Hyppää pääsisältöön

Munkkitasavalta Athos on naisilta kielletty alue Kreikan sisällä

Osmo Visuri tutustui vuonna 1967 tuhat vuotta vanhaan luostarivaltioon Athoksen munkkitasavaltaan Kreikassa. Tarinan mukaan Athoksesta tuli kristillinen keskus, kun Neitsyt Maria vieraili siellä. Tämän jälkeen kaikilta muilta naisilta on ollut alueelle pääsy kielletty.

Athos on kuulunut itsehallinnollisena alueena Kreikan suojelukseen vuodesta 1924 lähtien. Kreikan hallitusta alueella edustaa kuvernööri, mutta munkkitasavallan hallinnosta huolehtii sen valitsema pyhä synodi. Tarun mukaan Athoksesta tuli Bysantin alueen kristillinen keskus, Neitsyt Marian ja apostoli Johanneksen vierailtua siellä.

Athos on ortodoksisessa maailmassa eittämättä yksi reliikeiltään rikkaimmista alueista. Munkkitasavallan kymmenien luostarien kirjastoista esimerkiksi löytyy Bysantin aikaisia kirjoja, jotka on kirjoitettu sittemmin jo unohdetulla nuottikirjoituksella. Dokumentille on tallentunut harvinaista kuvaa myös luostarien aarrekammioista ja näiden olut- sekä viinikellareista.

Athokselle on kaikilta naisilta ja jopa naaraspuolisilta tuotantoeläimiltä visusti pääsy kielletty. Kaksi vuosikymmentä Visurin dokumenttia myöhemmin, 1980-luvulla, Kreikan naispuolinen kulttuuriministeri pyrki vierailulle alueelle. Munkit olivat tuolloin valmiita jopa aseelliseen vastarintaan. Vuonna 2003 Euroopan parlamentti yritti kumota alueen naiskiellon, mutta Kreikan valtio ei hyväksynyt sitä.

Historiankirjojen mukaan luostarit ovat kuitenkin tarjonneet kahdesti olemassaolonsa aikana suojaa sotapakolaisille.

Athoksen alue käy myös vanhassa bysanttilaisessa ajassa. Luostareiden kirkkojen kellot kutsuvatkin munkit askareihinsa tai syömään neljä tuntia aiemmin kuin muualla saman aikavyöhykkeen alueilla.

Teksti: Ville Matilainen