Hyppää pääsisältöön

Slaavikyykky, selfiekeppi ja metsuriseksuaali - 9 sanaa vuodelta 2014

Kotimaisten kielten keskus Kotus on julkaissut luettelon sanoista, joita viljeltiin vuonna 2014. YleX koostaa Kotuksen aineistosta kiinnostavimmat.

Selfie-keppi // Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kotimaisten kielten keskus Kotus on koonnut luettelon sanoista, jotka ilmestyivät puheeseemme ja kirjoituksiimme vuonna 2014. Kotuksen kokoamaan listaa käytetään Kielitoimiston sanakirjan ja kielenhuollon tarpeisiin.

Listalta löytyy noin sata sanaa, jotka värittivät kieltämme viime vuonna. Monelle osa sanoista on varmasti jo tuttuja, mutta tässä vielä kerran kiinnostavimmat ja hauskimmat sanat YleX:n poimimana.

Ananastukka
Hiusmalli, jossa hiukset ovat erittäin lyhyet sivuilta ja takaa. Ananastukka nautti suurta suosiota Jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2014.

Argentiinalainen Sergio Aguero on yksi ananastukan suosijoista. // Kuva: EPA / PETER POWELL

Cheekismi
Cheekismillä tarkoitetaan räppäri Cheekin sanoituksista poimittua elämänohjeeksi tulkittua sanontaa.

Ebolakättely
Ebolakättely on tapa tervehtiä toista ihmistä, jossa kämmenten sijaan kyynärpäät koskettavat toisiaan. Katso mallivideo tästä.

Follata
Juontaa juurensa englanninkielestä: "follow", eli seurata, jolla viitataan Twitterissä tai Instagramissa eri tilien seuraamiseen Kotuksen listalta löytyy myös "instata", eli käyttää Instagramia.

Follata tarkoittaa seuraamista. // Kuva: EPA / Julian Stratenschulte

Kliktivismi
Kliktivismillä tarkoitetaan netissä tapahtuvaa yhteiskunnallista keskustelua ja nettivaikuttamista. Myös tykkääminen ja retwiittaaminen lasketaan eräänlaiseksi kliktivismiksi.

Metsuriseksuaali
Metsuriseksuaalilla kuvataan risupartaista miestä, joka on vetänyt ylleen ruudullisen flanellipaidan. Metsuriseksuaali ei ole likimainkaan yhtä huoliteltu kuin metroseksuaali.

Putin-juusto
Putin-juusto oli suomalaismeijerin alunperin Venäjän markkinoille tarkoitettu tuote, jota loppujen lopuksi myytiin polkuhintaan Suomessa Venäjän asettamien talouspakotteiden vuoksi. Yle Uutisten lukijat valitsivat Putin-juuston vuoden  2014 sanaksi.

Yle Uutisten lukijat valitsivat Putin-juuston vuoden 2014 sanaksi. // Kuva: Yle

Selfiekeppi
Selfiekepit yleistyivät Suomessa kovaa vauhtia viime vuonna. Kyseessä on siis sauva, jonka päähän älypuhelin kiinnitetään, jolloin selfien ottaja saa keinotekoista lisäpituutta käsivarteensa. Kotus valitsi selfiekepin joulukuun 2014 sanaksi.

Slaavikyykky
Asento, jossa poseerataan valokuvissa. Slaavikyykyssä on oleellista kyykätä kantapäät maassa ja selkä suorana. YleX:n entinen juontaja Matti nähtiin ensimmäisessä Instagram-kuvassaan slaavikyykyssä.

Slaavikyykkääjät kyykkyssä. // Kuva: Teams Slavos, #Slaavikyykky -kappaleen musiikkivideo, kuvakaappaus / YouTube

Lue lisää vuoden 2014 sanoja Kotuksen sivuilta.

Lähteet: Kotus