Hyppää pääsisältöön

Älypuhelinsovellus auttaa sokeita näkemään

Tanskalaislähtöinen auttaa sokeita arjessa sosiaalisessa tavalla. Sovelluksessa sokeat voivat pyytää näkeviltä apua videochatissa.

Sokeat voivat pyytää apua näkeviltä uudella älypuhelinsovelluksella. // Kuva: Be My Eyes/Emil Jupin & Thelle Kristensen

Tanskalainen sovellusyritys on julkaissut Be my eyes -nimisen älypuhelinsovelluksen, jossa sokeat käyttäjät voivat kysyä näkeviltä apua ja ohjeita videochatissa.

Sokeat voivat kysyä sovelluksella apua esimerkiksi reittiohjeisiin ja kylttien lukemiseen, tai sitten oikean tuotteen valitsemiseen kaupassa.

Be my eyes lähettää sokean avunpyynnön puhelimeesi push-ilmoituksena. Jos et itse ehdi vastata siihen, avunpyyntö siirtyy eteenpäin jollekin toiselle käyttäjälle.

Sokea nainen käyttää älypuhelinta. // Kuva: Be My Eyes.

Be my eyes on simppeli ja hieno idea, mutta siinä on haavoittuvuutensa. Sen väärinkäyttö on helppoa: sokeaa voi huijata videochatissa. Käyttäjät voivat kuitenkin raportoida mahdollisista väärinkäytöksistä. Liian monesta väärinkäytöksestä palvelun käyttö estetään.

Be my eyes on jo palkittu innovatiivisuudestaan ja kehittäjien mukaan näkevien käyttäjien määrä lähentelee jo 20 000. Sokeita käyttäjiä sovelluksella on noin 1 500.

Sovellus on toistaiseksi saatavilla vain iPhonelle ja iPadille.

Lähteet: Huffington Post, Bemyeyes.org