Hyppää pääsisältöön

Älä osta sikaa säkissä, äläkä hevosta ilman ostotarkastusta

hevosen selkä
hevosen selkä Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Ostotarkastus on yleensä hevosen ostamisen viimeinen etappi ennen varsinaista kaupantekohetkeä. Mikään laki ei velvoita ostotarkastuksen tekemistä, mutta se on kaikkien kaupan osapuolten kannalta hyödyllistä: ostaja tietää, että ostettu hevonen on terve ja myyjä saa tietää hevosen terveydentilan ostohetkellä, jos myöhempiä ongelmia ilmenee. Eläinlääkäri kertoo näkemyksensä hevosesta ostohetkellä, mutta päätös ja riski on aina ostajan.

Ostotarkastuksessa ovat läsnä sekä myyjä että ostaja. Ostaja maksaa yleensä aina ostotarkastuksen, siinäkin tapauksessa, että kauppaa ei synny. Hevosen ostotarkastus maksaa noin 200 euroa.

Jänteet ja kaviot erityisessä syynissä

Ostotarkastuksessa eläinlääkäri tarkastaa hevosen yleiskunnon ja katsoo sen rakenteen, linjat, ja jalan kulmat.
– Joskus näyttää siltä, että en tee oikein mitään ostotarkastuksessa. Mutta koko ajan kun juttelen hevosen omistajan ja ostajan kanssa, tutkin hevosta, kertoo eläinlääkäri Liisa Harmo.

tyttö tunnustelee hevosen jalkoja
tyttö tunnustelee hevosen jalkoja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Jos kaviot eivät ole kunnossa, sinulla ei ole hevosta.

Jos ostotarkastuksessa löytyy jotain vikaa, se löytyy usein jaloista. Turvotus jalan alueella on usein huono merkki. Jännealueella oleviin turvotuksiin pitää ostotarkastuksessa suhtautua kriittisesti. Erityisen paljon Harmo kiinnittää huomioita kavioihin.
– Jos kaviot eivät ole kunnossa, sinulla ei ole hevosta.

Myös selkäkivut voivat paljastua, kun hevonen on liikkeessä. Yleensä selkäkivun huomaa siitä, että hevonen liikkuu kankeasti eikä hyppää pyöreällä selällä. Selkäkivun syy voi olla myös huono satula, eikä välttämättä se, että hevosen selkä on rikki.
– Selän painelu ei välttämättä kerro mitään siitä, onko selkä kipeä. Jokainen hevonen reagoi, jos selkää painaa oikeasta kohtaa, Harmo huomauttaa.

imppauspanta
imppauspanta Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Huonot tavat on kerrottava

Perustutkimuksen lisäksi ostotarkastuksessa voidaan tehdä lisätutkimuksia. Liisan mielestä lisätutkimuksiin ei ole kuitenkaan tarvetta, ellei hevosessa näytä olevan tai tiedetä olleen mitään erityistä vikaa. Lisätutkimuksia voivat olla esimerkiksi röntgenkuvaus, ultraääni tai lääkeainetestaus.
– Lääkeainetestaus voidaan tehdä siksi, että nähdään, onko hevoselle syötetty kipulääkkeitä.

Myyjän on velvollisuus kertoa kaikki merkittävät asiat hevosen potilashistoriasta. Myös pahat tavat, kuten imppaus, tulisi saattaa ostajan tietoon. Ostotarkastukseen on merkattu erikseen kohta “pahoista tavoista”.
Kesäihottuma on tästä hyvä esimerkki. Ostotarkastuksessa omistaja voi sanoa, että “joskus vähän kutisee”, vaikka hevosella olisi pahakin kesäihottuma.

Viimekädessä se on ostaja, joka päättää riskin.

Riski on ostajan

Harmo muistuttaa, että mikään ostotarkastus ei takaa sitä, että hevonen ei jossain vaiheessa sairastuisi tai vanha piilevä vamma alkaisi vaivata vasta pitkään hevosen ostamisen jälkeen.
– Ostotarkastus on eläinlääkärin näkemys hevosesta ostotarkastushetkellä. Muista, että olet ostamassa elävän olennon, jonka terveydentila vaihtelee päivittäin. Eläinlääkäri vain kertoo oman mielipiteensä kaupan kohteena olevasta hevosesta. Viimekädessä se on ostaja, joka päättää riskin.

hevonen kävelee
hevonen kävelee Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

teksti:Emmakaisa Jokieniemi

Ulkoasua muokattu 24.11.2016

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.