Hyppää pääsisältöön

Elämää suuremmat elokuvakirjat

Elokuvakirjoja
Elokuvakirjoja Kuva: Yle/JP Pulkkinen elokuvakirjoja

Yksi filmihulluuden oireyhtymiä on kyvyttömyys kulkea välinpitämättömästi ohi hyvin varustellun elokuvakirjahyllyn. Vuonna 2010 brittiläinen elokuvalehti Sight & Sound (joka muuten listaa tarkkaan kaikkien arvioimiensa elokuvien tekijätiedot) äänestytti kriitikoita ja elokuvatutkijoita parhaista elokuvakirjoista. Äänestyksen tulokset ovat tässä. Kun lähdimme Pekka Lanervan kanssa penkomaan helsinkiläisen Laterna Magican hyvin uskottavia elokuvakirjahyllyjä, tämä Sight & Soundin äänestys oli mielessä.

Pekka Lanerva on paitsi elokuvakirjojen ystävä, myös Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja, ollut mukana tässä helsinkiläistä elokuvakulttuuria rikastavassa toiminnassa alusta saakka. Ensi syyskuussa R & A järjestetään 28. kerran. Pekka Lanerva on muuten samassa joukossa kuin tanssijat Tero Saarinen ja Jorma Uotinen, säveltäjä Kaija Saariaho ja ranskalaista jazzia Suomeen tuova Charles Gil, hän on nimittäin saanut Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia -kunniamerkin, Ranskan kulttuuriministeriön myöntämän kunniamerkin, jolla kiitetään taiteellisesta ja kirjallisesta luovasta työstä tai panoksesta taiteiden ja kulttuurin levittämiseksi Ranskassa ja koko maailmassa.

Miksi elokuvakirjat sitten ovat (olleet?) olennaisia elokuvanharrastajille? Jos luulette, että urheilu on tilastoja ja faktaa ja elokuva tunnetta ja juonittelua, saatatte olla oikeassa, mutta ette välttämättä. Otetaan esimerkiksi vuoden 1928 Broadway-komedia The Front Page vuodelta 1928, yksi nopeapuheisimmista koskaan tehdyistä näytelmistä. Vuonna 1931 tämä Ben Hechtin ja Charles MacArthurin tarina sovitettiin samannimiseksi elokuvaksi, Suomessa sitä esitettiin nimellä Etusivu uusiksi. Pääosissa kahtena lehtimiehenä olivat Adolphe Menjou ja Pat O’Brien. Vuonna 1940 Howard Hawks ohjasi uuden version nimellä His Girl Friday, jota Suomessa on esitetty nimellä Meidän vastaeronneiden kesken. Siinä toisen lehtimiehen paikalla on lehtinainen, parivaljakkona Cary Grant ja Rosalind Russell. Sama stoori muokattiin 40-luvulla tv-sarjaksi. Vuonna 1974 veteraaniohjaaja Billy Wilder teki uuden elokuvaversion, nyt taas alkuperäisellä nimellä The Front Page, Suomessa Etusivu uusiks’. Kaksi lehtimiestä jälleen, rooleissa Walter Matthau ja Jack Lemmon.Vuonna 1988 syntyi saman tarinan pohjalta seuraava versio, nimi oli Switching Channels, parina jälleen mies ja nainen, Burt Reynolds ja Kathleen Turner. Suomessa tätä elokuvaa on esitetty nimellä Kanavat sekaisin ja Pysy kanavalla.

Kaikki tämä on elokuviin liittyvää faktatietoa ajalta ennen internetin läpimurtoa. Faktojen monisäikeisenä ja hallitsemattomana keräytymänä elokuva on tilastonikkarin unelma tai painajainen mentaliteetista riippuen. Toisin kuin urheilussa, tiedot eivät edes pysy samoina, kun ne siirtyvät kielialueelta toiselle. Helppo nakki tässä viidakossa ovat Oscarit, joita jaetaan säännöllisesti ja ainoastaan 24 kategoriassa.

