Hyppää pääsisältöön

Visualisoi unelmasi

Saippuakuplia ja kukka
Saippuakuplia ja kukka Kuva: Julkaistu Flickr-palvelussa CC-lisenssillä https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/. Kuvakokoa muutettu. Flickr.com/Nial Fowler valmennuskoulu aarrekartta

Aarrekartalla on useita nimiä kuten vision board tai unelmakartta. Se on kokoelma itse valittuja, myönteisiä kuvia, jotka symboloivat toivottuja asioita. Unelmointiin liittyy luottamus hyvään tulevaisuuteen.

Opinto-ohjaaja Marjaana Herlevi käyttää aarrekarttaa ohjaustyössään. Menetelmänä aarrekartta vaatii ensin aikaa, että paneutuu omiin toiveisiin.

Tarkoitus on kiinnittää huomiota mitä haluaa. Aarrekartta toimii muistilapun tavoin, ja se kannattaa laittaa esille niin, että sen näkee usein. Kuvat ankkuroituvat mieleen.

Opon ohjeet

1. Valitse noin postikortin kokoinen kuva itsestäsi. Valitse suhteellisen tuore kuva ja sellainen, joka herättää sinussa myönteisiä tunteita. Liimaa se keskelle kartonkia. Koska kyse on juuri sinun kartastasi, on hyvä että kuvasi näkyy selkeästi.

2. Etsi kuvia, jotka todella haluat elämääsi. Kuvia, jotka symboloivat asioita, joita haluat tulevaisuuteesi. Kuvat voivat olla todella realistisia tai symbolisia.

Jos tavoittelet ylioppilastutkintoa, se voi olla kuva ylioppilaslakista. Jos kaipaat lepoa, sohva tai riippumatto voi kuvastaa sitä. Jos kaipaat rohkeutta, esim. symbolinen kuva leijonasta voi merkitä juuri tätä. Kuvissa tulisi olla vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin. Mitä haluat lisää? Mitä haluat vahvistaa? Mitä kohti haluat mennä?

3. Liimat kuvat kartongille. Taustavärillä on merkitystä. Esimerkiksi vaalea pohja on väripsykologisesti hyvä ja rauhoittava väri, sillä se selkiyttää ajatuksia. Jos kaipaat energiaa elämääsi, valitse kirkkaankeltainen. Jos haluat uudistua ja kasvaa, valitse vihreä.

4. On hyvä keskittyä 3-5 pääteemaan/unelmaan. Selkeys kartassa helpottaa aivojasi poimimaan olennaisen.

5. Ainoa asia, mitä aarrekarttaan ei kannata laittaa on sana EI. Kiinnitä huomiota siihen, että laitat siihen juuri mitä haluat. Esim. ”En halua reputtaa yo-kirjoituksissa” ei toimi. Laita mieluummin hymykuva itsestäsi, liimaa siihen yo-lakki ja lisää teksti: ”Kävipä se helposti!”

Aarrekarttaan ei ole syytä laittaa setelitukkukuvaa, ellei halua Roope Ankaksi, joka kylpee rahassa. Aarrekarttaan on syytä laittaa niitä asioita, joita rahalla voi hankkia.

6. Luota siihen, että unelmat voivat toteutua sellaisin keinoin, joista et välttämättä tiedä.

7. Muista katsoa aarrekarttaa päivittäin. Katse kiinnittyy niihin asioihin, joita todella haluat. Alat tietoisesti ja alitajuisesti tehdä sellaisia valintoja, joita todella haluat elämääsi.

Katso ja lue: Aarrekartta Miskan valmennuksessa.

  • Abivuoden aikaan

    Yo-kirjoitukset ovat takana, mikä on suuntasi nyt?

    Oletko yo-kirjoitusten kynnyksellä? Käy silloin Abitreeneissä. Jos yo-kirjoitukset ovat jo takana, mikä on suuntasi nyt? Haluatko opiskella, tehdä töitä vai lähteä ulkomaille?

  • Lähetä silmukkavideo

    Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.

    Oletko matkalla kohti abivuotta? Vai onko abivuosi jo meneillään? Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.