Hyppää pääsisältöön

Täydellinen taideväärennös - Strada tutkii kuinka se tehdään!

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Saksalainen Wolfgang Beltracchi väärensi satoja tauluja 40 vuoden aikana. Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery

Maanantaina 26.1.2015 paljastui yksi Suomen historian suurimmista taideväärennösskandaaleista. (Lue Stradan juttu aiheesta) Saksalainen Wolfgang Beltracchi puolestaan on yksi historian mestarillisimpia taideväärentäjiä, joka 40 vuoden aikana väärensi satoja tauluja: osa teoksista roikkuu yhä museoiden seinillä! Docpoint esittää Beltracchi: The Art of Forgery –dokumenttielokuvan tiistaina ja keskiviikkona. Perjantaina Strada jututtaa poliiseja ja kysyy elokuvan yhteyttä tuoreeseen suomalaiseen taideväärennöspaljastukseen.

Nuori opiskelija kaipasi leveämpää leipää

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery

Beltracchi kertoo tehneensä ensimmäisen taidekopion Pablo Picasson maalauksesta 14-vuotiaana. Myöhemmin opiskelijana hän rahoitti elämäänsä entisöimällä vanhoja tauluja. Beltracchi piti sekä jännityksestä että rahasta ja kirppiskauppa tuotti mukavasti molempia. Vähitellen entisöintien ohella syntyi "pikkuväärennöksiä", kun hän lisäsi vanhoihin tauluihin uusia yksityiskohtia: ihmisiä ja toimintaa. Ne kävivät tylsiä maisematauluja paremmin kaupaksi.
Väärennös on helpompi myydä puolella miljoonalla kuin 10 000 eurolla

Taidot ja nälkä kasvoivat vähitellen ja Beltracchi alkoi tehdä kopioiden sijaan uusia, ennen näkemättömiä teoksia mestaritaiteilijoiden nimissä. Ne hän maalasi alusta alkaen tyhjälle taululle. Lopuksi hän signeerasi ne tunnettujen taiteilijoiden nimillä. Perheyritys kukoisti kun vaimo Helene Beltracchi möi syntyneet teokset eteenpäin hyvällä hinnalla. Elokuvassa Beltracchi kuvailee tuottoisaa bisnestään: "Väärennös on helpompi myydä puolella miljoonalla kuin 10 000 eurolla".

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery

Katsoja saa tutustua mestariväärentäjän nikseihin

Elokuvassa Beltracchi paljastaa osan 40 vuoden aikana oppimistaan nikseistä. Belttracchin pikkutarkka työ on todellakin elokuvan nimenmukaisesti väärentämisen taidetta, The Art of Forgery.

Kenellä on uskallusta mennä myymään väärennettyä taulua miljoonalla eurolla? Pokkaa miehellä ainakin riittää: miehen arvellaan myyneen taideväärennöksen jopa alkuperäisen taiteilijan leskelle! Beltracchi huokuu itseluottamusta ja omanarvontuntoa, mutta toisaalta hän suhtautuu maailmaan ja tekoihinsa leppoisasti hymyillen, jopa naureskellen.

teen maalauksia, koska se on hauskaa

Beltracchi on toisaalta rikollinen, toisaalta elämäntaitelija. Hän yhdistää uskomattoman taidehistoriallisen asiantuntijuutensa ja sorminäppäryytensä hyvätuloiseksi ammatiksi, ja väittää että suurin innoittaja väärentämiseen on rahan sijaan ollut taiteen tarjoama ilo: "teen maalauksia, koska se on hauskaa". Toki siinä sivussa rahaakin on kertynyt mukavasti...
Wolfgang ja Helene Beltracchi. Pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang ja Helene Beltracchi. Wolfgang ja Helene Beltracchi. Pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach helene beltracchi

Beltracchi Stradassa ja Docpointissa!

Beltracchin mielettömään elämäntarinaan voi perehtyä Docpoint 2015-festivaalilla, joka esittää Beltracchi - The Art of Forgery Docpoint-festivaaleilla -dokumenttielokuvan tiistaina ja keskiviikkona 27. ja 28.1.2015.

Dokumenttielokuva esittää taideväärentämisen rikollisen puolen, Stradan haastattelemat poliisit puolestaan kertovat rikostutkinnoista ja kotimaisista taideväärennöksistä. Mitä yhteyksiä Belttracchin vuosikymmenien taidevedätyksellä on Suomessa tänään paljastuneeseen väärennöskohuun?

Katso Strada perjantaina 30.1.2015 TV1 klo 21.30!

Lue lisää:

Docpoint

Beltracchi - The Art of Forgery Docpoint-festivaaleilla
Docpoint 2015

Yle-uutiset

KRP tutkii ainakin 15 miljoonan euron epäiltyä taidehuijausta
Epäilty väärentäjä Etelä-Suomesta – viisi ollut vangittuna massiivisesta taidehuijauksesta

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.
Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista. Kuva: Wolfgang Ennenbach the art of forgery
Kommentit
  • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

    Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

    Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

  • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri