Hyppää pääsisältöön

Tinnitukseen löytyy apua

Niskaa hierotaan
Niskaa hierotaan Kuva: Yle, Akuutti niskan hieronta

Tinnituksen eli korvan soimisen tai huminan syitä on monia. Ohimenevästä tinnituksesta kokemusta on jopa puolella väestöstä ja kroonisesti ongelman kanssa elää jopa puoli miljoonaa suomalaista. Tinnitus voi tulla esimerkiksi korvasairauden tai meluvamman seurauksena. Se voi saada alkunsa hammashoidon jälkeen tai joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena. Myös hoitokeinoja on useita erilaisia, väittää lääkäri Marja Estola, joka on erikoistunut tinnituksen hoitoon.

Imatralla Honkaharjun sairaalassa korvalääkärinä toimiva Marja Estola keräsi tutkimusaineistoa tinnituspotilaista, kokeili puudutus- ja kylmähierontahoitoa ja väitteli tohtoriksi tinnituksen hoidosta. Kolmanneksella potilaista hän on saanut tinnituksen häviämään.

Vuonna 1990 Estolalla oli korvatulehduspotilas. Kun tulehdus oli jo parantunut, korva oli yhä kipeä, ja se soi. Potilas oli saanut korvaansa häiritsevän äänen, tinnituksen.

– Olin oppinut jo aikaisemmin, että kun on korva kipeä, mutta siinä ei näy mitään ja sitä puuduttelee täältä korvan takaa tietystä pisteestä (trigger point), niin se helpottaa. Sanoin potilaalle, että saan varmaan sen kivun pois, mutta en sitä sointia ja puudutin ja hän sanoi, että mitä ihmettä sinä teit. Nyt se sointikin hävisi, Estola kertoo.

Näin Marja Estolalle selvisi, ettei syy tinnitukseen ole aina pelkästään korvassa, vaan se voi olla heijastusta muista lihaksista. Estola puhuu somatosensorisesta eli lihaksien heijastusvaikutuksesta syntyneestä tinnituksesta.

Uuden etsimistä kokeilemalla

Yksi Estolan potilaista oli sotaveteraani, jolla korva soiminen oli sotavamma.

Marja Estola haastattelukuvassa
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marja Estola on erikoistunut tinnituksen hoitoon. Marja Estola haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti marja estola

– Minä puuduttelin lihaksia, mutta mitään ei tapahtunut. Ei tämä oikein toiminut, ajattelin. Sitten potilas tulikin parin päivän kuluttua takaisin ja sanoi, että et usko, hän oli marketissa ja se tinnitus hävisi, ja tuli sitten takaisin muutaman tunnin kuluttua.

– Kokeilemalla saimme tinnituksen välillä häviämään ja välillä sen ääntä muuttumaan. Siitä tuli sellainen innostus, että tiedän jotakin, mitä muut eivät tiedä, Estola jatkaa.

Kokeilemalla saimme tinnituksen välillä häviämään ja välillä sen ääntä muuttumaan. Siitä tuli sellainen innostus, että tiedän jotakin, mitä muut eivät tiedä.

Marja Estola ajatteli väitöskirjansa tehtyään kaikkien muidenkin innostuvan tinnituksen hoidon tutkimisesta. Niin ei kuitenkaan käynyt. Tutkimusta tinnituksen hoidosta ei Suomessa ole juurikaan jatkettu.

Kansainvälisesti Estolan tutkimuksesta ollaan oltu kiinnostuneita. Marja Estolan tekemä tutkimus löydettiin netistä ja brasilialainen tinnitustutkija kutsui Estolan puhumaan kansainväliseen tinnituskonfrerenssiin Monacoon.

On olemassa tutkijoiden yhteinen järjestö TRI, jonka tavoite on kunnianhimoisesti hävittää tinnitus.

Syitä on monia, hoitotavat erilaisia

Tinnituksen syitä on monia, siksi myös hoitotapoja on erilaisia. Tinnitus voi tulla esimerkiksi huimausongelmista. Kun ihminen yrittää pitää itsensä pystyssä, myös niskat jäykistyvät ja ovat huonossa asennossa. Ensimmäisiä ja edullisimpia hoitotapoja onkin kokeilla niin sanottua asentohuimaushoitoa, joka voi auttaa myös tinnitukseen.

Tinnitus voi tulla myös korvasairauden seurauksena. Syy voi olla esimerkiksi tulehdus. Yleinen tinnituksen syy on myös meluvamma. Kovalle melulle esimerkiksi räjähdysonnettomuudessa altistuneita voidaan hoitaa ylipainehappihoidolla heti tapaturman jälkeen.

Tinnitus voi syntyä niin ikään hammashoidon seurauksena. Hampaita, purentaa ja purentaongelmia hoitamalla voi toisaalta saada tinnituksen myös häviämään.

Jos on purentaongelmia, kehotan potilaan hammaslääkäriin ja harkitsemaan esimerkiksi purentakiskoa. Sitten katson potilaan niskaa.

Tinnitus voi syntyä myös joidenkin lääkkeiden haittavaikutuksena. Pääsääntöisesti tinnituksen, erityisesti somatosensorisen tinnituksen syy löytyy niskasta ja olkapäistä – syy saattaa kuitenkin olla kauempanakin.

– Jos on purentaongelmia, kehotan potilaan hammaslääkäriin ja harkitsemaan esimerkiksi purentakiskoa. Sitten katson potilaan niskaa. Sen olen oppinut hollantilaiselta fysioterapeutilta, joka sanoi, että se on tällaista hollantilaista hierontaa. Se on hyvin kevyttä hierontaa ja potilaat pystyvät tekemään sitä itsekin. Heidän omaisetkin pystyvät tekemään sitä.

Kylmävenyttelyä lihaksille

Yksi Marja Estolan käyttämistä keinoista on hänen väitöskirjassaankin tutkima kylmävenyttelyhoito, joka on triggerpistehoidon alkuhoito:

– Sumutan kylmäainetta lihaksen suuntaisesti, venytän ja lämmitän. Kylmä ikään kuin puuduttaa, jolloin lihas ei ymmärrä, että sille tehdään mitään. Tällöin lihasta voi venyttää ilman että tarvitaan suurta voimaa. Tämän jälkeen lihas lämmitetään pyyhkeellä, jossa on kuumaa vettä.

Marja Estola hoitaa potilaansa tinnitusta kylmävenyttelyhoidolla.
Jouko Papinniemen tinnitus on syntynyt autokolarin seurauksena. Vanhaan vaivaan kokeillaan nyt hoidoksi kylmävenytystä ja hierontaa. Marja Estola hoitaa potilaansa tinnitusta kylmävenyttelyhoidolla. Kuva: Yle, Akuutti tinnituksen hoito

– Mutta sen opin jo alkuvuosina, että ihminen on sellainen kokonaisuus, että jos hoidan vain toisen puolen, niin sen korvan soiminen loppuu, mutta toinen aloittaa. Eli ne pitää hoitaa molemmat, koska muuten se heittää ärsytyksen toiselle puolelle.

Kolmasosa hyötyy lihasten hoidosta

Lihaksiin kohdistuva hoito auttaa Estolan mukaan kolmasosaa tinnituspotilaista. Hoitomuotoina voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisia ääniterapioita, kuten musiikkia, josta tinnituksen taajuus on poistettu. Näin tinnitus ikään kuin häviää osaksi musiikkia. Niin sanottu maskeri, tekee kihisevää ääntä korvaan, mikä sotkee tinnituksen ääntä.

– Osalle huonokuuloisista auttaa kuulolaite. Jos laittaa kuulolaitteen korvaan, tinnitus häviää.

– Jos saan tinnituksen pois, olen tyytyväinen. Jos en saa sitä pois, mietin, miten saisin sitä lievennettyä siedettävämmäksi. Jos tinnitus on sellainen, että sitä pitäisi jatkuvasti hoitaa, mietin, miten saisin potilaan hoitamaan itse itseään.

Asiantuntija: MARJA ESTOLA, Korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Honkaharjun sairaala, Imatra

Toimittaja: SINI SILVÀN

Lisää ohjelmasta

Hanna Leveelahti haastattelukuvassa.
Hanna Leveelahti haastattelukuvassa. Kuva: Yle, Akuutti hanna leveelahti
Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä katselevat kulhossa olevaa koivuntuhkasekoitusta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Testit-teksti hyllyssä
Testit-teksti hyllyssä Kuva: Yle, Akuutti geenitestit
Anne Matoniemi katsoo suoraan kameraan.
Anne Matoniemi katsoo suoraan kameraan. Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti
Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, vasen käsi koskettaa leukaa.
Natalia Tolmatsova katsoo kameraan, vasen käsi koskettaa leukaa. Kuva: Tero Kyllönen / Yle tatuointi,Akuutti,Natalia Tolmatsova
Nicolas Kluger, Lauri Vuorinen ja Visa Viljamaa studiokuvassa.
Nicolas Kluger, Lauri Vuorinen ja Visa Viljamaa studiokuvassa. Kuva: Tero Kyllönen / Yle tatuointi,Akuutti,visa viljamaa
Kommentit
 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.