Hyppää pääsisältöön

Oma hevonen vaatii rahaa ja aikaa, tietoa ja tukea

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Oma hevonen on monen pitkäaikainen unelma, mutta voiko unelmasta tulla totta? Ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja Tiina Tarkkala kertoo, mitä kaikkea tarvitaan, ennekuin se oma ihana heppa hörisee tallissa.

Tärkeintä on raha

Pitää ajatella kokonaisuutta, eikä vain hevosen myyntihintaa.
Hevonen maksaa paljon ja sen ylläpitäminen maksaa vielä enemmän. Hevosta ostettaessa budjettiin pitää miettiä hevosen hankintahinnan lisäksi myös sen hevosen ylläpito. Kysy itseltäsi ja vastaa rehellisesti: Onko minulla varaa ylläpitää hevosta? Hevosen hintaan taas vaikuttaa moni asia, kuten ikä, koulutustaso, kilpailukokemus.

- Vaikka ostaisit nuoren hevosen halvemmalla, sen koulutukseen saattaa sitten mennä paljon rahaa. Tällaista kuluerää ei koulutetummalla hevosella ole. Pitää ajatella kokonaisuutta, eikä vain hevosen myyntihintaa.

Toisaalta iäkkäämmän hevosen käyttöikä on rajallinen.

- 14 vuotta ja sitä vanhempi hevonen tulee halvemmaksi, mutta käyttövuosia ei ole enää niin montaa jäljellä. Sen lisäksi tämän ikäisen hevosen jälleenmyyntiarvo katoaa käytännössä lähes kokonaan.

Eläinlääkärikuluja tulee, vaikka hevonen ei olisikaan kipeä.
Hevosen ostamisen lisäksi kuluja tulee muun muassa tallipaikasta, vakuutuksista, varusteista, ruuista, kengityksestä ja eläinlääkärikuluista.

- Eläinlääkärikuluja tulee, vaikka hevonen ei olisikaan kipeä, koska rokotukset ja raspaukset pitää tehdä säännöllisesti.

Myös yllättäviin kuluihin pitää varautua. Päivystävän eläinlääkärin käynti viikonloppuiltana on aina useamman satasen juttu, vaikka kyseessä olisi vain pienen haavan ompelu.

Hevonen vie aikaa

tyttö taluttaa hevosta
tyttö taluttaa hevosta Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Hevonen täytyy hoitaa ja ratsastaa riippumatta siitä, kuinka kiire olisi koulun tai töiden kanssa. Myöskään sade, pimeys, kylmä tai huono päivä ei ole hevosen omistajalle syy olla käymättä tallilla. Kannattaa myös etukäteen miettiä tarvitseeko hevoselle hoitajan, vuokjraajan tai jonkun muun apukäden. Mutta silloinkin viime kädessä vastuu hoitamisesta hyvinvoinnista on omistajalla.

Ja ylipäätään, se talli pitää myös olla. Tallipaikan hankkiminen ei ole pikkujuttu. Entä minkälainen tallin tulisi olla? Peruasioista kuten ruokinnasta, turvallisuudesta ja ulkoilusta ei voi tinkiä.

tyttö ja hevonen seisovat kurassa
tyttö ja hevonen seisovat kurassa Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Mutta sen jälkeen täytyy miettiä haluaako maksaa hyvästä kentästä, estekalustosta., maneesista, kävelykoneesta, solariumista? Hinta on usein verrannollinen paitsi laaytuun, myös sijaintiin. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tallipaikkoja on tarjolla niukasti ja niihin voi olla pitkä jono. Ja jos tallipaikan onnistuu saamaan, on se yleensä myös merkittävästi hintavampi kuin muualla Suomessa.

Tarvitaan myös tietoa

Epävarmassa tilanteessa kysy neuvoa aina ammattilaiselta!
Hevosen hankkimisessa pitää ratsastuksen lisäksi tietää hevosen hyvinvoinnista, kuten hoidosta, sairauksista ja ruokinnasta. Ensimmäistä hevosta hankittaessa monella herää kysymys, mitä jos en osaakaan pitää siitä huolta?
Mervi Majoinen niputtaa suitsia
Mervi Majoinen niputtaa suitsia Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Tarkkala kuitenkin rohkaisee muistuttamalla, ettei kaikkea voi tai pidäkään tietää itse. Hevosen kanssa kun tulee koko ajan vastaan uusia tilanteita, joihin ei ole voinut osata varautua.

- Kun on uutena hevosen omistajana vähän epävarma, tulee helposti omaksuttua kaikenlaisia neuvoja. Epävarmassa tilanteessa kysy neuvoa aina ammattilaiselta!

Jos tuleva hevosen omistaja on nuori, vanhempien tuki ja mukanaolo on ehdottoman tärkeää. Vanhempien pitää tietää todella, mihin he ovat ryhtymässä. tarkkala suositteleekin, että vanhemmat osallistuisivat harrastukseen jo siinä vaiheessa, kun hevosen hankintaa vasta harkitaan.

- Hevosista tietämättömille vanhemmille netti ei riitä itseopiskeluun. Jos nuorelle hankitaan hevonen, niin vanhempien pitäisi olla aktiivisesti mukana tallilla ja hevostapahtumista sekä kysyä ammattilaisilta neuvoja.

Kukaan ei pärjää yksin

Tarkkala kehottaa miettimään jo ennen hevosen ostoa jonkin luottohenkilön, jonka puoleen kääntyä, kun jokin asia askarruttaa.

- Jokainen tarvitsee apua jossain vaiheessa apua, niin vanha kuin uusikin hevosen omistaja.

Pyri löytämään sellainen talli, jossa tallinpitäjä osaa neuvoa ja auttaa.
Luottohenkilö voi olla esimerkiksi tuttu valmentaja.

- Uuden hevosen kanssa kannattaa pysyä yhdellä valmentajalla, jotta yhteistyö pääsee hyvään alkuun. Valmentaja pystyy neuvomaan sinua paremmin, kun hänellä on kokonaiskuva siitä, missä pisteessä olet hevosen kanssa.

Tarkkala neuvoo, että ammattilainen tulisi ottaa mukaan jo hevosta valitessa.

- Pyri myös löytämään sellainen talli, jossa tallinpitäjä osaa neuvoa ja auttaa ainakin perushoitoon liittyvissä asioissa.

Hevosen omistaminen ja sen kanssa eläminen on jatkuvaa oppimista. Mitään salatiedettä se ei kuitenkaan ole, vaan riittävän tiedon ja taidon pystyy jokainen hankkimaan. Ja mitä enemmän omistaja tietää jo ennen oman hevosen hankintaa, sen parempi.

tyttö kantaa kuraista hevosen loimea
tyttö kantaa kuraista hevosen loimea Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

teksti: Emmakaisa Jokiniemi

lue myös sarjan Haaveena oma hevonen ensimmäinen juttu:
Hankkisinko oman hevosen?

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.