Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Linnunradan keskellä voi olla ovi toiseen maailmaan

Hämmästy maailmasta
Hämmästy maailmasta Kuva: Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta

Galaksimme keskipisteessä sijaitseva pimeän aineen keskittymä saattaa olla jotain sellaista, mitä monissa tieteisfilmeissä on uumoiltukin: madonreikä, joka samalla on portti toiseen galaksiin.

Madonreiällä tarkoitetaan avaruuden ominaisuutta, jota voi kuvata oikopoluksi. Sellainen mahdollistaa valoa nopeamman siirtymisen paikasta toiseen ikään kuin tunnelin läpi. Tällaisten reikien olemassaolo kuului jo Einsteinin suhteellisuusteoriaan.

Italialaistutkijat ovat nyt laskeneet olevan mahdollista, että galaksimme keskipisteessä sijaitsee tällainen ovi toiseen maailmaan.

"Eikä siinä kaikki. Laskelmiemme mukaan se on tunneli, jonka kautta voisi todella kulkea", sanoo professori Paulo Salucci. Hänen mukaansa madonreikä on itse asiassa yllättävän lähellä sellaista, jonka kautta kuljettiin vuonna 2014 ensi-iltansa saaneessa Interstellar -elokuvassa.

Enemmän aiheesta Telegraph -lehden artikkelissa
.

Kommentit
 • Venus on kuuma, hapokas ja tuulinen – Kuinka siellä voisi olla elämää?

  Venuksen paksu pilvipeitto kätkee alleen isoja yllätyksiä.

  Jos etsit hyvää lomakohdetta, ei Venus ole varmasti listalla ensimmäisenä. Silti siellä saattaa olla elämää, kuten tuore havainto sen pilvistä kertoo. Ainoa keino todistaa arvelut Venuksen kaasukehässä leijuvista mikrobeista on mennä katsomaan paikan päälle. Tehtävä tulee olemaan hyvin kiinnostava ja opettaa meille varmasti paljon pilviplaneetasta. Tämä siitä tiedetään nyt.

 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua