Hyppää pääsisältöön

Ajatus toimii magneetin tavoin

Voimalausekortit
Voimalausekortit/Yle Voimalausekortit voimalauseet

Yksi Valmennuskoulussa käytetyistä työkaluista on voimalauseet. Ne auttavat ajatusten keskittämisessä ja antavat voimaa. Voimalauseet voivat muuttaa sisäisen kriitikkosi myötämieliseksi ja tuoda levollisuutta.

Ilon akatemian perustaja, henkisen hyvinvoinnin ohjaaja ja sosiaalipsykologi Leena Markkanen sanoo, että on merkityksellistä miettiä minkälaisia ajatuksia ajattelee.

Vahvistuskortteja eli voimalauseita voi käyttää monin tavoin.

Leena Markkanen
Leena Markkanen Kuva: Leena Markkanen/Ilon Akatemia leena markkanen
- Joku poimii niistä itselleen tärkeimmän lauseen, jonka laittaa näkyvälle paikalle ja lukee ajatusta usein ääneen. Toinen taas nostaa pakasta päivittäin yhden kortin, kirjoittaa sen päiväkirjaansa ja miettii mitä tunteita lause nostaa pintaan, kertoo Leena Markkanen.

Voimalausetta ei kannata hokea tyyliin ”hauki on kala”, vaan se on sisäistettävä. Aina on parempi, jos lause kolahtaa kunnolla, sillä silloin asettaa itselleen samalla haasteen.

Eräs miesvaltainen, suomalainen työyhteisö aloittaa esimiespalaverin sillä, että jokainen nostaa pakasta vahvistuskortin, jonka lukee ääneen. Samalla voi jutella siitä, mitä itse kullekin kuuluu.

- Tällainen kuunteleva ote luo rennon tunnelman käsitellä vaikeitakin asioita, kertoo Leena Markkanen.

Mielenhallintaa pääsykokeisiin

Opinto-ohjaaja Marjaana Herlevi sanoo, että mentaalivalmennus on otettu huomioon huippu-urheilussa, mutta samaa menetelmää voi soveltaa myös jännittäviin pääsykokeisiin ja ylioppilaskirjoituksiin.

- Yksi tärkeimmistä asioista on tunteiden ohjaaminen onnistumisen hetkeen.

- Esimerkiksi suosikkiurheilijani Blanca Vlasic on huippuhyppääjä, joka keskittyy onnistuneeseen suoritukseen ja miettii rentoutuneena vain täydellistä hyppyään. Hän ei mieti, että onko treeniä ollut sittenkään tarpeeksi tai mahtaakohan rima pudota, vaan näkee itsensä vaihe vaiheelta onnistumassa hypyn voittajana, kuvailee Marjaana.

- Samanlaista psyykkistä mentaaliharjoittelua voi käyttää myös tenttitilanteissa eli ajatella näin: olen valmistautunut tähän kokeeseen hyvin, luotan itseeni, minun ei tarvitse jännittää yhtään, osaan nämä asiat, muistan kokonaisuudet. Sitten voi vain nauttia tilanteesta.
- Tenttipaperin yläkulmaan voi kirjoittaa voimalauseen kuten ”Täältä pesee”, joka kannustaa ja muistuttaa huippusuorituksesta, vinkkaa Marjaana.

- Aika moni on vastannut ylioppilaskirjoituksiin jonkinlaisen vahvistavan lauseen avuin.

Nuorille sopivat voimalauseet

 • Hetki hetkeltä näen selvemmin, kuinka voin käyttää lahjojani.
 • Luovuuteni virtaa vapaasti. Osaan iloita edistymisestäni.
 • Löydän oman paikkani. Saan tehdä sitä mitä rakastan.
 • Tämä päivä on hyvä päivä. Tänään onnistun.
 • Minussa on paljon hyvää.
 • Hetki hetkeltä näen selvemmin, kuinka voin käyttää lahjojani.
 • Annan itselleni luvan levätä ja kuunnella sisimpääni.
 • Päivä päivältä osaan rentoutua paremmin. (Esim. stressaavalla koeviikolla.)
 • Otan vastuun omasta elämästäni ja annan sisäisen viisauteni ohjata minua
auringonvalo pilvien takaa
auringonvalo pilvien takaa Kuva: Brand X Pictures/Yle voimalauseet

Mieli luo kieltä, kieli luo mieltä

Luottamus omiin tavoitteisiin on tärkeä säilyttää, mutta toisinaan fokus katoaa. Syynä voi olla oma negatiivinen ajattelu, pelko, epäilys tai toistuvasti kuultu vakuuttelu kuten ”et onnistu”, ”et pärjää”, ”et opi”.

Esimerkiksi ”Tunnen kiitollisuutta siitä mitä vanhempani ovat minulle antaneet” voi tuntua kipeältä voimalauseelta, jos kokee, että vanhemmat eivät ole antaneet mitään hyvää, sanoo Leena Markkanen. Tällöin kipeä asia pitää työstää, jotta voimalauseesta on hyötyä.

Katso ja lue: Voimalauseet Saaran valmennuksessa.

 • Abivuoden aikaan

  Yo-kirjoitukset ovat takana, mikä on suuntasi nyt?

  Oletko yo-kirjoitusten kynnyksellä? Käy silloin Abitreeneissä. Jos yo-kirjoitukset ovat jo takana, mikä on suuntasi nyt? Haluatko opiskella, tehdä töitä vai lähteä ulkomaille?

 • Lähetä silmukkavideo

  Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.

  Oletko matkalla kohti abivuotta? Vai onko abivuosi jo meneillään? Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.