Ennen VHS-nauhoja, DVD-levyjä ja Internet Movie Databasea plus muita nettiviidakosta löytyviä tiedon ja oletuksen pesiä filmihullun oli luotettava klassisiin tukitoimiin: kohtalontovereihin, muistiin, elokuvalehtiin ja elokuvakirjoihin. Elokuvakirjojen skaala on äärimmäisen laaja. Se ulottuu elokuvatähtien kuva- ja juorupainotteisista kuvakirjoista enemmänkin tutkijoille tarkoitettuihin teoreettisiin opuksiin. Siinä välissä onkin kokonainen maailma, mistä löytyy elämäkertaa, kritiikkiantologioita, haastattelukirjoja, esseitä ja elokuvan historiaa. Suomessa elokuvakirjallisuuden merkittävä popularisoija oli alan kirjoittamisen suurhahmo Peter von Bagh, jonka noin 30 elokuvakirjan joukossa on esseetä, historiaa, tutkimusta ja puhdasta fanitusta.

Sight & Soundin viisi eniten mainintoja saanutta elokuvakirjaa ovat André Bazinin 60-luvun taitteessa julkaisema neliosainen Qu'est-ce que le cinéma? (Mitä elokuva on? Peter von Bagh ja Sakari Toiviainen toimittivat suomenkielisen version 1973); Robert Bressonin Notes sur le cinématographe (sis. kirjaan Merkintöjä Robert Bressonista, suom. Sakari Toiviainen), Andrew Sarrisin auteur-teorian raamattu The American Cinema: Directors And Directions 1929-1968, David Thomsonin ensimmäisen kerran vuonna 1975 ilmestynyt hakuteos A Biographical Dictionary of Film, jonka kuudes, päivitetty painos (The New Biographical…) ilmestyi viime vuonna, ja François Truffautin Hitchcock (Markku Kosken suomennos ilmestyi 1983).

Pekka Lanervan kanssa Laterna Magicasta tekemämme (elokuvakirjallisuutta ajatellen klassiset) löydöt ovat Pauline Kaelin I Lost It at the Movies, josta nousee esiin kysymys miksi Akira Kurosawan toimintaelokuva on toisenlainen kuin amerikkalainen toimintaelokuva? André Bazinin Mitä elokuva on? kertoo, että western eli lännenelokuva on ainoa elokuvan elossa oleva laji, joka on yhtä vanha kuin elokuva itse. Länkkäreille tyypillinen sankarit vastaan konnat -asetelma oli vielä vahvasti hengissä, kun Bazin kirjoitti 50-luvun lopulla. Sitten alkoi mullistus, niin elokuvateollisuudessa kuin elokuvissa. Joku Clint Eastwoodin Armoton on suhteellisen harvinainen myöhempi merkkiteos tässä genressä. Siirryttiin suoraan avaruuden puolelle, sinne saattoi sijoittaa selkeitä pahiksia, joita voi puhdassydämisesti listiä.

John Gianviton toimittama Andrei Tarkovsky – Interviews avaa muistot 70- ja 80-luvun Helsinkiin, joka oli parhaita paikkoja Euroopassa nähdä neuvostoelokuvaa. Kevin Brownlow’n The Parade’s Gone By tuo esiin mykkäelokuvien tekijät. Buster Keatonin kohtalo MGM:n ja alkoholin kourissa tuo esiin yhden särmän elokuvan historiassa, sen miten suuret hahmot jauhautuvat olemattomiin systeemin rattaissa.

Kirjoja lukiessa ja niistä puhuessa ajautuu väistämättä puhumaan kaupungeista ja niiden elokuvakulttuurista. Helsingin tapauksessa elokuvakulttuurin edustajia ovat niin Laterna Magican kaltaiset antikvariaatit, Maximin kaltaiset keskellä kaupunkia sijaitsevat elokuvateatterit kuin elokuvafestivaalit. Lanervan kipparoima Rakkautta & Anarkiaa -festivaali alkaa jo vankka osa suomalaisen elokuvakulttuurin historiaa. R & A starttasi 80-luvun lopulla Image-lehden lanseeraamana. Parin vuoden päästä Lanerva, Eija Niskanen, Mika Siltala ja Matti Paunio perustivat Helsinki International Film Festival ry:n, jonka pohjalle syntyi nykyinen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali. Tuolloin sinänsä ansiokkaiden elokuvalevittäjien luomassa elokuvakartassa oli valkoisia läikkiä, esimerkiksi aasialainen elokuva klassisten Kurosawan, Ozun ja Mizoguchin ulkopuolelta. Kun nykyistä elokuvakarttaa katsoo, aukkoja on vielä enemmän, joten festarin järjestäjille löytyy työsarkaa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri