaan 71-vuotias. Tekijänoikeudellisista syistä Cashin musiikkiesitystä ei voida julkaista Elävässä arkistossa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloille, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.

 • Beatles-peruukkeja, vessahuumoria, pronominirockia – 1960-luvun nuorisomusiikki inspiroi viihteen vääräleukoja

  Spede, Piikkis ja Eemeli ilakoivat rockilla ja twistillä.

  Sähköinen räminä, koominen ketkutus, pitkät tukat, nonsense-sanoitukset ja ihailijoiden kirkuna – siinä oivallisia aineksia 1960-luvun radio- ja tv-huumorille. Spede, Eemeli, Matti Kuusla ja muut hupiveikot väänsivät rockista, twististä ja rautalankamusiikista parhaimmillaan kekseliäitä, joskus nerokkaitakin piloja.