Hyppää pääsisältöön

Sibelius kuuli värit

Jean Sibeliuksella oli synesteettisiä kykyjä. Hän kuuli eri värit: C-duuri oli punainen, F-duuri vihreä ja D-duuri keltainen. Säveltäjän mieliväri oli vaaleanvihreä, mieluimmin hieman kellertävä kuin sinertävä. "Se on jossain d:n ja es:in välillä", säveltäjä selitti sihteerilleen.

Teemu Mäki ja Antti Auvinen Ateneumin Sibelius-näyttelyssä. (Etsi kuvasta kulttuuritoimittaja.)
Teemu Mäki ja Antti Auvinen Ateneumin Sibelius-näyttelyssä. (Etsi kuvasta kulttuuritoimittaja.) Teemu Mäki ja Antti Auvinen Ateneumin Sibelius-näyttelyssä. (Etsi kuvasta kulttuuritoimittaja.) Kuva: Yle / Jenni Stammeier teemu mäki

Niin sanotun kultakauden taiteilijoita kiehtoi henkisyys ja he ihailivat Sibeliuksen aistiherkkyyttä mystisenä ja maagisena. Se oli merkki todellisesta taiteilijuudesta. Sibeliusta puhuteltiin mestarina ja näkijänä. Miten tämä mahtaa päteä tämän päivän taiteilijoihin?

Omituista todella, ettei mikään koko maailmassa, ei taiteessa, kirjallisuudessa eikä musiikissa vaikuta minuun yhtä lailla kuin nämä joutsenet + kurjet + metsähanhet. Niiden äänet ja olemus. - Sibelius

Teemu Mäki on Suomen nimekkäimpiä nykytaiteilijoita. Hän ohjaa Antti Auvisen säveltämän ja Harry Salmenniemen sanoittaman kamarioopperan Autuus, joka saa ensi-iltansa kesällä 2015.

Teemu Mäki: Maalarin silmin (pakko ei oo ku kualla), Into kustannus 2014
Teemu Mäki: Maalarin silmin (Pakko ei oo ku kualla), Into kustannus 2014 Teemu Mäki: Maalarin silmin (pakko ei oo ku kualla), Into kustannus 2014 Kuva: Into kustannus into kustannus 2014

Kiinnostavaa on, että Mäen ja Auvisen kamarioopperassa on teemana selittämätön veljen murha - pappi surmaa veljensä jumalan käskystä. Tunnetusti kalevalainen myyttinen veljessota ja Kullervon kirous kiehtoi vuosisadan vaihteen taiteilijoita. Mutta kuinka läheisiä kultakauden taiteilijat sitten ovat nykytaiteilijoille?

Ateneumin näyttely muistuttaa, että Sibelius muuttui vasta vanhemmiten melankoliseksi kansallisikoniksi ja että tämä oli nuoruudessaan uutta kokeileva ja seikkaileva luonnonlapsi. Mutta millaisen vaikutuksen Sibelius on nykytaiteilijoihin tehnyt?
Sibelius muistetaan kenties melankolisesta synkkyydestään, mutta suosituimmaksi ja levytetyimmäksi nousi sittenkin optimistinen 2. sinfonia D-duurissa – eli keltainen sinfonia!

Ateneumin Sibelius ja taiteen maailma -näyttely vielä 22.3.2015 asti: http://www.ateneum.fi/fi/sibelius-ja-taiteen-maailma

Kommentit
  • Vatsastapuhujan nukke on usein huonosti käyttäytyvä suurisuu

    Taitava vatsastapuhuja saa vaikka sukan puhumaan.

    Vatsastapuhuminen on silmänkääntötemppu, joka saa katsojan uskomaan, että nukella on oma tahto ja ajatukset. Illuusion luomisessa auttaa se, että nukke on harvoin samaa mieltä kuin ohjaajansa. Jokainen tietää tyypin, joka ei sensuroi sanomisiaan, vaan laukoo ääneen ajatuksiaan ja mielipiteitään välittämättä muiden kiusaantumisesta, loukkaantumisesta tai suuttumisesta.

  • Juustotarjotin jouluaterialla on nuori traditio Suomessa

    Juustotarjotin on ylellinen tuulahdus Manner-Euroopasta.

    Sillä ei ole väliä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä – mutta sillä on, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä. Jouluna on siis lupa herkutella. Silti voi kysyä, miksi jo entisestään yltäkylläinen suomalainen jouluateria tarvitsee täydennyksekseen vielä eurooppalaistyylisen juustotarjottimen? Joulupöydässä on aina ollut tärkeää, että ruokaa on riittävästi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri