Hyppää pääsisältöön

Ostetaan: unelmahevonen

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Kun on päättänyt hankkia oman hevosen alkaa pähkäily, millainen hevosen pitäisi olla. Ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja Tiina Tarkkala neuvoo, että ennen kuin edes alat katsoa sopivia hevosia, kannattaa miettiä, millaisia ominaisuuksia haluaisi omassa hevosessa olevan.

Hevosen etsimisessä monella on päässään vain epämääräinen kuva, millaisen hevosen haluaisi. Tarkkala kuitenkin muistuttaa, että mitä todennäköisimmin hevosen ostamisessa täytyy tehdä kompromisseja.

- Varaudu siihen, että unelmahevosta ei löydy! Mieti missä kohtaa olet valmis joustamaan.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Hevosen etsiminen kannattaa aloittaa miettimällä mihin käyttötarkoitukseen hevonen tulee.

- Paljon määrää se, mitä haluat hevosen kanssa tehdä. Vastaus ei voi olla vain "ratsastaa", vaan hevosen tarkoitusta pitää miettiä tarkemmin. Haluanko hypätä, maastoilla, mennä sileällä, ratsastaa vähän/paljon tai kenties kilpailla?

Hevonen ja ratsastaja
Hevonen ja ratsastaja Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Koulutus maksaa

poni pukittelee
poni pukittelee Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Hevosen käyttötarkoitus vaikuttaa paljon siihen, millainen koulutustaso sillä tulee olla. Mitä koulutetumpi hevonen sitä kalliimpi se on.

- Varsan tai nuoren hevosen kouluttamiseen menee aikaa ja rahaa. Koulutetun hevosen ostohinta voi olla korkea, mutta se voi loppujen lopuksi tulla edullisemmaksi kuin kouluttamaton hevonen. Projektiksi ostetussa hevosessa on aina riskinsä!

poni pukittelee
poni pukittelee Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen
Tässä kohtaa saattaa hevosen ostamista harkitsevalle tulla ensimmäinen iso miettimisen paikka. Olenko valmis ottamaan vähemmän osaavan hevosen, joka on halvempi?

- Oli hevonen sitten koulutettu tai kouluttamaton, säännöllinen valmentautuminen ja tunneilla käyminen on edellytys kehittymiselle.

Tarkkala muistuttaa, että hevosen koulutustaso ei pysy yllä automaattisesti.

- Muista, että hevonen ei ole kone. Jos ostat hevosen vaB-tasoisena, se ei ole sitä välttämättä enää kahden vuoden päästä.

Ostotarkastus kannattaa

Hevosen ostamisen yhteydessä kannattaa aina tehdä eläinlääkärin suorittama ostotarkastus, jossa todetaan hevosen terveydentila. Virheetöntä hevosta ei ole, mutta yleensä hevonen läpäisee ostotarkastuksen, mikäli se on perusterve.

Kokeneiden kisahevosten keho on ollut kovassa rasituksessa, minkä vuoksi niillä voi olla vanhoja vammoja ja kulumia. Erityisesti jalat ovat kilpahevosella kovassa rasituksessa.

- Jos lähdet harkitsemaan niin sanotusti "pikkuvikaisen" hevosen ostoa, ota hyvin tarkkaan eläinlääkäriltä - ainakin yhdeltä - selvää, mitä kyseinen vika tarkoittaa ja miten se voi vaikuttaa hevosen käyttöön.

Myös terveydentilan kanssa pitää muistaa, että hevosen kunto ja terveys on altis muutoksille.

- Vaikka hevonen olisikin ostotarkastus täysin terve, ei se tarkoita, etteikö hevonen voisi sairastua myöhemmin.

Osta oikean kokoinen

Hevosen koko on ehdottoman tärkeä. Tarkkalan neuvo hevosen koon pohtimiseen on yksinkertainen.

- Älä osta liian pientä.

Myös rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska se vaikuttaa paljon hevosen ratsastettavuuteen.

- Moni ei ota huomioon, että rakenne vaikuttaa hevosen ratsastettavuuteen todella paljon. Esimerkiksi etupainoinen hevonen ei ole ehkä se paras mahdollinen hyppäämiseen.

Se kuuluisa kemia

Tarkkala painottaa, että luonteesta ei kannata tinkiä ellei ole tosi kokenut ratsastaja. Hankalan hevosen kanssa ratsastaminen voi kadottaa harrastuksesta hohdon. Tarkkala kehottaa luonteen valinnassa luottamaan tunteeseen.

- Loppupeleissä ratsastajan ja hevosen ystävyys on kuitenkin kemioista kiinni. Hevonen on kiva, jos sen kanssa on kiva olla.

hevosen pää
hevosen pää Kuva: Emmi Kähkönen oma hevonen

Kirjoittaja Emmakaisa Jokiniemi

Lue myös Haavena oma hevonen sarjan aiemmat artikkelit
osa 1 Hankkisinko oman hevosen?
osa 2 Oma hevonen vaatii rahaa ja aikaa, tietoa ja tukea

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.