Hyppää pääsisältöön

Hankkisinko oman hevosen?

Mervi Majoinen ja Velurs
Mervi Majoinen ja Velurs Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Yleensä ratsastus aloitetaan ratsastuskoulussa, mutta monen ratsastuskouluvuoden jälkeen voi alkaa tuntua siltä, että on aika mennä eteenpäin. Seuraava askel on usein vuokra- tai ylläpitohevonen tai mahdollisesti myös ihan oma hevonen.

Hevoseen muodostuu tietysti erilainen suhde, kun se on ihan ikioma.

Ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja Tiina Tarkkala kehottaa pohtimaan tarkkaan, mikä voisi olla paras ratkaisu oman ratsastusharrastuksen kannalta. Ratsastuskoulun tunneilta vuokrahevonen on luonteva askel siinä mielessä, että vastuu pysyy ratsastajalla melko vähäisenä.

- Oman hevosen mukana tulee vapautta, mutta myös suuri vastuu. Toisaalta hevoseen muodostuu tietysti erilainen suhde, kun se on ihan ikioma.

Myös taloudelliset mahdollisuudet vaikuttavat, sillä oma hevonesen ylläpitäminen maksaa olennaisesti enemmän kuin vaikkapa vuokrahevosen. Vastuu kaikista kuluista on omistajalla.

Pitkä harkinta ennen omaa

Mervi Majoinen
Mervi Majoinen Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Mervi Majoinen, 19, pohti pitkään ennen oman hevosen ostoa. Mervillä olisi aina ollut mahdollisuus saada hevonen, mutta hevonen hankittiin vasta kolme vuotta sitten.

- Aloitin Enjalan tallin valmennusryhmässä 2008. En ollut silloin oman hevosen kannalla, koska aika ei vaan tuntunut oikealta. Minulle riitti oikein hyvin tallin ponilla valmentautuminen ja kisaaminen.

Kun Mervillä oli aika vaihtaa poneista hevosiin, alkoi ajatus omasta hevosesta kypsyä.

- Silloin alkoi olla selvää, että kehittymisellä on rajansa tuntihevosten kanssa. Pääsin kyllä kilpailemaan ratsastuskoulun hevosella koulussa A-ratoja ja estekisoissa 90 cm, mutta halusin päästä vieläkin pidemmälle.

Hevosen ostaminen on jännittävä paikka

Olenko tarpeeksi kokenut oman hevosen ostamiseen?
- Kun olimme oikeasti ostamassa hevosta, aloin jännittää sitä, olenko todella valmis kantamaan hevosen tuoman vastuun. Entä olenko tarpeeksi kokenut oman hevosen ostamiseen.

Hevosen ostossa mietitytti myös se, millainen hevosen pitäisi olla.

- En oikein tiennyt, olisinko lähtenyt etsimään hevosta kouluun vai esteisiin, koska olin yhtä kiinnostunut molemmista.

Mervi Majoinen ja Velurs
Mervi Majoinen ja Velurs Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Lopulta vastaus löytyi läheltä. Nimittäin samaan aikaan, kun Mervi harkitsi hevosen ostoa, hänen valmentajansa hevonen Velur tuli myyntiin.

- Velur on aika vaativa ensimmäiseksi hevoseksi, koska se on voimakastahtoinen, eikä mikään maailman tasaisin kaveri.

Ostopäätöstä kuitenkin helpotti se, että Velur ja sen historia oli Merville ennestään tuttu ja hevonen pysyi samalla tallilla, jossa oli saatavilla ammattitaitoisten ihmisten apua.

Kolme vuotta sitten Velurista tuli Mervin ikioma hevonen. Siitä alkoi yhteistyön rakentaminen.

- Velur vaatii vahvan auktoriteetin ja luottamuksen, jonka rakentamiseen meni aikaa. Silloin kun Velur ostettiin, en oikein tiennyt keskittyisinkö kouluun vai esteisiin. Kokeilin aluekenttävalmennusta yhden kauden, mutta kauden jälkeen päädyin siihen, että kenttä ei ole meidän juttu.

Viime vuonna Mervi ja Velur pääsivät kouluratsastuksen aluevalmennukseen, jossa ratsukko aikoo valmentautua myös ensi kaudella.

- Olen alkanut vahvasti kallistua kouluratsastuksen puoleen. Ensi kaudella olisi tavoitteena päästä menemään vaativa B-rata.

Oikea aika ja oikea tavoite

Tiina Tarkkala kehottaa oman hevosen ostoa harkitsevan pohtimaan tavoitteiden kautta, mitä omalta ratsastukseltaan haluaa.

- Kysy itseltäsi, mihin suuntaan haluat ratsastustasi kehittää. Muista, että kaikki tavoitteet ovat tavoitteita! Jos haluat tulla esimerkiksi hyväksi sunnuntaimaastoilijaksi, niin sekin on tavoite. Eivät kaikki hevosharrastajat tähtää kilpailemiseen.

En ole katunut päivääkään.
Mervi Majoinen ei ole katunut päivääkään Velurin hankkimista.

- Kun nyt jälkeenpäin miettii, niin ostin Velurin juuri oikeaan aikaan. Tuntihevosista tuli minulla myös todella tärkeitä ja läheisiä, mutta oman hevosen kanssa voin määrittää enemmän yhteisiä tekemisiä ja tavoitteita.

Mervi Majoinen ja Velurs
Mervi Majoinen ja Velurs Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

teksti: Emmakaisa Jokiniemi

Lue hevosen omistamisesta myös: Hevosenomistajaksi melkein sattumalta.

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.