Hyppää pääsisältöön

Omakustanteella YleX:n soittolistalle – näin se onnistuu

YleX:n soittolistalle voi päästä, vaikka kappaleen taustalla ei olisikaan levy-yhtiötä. Musiikkipäällikkö, artisti ja levy-yhtiön edustaja kertovat, miten biisin saa soittolistalle ja miten soittaripaikka vaikuttaa musiikkiuraan.

Niko Ailamon yhtye Erakossa nousi soittolistalle ilman levytyssopimusta.

Se, kuka kappaleita kustantaa, julkaisee tai soitostamme taloudellisesti hyötyy, ei ole asia jota mietimme, kerrotaan YleX:n soittolistatiedoissa.

Esimerkiksi Satellite Stories, Sima sekä Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeet aloittivat radiouransa YleX:n musiikkiohjelmien kautta jo ennen levytyssopimuksen allekirjoittamista. Kotimainen räppäri View ja yhden miehen bändi Erakossa ovat päätyneet omakustanteena soittolistalle saakka. YleX:n musiikkipäällikkö Peppi Puljujärven mukaan levytyssopimuksella ei väliä, kun soittolistan sisältöä suunnitellaan.

- Kaikki lähtee biisistä. Jos kappale on tarpeeksi koukuttava, erottuva ja hyvin tuotettu, se riittää, Puljujärvi sanoo.

Musiikkipäällikön mukaan genrerajoituksia ei ole, mutta kappaleen on sovittava YleX:n ympäristöön. Bändiltä ei myöskään vaadita keikkailukokemusta.

- Mutta se, miten vakavissaan bändi tai artisti tekee musiikkia, vaikuttaa asiaan. Tuolla on niin paljon ihmisiä, jotka tekevät musaa täysillä, Puljujärvi sanoo.

Musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi päättää, mitkä kappaleet pääsevät soittolistalle.

Myös Erakossa-bändin Niko Ailamo uskoo, että hyvällä biisillä ja valmiilla paketilla pärjää musiikkibisneksessä – vaikka ilman levy-yhtiötä. Erakossa-yhtyeen ensimmäinen sinkkubiisi Löysään hirteen nousi YleX:n soittarille. Sitä ennen Ailamo oli soittanut viidentoista vuoden ajan useassa eri bändissä ilman kaupallista menestystä.

- Näin se näyttää toimivan, että jos ihmiset tykkäävät musiikista, joku tahtoo sitä julkaista, Ailamo sanoo.

Nosteessa-bändi saa erityishuomiota radiossa ja levy-yhtiöiltä

YleX:lle voi lähettää omia kappaleita suoraan musiikkipäällikölle tai toimittajille, mutta musiikiin erikoisohjelmat etsivät hyviä omakustannebiisejä myös järjestelmällisesti. Nosteessa (entinen Kellari) esittelee yhtä omakustannebändiä tai -artistia viikon ajan Uuden musiikin ohjelmissa. 

Puljujärvi korostaa musiikkiohjelmien roolia uusien esiintyjien bongaamisessa. Erityishuomio Uuden musiikin ohjelmissa poiki esimerkiksi Erakossa-bändille paikan soittolistalla.

Uuden musiikin ohjelmia seurataan myös levy-yhtiössä tarkasti.

- Sellaisen väylän auki pitäminen on itsessään tosi arvokas juttu porukalle, joka tekee musiikkihommaa, Erakossa-yhtyeen Niko Ailamo sanoo.

Sony Musicin kotimaisen musiikin markkinointiosaston vastaava Katja Vauhkonen kertoo, että Uuden musiikin ohjelmia seurataan myös levy-yhtiössä tarkasti.

- Esimerkiksi Sima bongattiin nimenomaan YleX:ltä, ja sen seurauksena heidät kiinnitettiin meille, Vauhkonen kertoo.

Soittolista-artistilta odotetaan paljon

YleX:n toimitus kokoontuu viikoittain kuuntelemaan uusia biisejä ja keskustelemaan mahdollisista soittolistalisäyksistä. Uusien bändien kohdalla puhutaan usein myös siitä, keikkaileeko yhtye aktiivisesti ja millainen some-näkyvyys sillä on. Jokaisessa uudessa soittolista-artistissa on oltava potentiaalia pitkälle ajalle.

- Mietin jokaisen esiintyjän kohdalla myös sitä, olisiko se mahdollinen vaikka YleXPopiin tai Kesäkumi-biisiin, Puljujärvi sanoo.

Loppupeleissä musiikkipäällikkö tekee viimeiset ratkaisut siitä, mitkä kappaleet nostetaan listalle. Sony Musicin Katja Vauhkosen mukaan omakustanneartistin saama radiosoitto on levy-yhtiölle tärkeätä.

- Jos joku kanava on ottanut artistin jo ilman levytyssopimusta omakseen, se helpottaa tietenkin levy-yhtiön jatkoduunia, Vauhkonen sanoo.

Erakossa-yhtyeen Niko Ailamo on soittaripaikan jälkeen saanut tarjouksia useilta eri levy-yhtiöiltä. Muusikko uskoo allekirjoittavansa pian sopimuksen.

- Toki olen miettinyt sitäkin ihan vilpittömästi, että tänä päivänä musiikin julkaiseminen itse on ihan mahdollista. Se seuraava askel onkin sitten haastavampi, että miten erottua massasta ilman levy-yhtiötä, Ailamo sanoo.

Erottuvaisuus, ammattimaisuus ja intohimo ovat menestyksen vaatimuksia soittolistalla ja sen ulkopuolella. Puljujärvi, Ailamo ja Vauhkonen ovat kaikki yhdestä asiasta samaa mieltä: tärkeintä on hyvä biisi.