Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kokeilussa Watson Viihde: Sujuva haastaja

Watsonin boksi ja tabletti
Watsonin boksi ja tabletti Kuva: Yle/Niko Antin watson

Pohjanmaalaisen teleoperaattori Anvian lanseeraama Watson on markkinoinut itseään vimmaisesti. Se tuntuu hakevan markkina-asemaa kiivaasti kilpaillulla alalla, jossa muut operaattorit jo tukevasti seisovat (DNA Welho Viihde, Elisa Viihde ja Sonera Viihde). Watson ei ole sidottu minkään operaattorin verkkoon tai palvelupaketteihin, vaan sen voi hankkia kotiin kuin kotiin.

watson etusivu
watson etusivu watson etusivu

Hinnoittelussa Watson Viihde on samoilla linjoilla kuin muutkin. Se maksaa 12 kuukauden tilauksella 14,90e kuussa, kun esimerkiksi Elisa Viihde maksaa 19,90e. DNA Welho Viihde maksaa kahden vuoden tilauksessa ensimmäisen vuoden 9,90e ja toisen vuoden normaalisti 14,90e. Sonera sitoo palveluaan enemmän laajakaistaliittymäänsä, joten vertailu on hankalampaa.

Kuten monet muutkin viihdepalvelut, Watson toimii ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolella.

Helppo käyttöönotto

Aluksi kirjaudutaan tietokoneen selaimen tai erikseen saatavan nettiboksin avulla Watsonin palveluun. Sitten aktivoidaan ne televisiokanavat, joita palvelun halutaan tallentavan. Näppärintä on tietysti ruksia kaikki, koska silloin mitään ei ainakaan mene ohi.

Tietokonekäyttöä varten Windows-koneeseen tai Maciin pitää asentaa videoliitännäinen ViewRightWebInstaller. Lopuksi selain käynnistetään uudelleen.

Watsonissa on kilpailijoidensa tapaan erilaisia tapoja kuluttaa sisältöä. Ensinnäkin ilmaisia kotimaisia televisiokanavia voi katsoa suorana tietokoneen, televisioon liitettävän nettiboksin tai mobiilisovelluksen kautta.

watson boksi
Nettiboksi poistaa tarpeen käyttää Watsonia tietokoneella watson boksi boksi

Toiseksi Watson säilöö kotimaisten peruskanavien kaikki ohjelmat kahden viikon ajaksi, mikä tarkoittaa, sitä ettei ohi menevistä ohjelmista tarvitse välittää pätkän vertaa. Parin viikon ohjelmia voi selata havainnollisella ohjelmakalenterilla, jossa näkyvät selvästi niin päivämäärät kuin kanavatkin.

Suosikkiohjelmansa saa myös tallennettua puoleksi vuodeksi, kun ne tallentaa erilliseen arkistoon. Tämän voi tehdä jokaisen ohjelman kohdalla käsin tai määritellä vaikkapa niin, että jokainen Syke-sarjan jakso säästetään pidemmäksikin aikaa.

Watsonissa tallennustila ei lopu kesken, sillä ohjelmia voi säästää puoleksi vuodeksi rajattomasti. Esimerkiksi Elisa Viihde rajaa tilan 2500 tuntiin ja Sonera Viihde 3000:een. Toki voi kysyä, kuinka paljon ihminen ehtii katsoa ohjelmia?

Ei pelkkää peruskatselua

Peruskanavien lisäksi Watsonissa on myös maksullisia kanavapaketteja. Tarjolla on monia kanavapaketteja MTV Totalista Viasatin paketteihin, erilaisiin uutiskanaviin, Disneyn tuotantoon ja jopa Hustlerin aikuisviihteeseen. Maksukanavien sisältöä ei voi tallentaa.

Kokeilussa digivuokraamo toimi hyvin.

Telkkarin lisäksi Watson tarjoaa myös elokuvien digitaalista vuokrausta. Makuunin videovuokraamon kautta on tarjolla uutuusleffoja myös hd-tasoisena ja hinnat vaihtelevat 2,95 - 5,95 euroon. Vuokraelokuvaa saa katsoa vuorokauden aikana niin monta kertaa kuin haluaa - jos vaikka vaimo ei olekaan ensimmäisellä katselukerralla mukana. Toistolaitetta voi myös vaihtaa niin, että katselun aloittaa vaikka tabletilla ja jatkaa kotiin päästyä tietokoneella.

Kokeilussa digivuokraamo toimi hyvin. Leffa lähti pyörimään lähes välittömästi ja kuvanlaatu oli heti alkuvaiheessa jo hyvä, eikä lähtenyt liikkeelle pikselöityneenä, kuten joissain palveluissa. Leffa ei pätkinyt katselun aikana, eikä kuvanlaadussa ollut valittamista. Tekstitys toimi moitteetta.

Nettiboksi poistaa tietokoneet yhtälöstä

Watsonista voi nauttia myös täysin ilman tietokonetta ja mobiililaitetta. Apple TV:tä pienempi valkoinen nettiboksi liitetään hdmi-kaapelilla televisioon ja langallisesti tai langattomasti kotiverkkoon. Boksi toimii sekä antenniverkon että netin kautta, mutta mistään ei oikein tunnu saavan päättää kumpaa käytetään. No, kun antenniverkkoa ei ollutkaan käytössä, niin laajakaista oli selkeä ratkaisu. Maksu- ja hd-kanavat tulevat kuitenkin vain netin kautta.

watson valikko
Nettiboksin päävalikko näkyy katseltavan tv-lähetyksen päällä watson valikko watson valikko

Asentaminen on vaivatonta ja langaton verkkokin löytyi automaattisesti. Kaikki käy suhteellisen helposti mukana tulevalla kaukosäätimellä, toki tunnusten ja muiden kirjoittaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Pisteet siitä, että Watson haluaa heti automaattisesti päivittää ohjelmistonsa ensiasennuksen yhteydessä. Se ei vaadi käyttäjältä enempiä toimenpiteitä.

Kahtia jaettu käyttöliittymä vaati hieman totuttelua ja oli hitaanpuoleinen, mutta kaiken kaikkiaan käyttökokemus oli miellyttävä. Kuvanlaatu oli peruskanavissa kelpo, mutta ei aina yhtä hyvä kuin varsinaisessa televisiossa kaapeliliittymän kautta. Tarkkasilmäinen havaitsi normaalia telkkarilähetystä enemmän pikselöitymistä. Ylen HD-kanavien kuvanlaatu näytti hyvälle 40-tuumaisessa televisiossa.

watson tallenteet
Arkistotallenteita on helppo selata kun ne on jaoteltu ohjelmittain ja päivämäärän mukaan watson tallenteet watson tallenteet

Vitonen, Kutonen ja Hero puuttuvat suorana katsottavien peruskanavien joukosta. Anvian mukaan tv-yhtiöt ovat näin asian päättäneet. Ohjelmaoppaasta pystyy kuitenkin erikseen tallentamaan ohjelmia arkistoon ja katsomaan sitä kautta.

Käyttöliittymä vaati hieman totuttelua.

Arkistoon tallennetut omat suosikkiohjelmat löytää helposti jaoteltuna ruutunkaappausten ja päivämäärän mukaan. Arkistotallenteet lähtevät pyörimään lähes välittömästi ja hyppiminen ohjelmassa eteenpäinkin eli ”kelaaminen” toimii yllättävän sutjakkaasti.

Tyylikäs mobiilisovellus

Erillisen boksin ohella Watsonissa on keskeistä tietysti mobiilisovellus, jollainen on tarjolla niin iOS:lle, Androidille kuin Windows Phonellekin. Sisään kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin Watsoniin muutenkin, suurempaa säätöä ei tarvita, sillä palvelu muistaa asetukset.

Peruskanavia voi katsoa joko suorana tai tallenteena. Tosin kaikkia kanavia ei ole mukana mobiilipuolella. Nelonen, Jim, Vitonen, Kutonen sekä Liv ja Hero puuttuvat. Anvian mukaan päätös on jälleen tv-yhtiöiden. Ylen kanavia voi katsoa ilahduttavasti myös HD-tasoisena.

watson mobiili
iOS:n Watson-sovellus tarjoaa selkeän ohjelmakartan, josta katsottavaa voi valita watson mobiili watson mobiili

Mobiilisovelluksen kuvanlaatu oli iPad minin retina-näytöllä katsoen erittäin hyvä.

Watsonin mobiilisovellus vaatii wlan-yhteyden toimiakseen täydellisesti, mikä tietysti rajoittaa perusajatusta mobiiliudesta. 3G- ja 4G-yhteyksillä voi katsoa arkistoon tallennettuja ohjelmia, vuokrattavia elokuvia, selata ohjelmaopasta ja määritellä ohjelmia tallennettavaksi, mutta suoria televisiokanavia ei voi katsoa.

Tämä on vähintäänkin omituista, sillä tallenteet toimivat hyvin ja lähtivät pyörimään 3G-verkossa silmänräpäyksessä. Liikkuvan katselijan kannalta ongelmallista on se, ettei ohjelmia pysty tallentamaan paikallisesti vaikkapa omaan iPadiin lainkaan, sisältö suoratoistetaan aina. Periaatteessa pitää siis unohtaa katselu vaikkapa junassa tai muussa heikolla yhteydellä varustetussa paikassa.

Suorien televisiolähetysten katselun eston voi toki kiertää esimerkiksi jakamalla nettiyhteyden puhelimesta tablettiin, jolloin Watson luulee olevansa wlanissa. Watson suosittelee 10mbps:n yhteyttä toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Kokeilussa televisiokanavat näkyivät 3G:n kautta aivan yhtä hyvin kuin muissakin vastaavanlaisia palveluita tarjoavissa sovelluksissa: ajoittaista pykimistä, mutta pääsääntöisesti katseltavaa tabletin ruudulla. Anvian mukaan suorien televisiolähetysten katselumahdollisuus on tulossa palveluun, mutta vain joidenkin kanavien osalta.

Kaiken kaikkiaan Watsonista jää ihan hyvä fiilis. Kuumana Watsonin nettiboksi tuntuu käyvän, mutta kaatumisongelmia ei ainakaan kokeilun aikana ilmennyt. Kanavapuutteistaan huolimatta se on kohtuullisen toimiva vaihtoehto digiviihdepalveluksi.

Tottakai palvelusta maksava asiakas haluaisi, että kaikki peruskanavat olisivat käytettävissä ongelmitta niin mobiilisti kuin boksin kauttakin. Rajoitusten takana lienevät tiukat neuvottelut kanavien ja operaattorien välillä siitä, kuka saa kanavien sisältöjä käyttää ja miten.

Hyvä kysymys kuitenkin on, kuinka pitkäikäiseksi palvelu kasvaa, kun kilpailija Elisa aggressiivisesti valtaa Watsonin emoyhtiötä Anviaa. Elisa tuskin haluaa pitää yllä kahta samanlaista viihdepalvelua.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.