Hyppää pääsisältöön

Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

"Uskomaton – unbelievable, maailmankuulu – world famous, Johnny Cash!" Yhdysvaltalainen countrylegenda sähköisti vuoden 1984 marraskuussa Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin. Miestä mustissa haastatteli suomalainen viihdeinstituutio Aarre Elo.

Cash kertoi saapuneensa Helsinkiin suoraan Dallasista. Tuolloin jo kolme vuosikymmentä showbisneksessä toiminut ja alati maailmaa kiertänyt muusikko totesi, että mikäli työ olisi helppoa, tekisivät kaikki sitä.

Haastattelun suorittanut Aarre Elo tiedusteli Cashilta tämän suhteesta uskontoon. Cash kertoi kiertävän muusikon ammatin verottavan kirkossa käyntien määrää, mutta hän omasi kuitenkin henkilökohtaisen suhteen Jumalaan. Cash piti uskontoa itselleen tärkeänä ja oli onnellinen uskostaan, oli hänen elämäntilanteensa sitten mikä tahansa: "It’s the foundation of everything I do."

Seitsemän lapsen isällä olikin omia kokemuksia myös elämän nurjalta puolelta. Cashin uran lähdettyä 1960-luvun alussa nousuun, hän alkoi käyttää alkoholia ja huumausaineita ongelmaksi asti. "Syvän Amerikan ääneksi" kutsuttu muusikko on myöhemmin todennut olevansa "ongelmallinen, mutta vakaumuksellinen babtisti".

Marraskuinen vierailu Helsingissä ei ollut countrylegendalle suinkaan ensimmäinen kerta pohjoismaissa. Vuonna 1972 Cash esiintyi ruotsalaisessa Österåkerin vankilassa. Esitys levytettiin nimellä På Österåker, jatkona kahdelle edelliselle Cashin menestyksekkäälle vankila-live-albumille At Folsom Prison (1968) ja At San Quentin (1969). Suomessa Cash esiintyi ensimmäisen kerran Lahdessa vuonna 1983.

Johnny Cash kuoli syyskuussa 2003 ollessaan 71-vuotias. Tekijänoikeudellisista syistä Cashin musiikkiesitystä ei voida julkaista Elävässä arkistossa.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto