Hyppää pääsisältöön

Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

"Uskomaton – unbelievable, maailmankuulu – world famous, Johnny Cash!" Yhdysvaltalainen countrylegenda sähköisti vuoden 1984 marraskuussa Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin. Miestä mustissa haastatteli suomalainen viihdeinstituutio Aarre Elo.

Cash kertoi saapuneensa Helsinkiin suoraan Dallasista. Tuolloin jo kolme vuosikymmentä showbisneksessä toiminut ja alati maailmaa kiertänyt muusikko totesi, että mikäli työ olisi helppoa, tekisivät kaikki sitä.

Haastattelun suorittanut Aarre Elo tiedusteli Cashilta tämän suhteesta uskontoon. Cash kertoi kiertävän muusikon ammatin verottavan kirkossa käyntien määrää, mutta hän omasi kuitenkin henkilökohtaisen suhteen Jumalaan. Cash piti uskontoa itselleen tärkeänä ja oli onnellinen uskostaan, oli hänen elämäntilanteensa sitten mikä tahansa: "It’s the foundation of everything I do."

Seitsemän lapsen isällä olikin omia kokemuksia myös elämän nurjalta puolelta. Cashin uran lähdettyä 1960-luvun alussa nousuun, hän alkoi käyttää alkoholia ja huumausaineita ongelmaksi asti. "Syvän Amerikan ääneksi" kutsuttu muusikko on myöhemmin todennut olevansa "ongelmallinen, mutta vakaumuksellinen babtisti".

Marraskuinen vierailu Helsingissä ei ollut countrylegendalle suinkaan ensimmäinen kerta pohjoismaissa. Vuonna 1972 Cash esiintyi ruotsalaisessa Österåkerin vankilassa. Esitys levytettiin nimellä På Österåker, jatkona kahdelle edelliselle Cashin menestyksekkäälle vankila-live-albumille At Folsom Prison (1968) ja At San Quentin (1969). Suomessa Cash esiintyi ensimmäisen kerran Lahdessa vuonna 1983.

Johnny Cash kuoli syyskuussa 2003 ollessaan 71-vuotias. Tekijänoikeudellisista syistä Cashin musiikkiesitystä ei voida julkaista Elävässä arkistossa.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto