Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Auringonkukkaöljy ja diabetes

”Suvussamme on esiintynyt vanhuuden diabetesta. Olen kuullut, että diabeteksen ehkäisemiseen liittyvissä tutkimuksissa on tehty uusi löytö: auringonkukkaöljyn suotuisa vaikutus sokeriaineenvaihduntaan. Tutkimusryhmälle tarjottiin muffinsseja, joissa osassa oli auringonkukkaöljyä ja osassa ei. Sain käsityksen, että kyseinen öljy vaikutti jollain tavalla maksaan. Kuinka merkittävästä löydöstä on mahtanut olla kysymys? Pitäisikö nyt vaihtaa oliivi- ja rypsiöljy auringonkukkaan?”

Tulee mieleen lukuisia kasviöljytutkimuksia, joissa päädytään samaan lopputulokseen vaikka oliivi- tai rypsiöljyn kohdalla. Auringonkukkaöljyssähän on enemmän omega6- kuin omega3-rasvahappoja, ja siten nuo tulokset voivat olla kyllä linjassa suomalaistutkijoiden havaintojen kanssa, joiden mukaan omega6-hapoilla olisi diabetesta ehkäiseviä vaikutuksia. Mutta ovatko nämä nyt niin kiveen hakattuja lopputuloksia? Sanoisin että ei. Ratkaisevaa on kuitenkin, että ruokavaliolla voi paljonkin vaikuttaa sydäntautien ja kakkostyypin diabeteksen syntyyn, ja nämä juoksevat öljyt ovat tärkeä osa sellaista ruokavaliota. Itse käytän monia eri öljyjä eri tarkoituksiin!

Jalkapallo ja nivelvammat

”Pelaan jalkapalloa ja olen miettinyt, että miten voisi ennaltaehkäistä lonkka- ja polvivammoja.”

Nivelrikon kehittymisen vaarahan tuossa ajan mittaan on. Esimerkiksi polven nivelrikko saattaa tulla jopa kahdenkymmenen vuoden viiveellä jostakin vaikka nivelside- tai kierukkavammasta. Mutta kuinka sitten suojautua tällaisilta vammoilta, onkin miljoonan taalan kysymys. Pallo ei ole aina omissa käsissä, muitakin pelaajia on kentällä aika paljon. Oikea tekniikka, hyvä lihaskunto ja liikkuvuus totta kai auttavat, mutta kyllähän niitä vammoja tahtoo siitä huolimatta tulla, ikävä kyllä.

Koivun tuhka terveystuotteena

”Eräs sukulaismies on koko ikänsä sekoittanut aamupuuroon lusikallisen koivun tuhkaa, ehkäisee kuulemma syöpää. Onko tästä mitään näyttöä tai tuhkan terveellisyydestä muuten? Mies on kyllä 75-vuotias ja terve kuin pukki.”
Koivun tuhkahan on emäksistä, ph taitaa olla jotain kahdentoista luokkaa. Siksi sitä voi kyllä kokeilla kovaan närästykseen, jos mitään muuta ei ole tarjolla – se saattaa kyllä neutraloida mahahappoja. Näyttöä koivuntuhkan tehosta syövän ehkäisyssä ei kyllä ole. Ei tuo taida silti kovin vaarallistakaan olla, jos on terveestä metsästä otettu koivua ja sellaista haluaa kokeilla.

Lisää ohjelmasta

Hanna Leveelahti haastattelukuvassa.
Hanna Leveelahti haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti hanna leveelahti
Niskaa hierotaan
Niskaa hierotaan Kuva: Yle, Akuutti niskan hieronta
Testit-teksti hyllyssä
Testit-teksti hyllyssä Kuva: Yle, Akuutti geenitestit
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan.
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan. Kuva: Akseli Muraja rakkaus,etäsuhteet,lapsiperheet,kaukorakkaus