Hyppää pääsisältöön

Geenitestit – tärkeää tietoa vai tarpeetonta tuskaa?

geenitestit
geenitestit Kuva: Yle, Akuutti geenitestit

Yksi vaiva on peritty äidiltä, toinen isän puolen suvulta. Kuulostaako tutulta? Olemme sekoitus vanhempiamme, mutta elintavoilla voimme vaikuttaa - tai ainakin yrittää vaikuttaa - tiettyjen sukurasitteena kulkevien sairauksien ehkäisyyn. Mutta auttaisiko geeniperimän eli genomin testaus meitä välttymään turhalta etukäteishuolelta vai olisiko vaikutus aivan päinvastainen?

Illan Akuutti selvittää, miten geeniperimää testaamalla voitaisiin välttyä tietyiltä sairauksilta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra valmistelevat genomistrategiaa eli pelisääntöjä siitä, miten genomitietoa voidaan väestöstä kartoittaa. Pohdinnan alla on isoja kysymyksiä vaikkapa siitä, miten tieto vaikuttaa potilaan elämään.

Geeniperimän selvittäminen ei ole vielä arkipäivää perusterveydenhoidossa, mutta esimerkiksi joissain rintasyöpätapauksissa testejä kyllä tehdään. Omalla rahalla apteekinhyllyltä tai nettikaupasta voi puolestaan ostaa jo testit muun muassa kakkostyypin diabeteksen tai silmänpohjan ikärappeuman riskin selvittämiseksi. Tieteiselokuva muuttuu tosi-tv:ksi aivan nenämme edessä.

Mutta mitä ihmettä oikeastaan teemme kalliilla testeillä? Suurin osa meistä tietää ilman niitäkin omat sukurasitteensa.

Mutta mitä ihmettä oikeastaan teemme kalliilla testeillä? Suurin osa meistä tietää ilman niitäkin omat sukurasitteensa.
Ja vaikka elintavat ovat monen sairauden puhkeamisessa tärkeä ennaltaehkäisykeino, ei hyviin valintoihin ole aina helppo tarttua. Olisi hyvä syödä terveellisesti, pitäisi liikkua, juoda riittävästi vettä, nukkua hyvin ja olla stressaamatta. Moni hyvä valinta jää ajatuksen asteelle kiireisessä arjessa munkkikahvilounaita nauttien.

Mutta ajatella, jos tarjolla olisi täysin yksilöllinen elämäntaparesepti, joka takaisi terveen ja pitkän elämän? Kaiken varalta ei tarvitsisi suolankäyttöä vähentää, vaan testi tietäisi varmasti juuri oman genomikartan heikot lenkit. Kyllä kiitos, tähän selvitykseen lähden mukaan intoa puhkuen!

Mietitäänpä kuitenkin vielä kääntöpuolta, sillä tieto lisää aina tuskaa. Jos vaikka testin paljastama riski sydän- ja verisuonitauteihin on niin suuri, että oikeat rasvavalinnat ovat vain surkuhupaisa yritys taistella luonnonvalintaa vastaan? Ja apua! Mitä jos terveysennusteeni on niin toivotonta kerrottavaa, että se ei missään tapauksessa saa lipsahtaa työnantajan käsiin – ainakaan ennen työsuhteen vakinaistamista? Kuka ottaa riesakseen työntekijän, joka rasittaa yrityksen taloutta ja työyhteisöä jatkuvilla sairauspoissaoloillaan?

Niinpä niin. Ei niin paljon mahdollisuuksia, ettei uhkakuviakin. Eteneminen genomitestauksen ihmeellisellä maailmassa vaatii viisautta. Tapaamme illan Akuutissa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin, Aino-Liisa Oukan, joka pohtii mutkikasta aihetta terveydenhuollon näkökulmasta. Joko lähitulevaisuudessa lähdemme lääkärin vastaanotolta genomikartta kainalossa?

Lisää ohjelmasta

Hanna Leveelahti haastattelukuvassa.
Hanna Leveelahti haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti hanna leveelahti
Niskaa hierotaan
Niskaa hierotaan Kuva: Yle, Akuutti niskan hieronta
Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi