Hyppää pääsisältöön

Asiantuntijat tyrmäävät uskomushoidot – ”Osa paranee hoidoista huolimatta”

Asiantuntijoiden mukaan uskomushoidot perustuvat sen plasebo-vaikutukseen. Lääketieteellistä tutkimuspohjaa niillä ei ole.

Terveyskeskusksissa käytetään vain tutkittuja hoitomuotoja. // Kuva: EPA / Bruno Bebert

Uskomushoidot ovat hoitoja, joiden toimivuutta ei ole tutkittu, ainakaan lääketieteellisesti. Uskomushoitoja ovat muun muassa enkelihoito sekä yksisarvishoito. Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Hemmilä kertoo Duodecim-lehdessä, että uskomushoito on termi, joka ei sovellu terveydenhuollon ammattilaisten sanavarastoon.

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski pitää huolestuttavana, jos potilas yrittää parantaa vakavaa sairautta pelkästään uskomushoidoilla. Tällöin oikeasti vaikuttava hoito jää saamatta.

- Uskomushoitojen vaikutus perustuu siihen, että ihminen itse uskoo hoidon vaikuttavuuteen. Kyseessä on plasebo eli hoitovaikutus, Vuorenkoski kertoo.

Hoidoilla ei siis ole hyötyä, jos niihin ei usko.

- Nämä yksisarvishoidot kuulostavat mielestäni tosi hölmöiltä, Vuorenkoski sanoo.

- Osa toki paranee hoidosta huolimatta.

Vuorenkosken mukaan uskomushoitoja käyttävälle potilaalle tulisi ilmoittaa, ettei hoito perustu lääketieteeseen tai muuhun tutkimukseen.

- On ongelma, jos uskomushoitajat eivät toimi näin. Se on osittain huijaamista, kun ihmisille uskotellaan, että tämä on aidosti vaikuttavaa hoitoa.

Mallia Ruotsista

Kriittistä ajattelua edistävän Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä kehottaa uskomushoitoja käyttäviä ihmisiä miettimään, mistä syistä he olettavat uskomushoidoissa mukana olevien enkeleiden tai yksisarvisten olevan olemassa.

- Miksi se, että joku myy tällaista uskomusta, tekisi siitä toden? Mutta eihän Suomessa ole kiellettyä ottaa rahoja pois niiltä ihmisiltä, jotka haluavat niistä luopua, Mäkelä sanoo.

Ruotsissa laki kieltää vakavien yleissairauksien, kuten syöpien ja diabeteksen hoitamisen hoitomuodoilla, joita ei ole tutkittu.

- Näihin sairauksiin voi kuolla, jos niitä ei hoida kunnolla, Mäkelä sanoo.

Lue myös:

Alle tonnilla yksisarvishoitajaksi