Hyppää pääsisältöön

Suomalaisbändi matkalla maailmanmaineeseen – joko pelottaa, Santa Cruz?

Santa Cruzilla menee kovempaa kuin koskaan. Yhtyeen kitaristi Johnny ja basisti Middy kertovat, miten bändi aikoo selviytyä ison maailman viihdekoneistossa.

Santa Cruz // Kuva: Anton Sucksdorff

Joulukuussa 2014 hard rock -yhtye Santa Cruz lähti ensimmäistä kertaa koko bändillä keikalle Yhdysvaltoihin. Esitys oli buukattu samaan paikkaan, jossa Guns N’ Roses nauhoitti kuuluisan MTV-esityksensä ja U2 teki ensimmäisen jenkkikeikkansa.

Entisen The Ritz -klubin tilalla on nykyään Webster Hall, jonka alakerrassa suomalaisbändi soitti neljänsadan hengen yleisölle. Katsojien joukossa oli maailmanlaajuisen Spinefarm-levy-yhtiön pomo Jonas Nachsin.

- Meille sanottiin, että nyt ei kannata pojat ryssiä, bändin basisti Mitja ”Middy” Toivonen kertoo.

Ennen kuin bändi astui lavalle, yhtyeelle ilmoitettiin, että mikseri on rikki ja keikka pitäisi soittaa ilman minkäänlaista miksausta. Kitaristi Joonas ”Johnny” Parkkonen ei pelästynyt.

Santa Cruzin nimi on Rock on the Range -julisteen oikeassa alareunaassa.

- Otin vain huikan bisseä ja meni soittamaan. Ja kaikki meni ihan älyttömän hyvin, Johnny kertoo.

Levy-yhtiön pomo piti bändistä, jolla menee nyt vuonna 2015 lujempaa kuin koskaan. Santa Cruzin toinen albumi julkaistaan maaliskuussa maailmanlaajuisesti saman levy-yhtiön kautta, joka on julkaissut myös Nightwishin ja Children of Bodomin musiikkia.

Bändi on myös kiinnitetty soittamaan keväällä Rock On The Range -festareille. Yhdysvaltojen suurimpien rockfestareiden joukkoon kuuluvan tapahtuman pääesiintyjinä nähdään Slipknot, Judast Priest ja Linkin Park. Myös Santa Cruzin nimi pääsi viralliseen julisteeseen asti.

- Oli vähän utopistinen fiilis, kun katsoi sitä esiintyjälistaa julisteessa ja huomasi meidän nimen. Siellä on sellaisia pikkubändejä kuin Anthrax samankokoisella fontilla, Johnny kertoo.

Best Gig Ever – joka ilta

Wasted and Wounded -musikkivideollaSanta Cruz on myöhästyä keikalta pitkäksi venyneen bilettämisen takia. Soittajat sanovat, että todellisuudessa bändin sisällä ryyppääminen pysyy hallinnassa. 22-vuotiaat muusikot kertovat mokailleensa tarpeeksi jo ennen levytyssopimuksen saamista.

- Muistan, kun me soitettiin Kallion Club Libertéssä ja frendi oli tarjonnut mulle muutaman liikaa. Laitoin tuopin vahvistimen päälle ja se kaatui tuuletusaukosta sisään kesken keikan, Johnny kertoo.

"Laitoin tuopin vahvistimen päälle ja se kaatui tuuletusaukosta sisään kesken keikan"― Joonas ”Johnny” Parkkonen

Sinä iltana bändin sisällä käytiin palautekeskustelu, josta muusikot sanovat oppineensa paljon. Kun Santa Cruz kirjoitti levytyssopimuksen Spinefarmin kanssa vuonna 2012, yhtye oli harjoitellut tasapainoa juhlimisen ja työn välillä jo kahdensadan keikan verran.

- Omaa duuniaan arvostaa nyt niin paljon, ettei sitä tahdo mokata dokaamalla. Siinä menisi seitsemän vuoden työt hukkaan, Middy sanoo.

Santa Cruzilla on edessä pitkä kiertue Euroopassa ja isoja keikkoja Yhdysvalloissa. Middyn mukaan jokainen esitys on yhtä tärkeä, oli yleisössä pomoja tai ei. Sama ajatus on tatuoituna molempien muusikoiden ranteisiin. Vasemman käden sisäpuolella lukee Best Gig Ever.

- Oltiin Stadissa dokailemassa ja kaikki otti jurrissa tämän tatksan, Johnny kertoo.

Tatuointiin otettiin mallia Lost Society -yhtyeeltä. Ideana on, että kuvan näkee soittaessa ja tekstistä saa lisäfiilistä, jos keikka ei tunnu menevän putkeen.

- Ei ole kertaakaan tarvinnut katsoa sitä, Johnny sanoo.

Lue myös:

Santa Cruz keikoistaan Yhdysvalloissa: Sairas meininki

Arvostettu amerikkalaislehti esittelee suomalaisyhtye Santa Cruzin kitaristit