Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Oikeus olla päissään

kipusisko
kipusisko syke

”Potilaalla on oikeus terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon siitä riippumatta, onko hän päihtynyt vai ei.”

Totta kai eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on täysin oikeassa: hoitohenkilöstö ei valitse potilaita. Päihtynyt voi olla mitä suurimmassa määrin avun ja hoidon tarpeessa.

En silti liene ainoa hoitaja, jonka mielestä oikeusasiamiehen olisi syytä hakeutua välittömästi tutustumisretkelle päihtyneiden ja päihdeongelmaisten potilaiden hoitotyön pariin.

Kun potilas on päissään, oli kyse sitten viinasta, lääkkeistä tai huumausaineista, saa hoitajalla olla silmät selässä. Jos päihtynyt potilas on virkeä, hän huorittelee, ehkä huitoo tai ainakin uhkailee väkivallalla. Jos päihtynyt potilas on sopivan raukeassa opiaattipöllyssä, hän on vain heikosti ohjattavissa.

Jokaisen potilaan mielestä triage-hoitaja tekee työnsä huonosti, kun ammattitaidottomuuttaan pakottaa potilaan odottamaan hoitoon pääsyä. Päihtyneenä tämä näkemys tuntuu korostuvan, ja ujompikin uskaltaa ilmaista sen reippaasti.

On tavallista, että päihdeongelmainen tai päihtynyt potilas sitoutuu hoitoonsa mahdottoman kehnosti. Koska addiktio pakottaa keskittämään kaiken toimeliaisuuden aineen hankkimiseen, päihdeongelmaisella on varsin niukalti intoa huomioida yhtään mitään muuta elämän osa-aluetta, edes henkeä ja terveyttä. Akuutisti päihtynyt ei välttämättä kykene edes arvioimaan sitä, mikä todellinen hoidon tarve on.

Kun juhlitaan, suunnitellaan harvemmin tapaturmaa.

Päihtynyt potilas voi olla jokainen, joka käyttää päihteitä. Ehkä sinä itse. Puolisosi, ystäväsi, vanhempasi tai teini-ikäinen lapsesi voi joutua päihtyneenä sairaalaan. Kun juhlitaan, suunnitellaan harvemmin tapaturmaa.

Viikonloppuisin jopa joka toinen tapaturmapotilas on alkoholin vaikutuksen alainen. Joka neljäs tapaturmainen kuolema sattuu päihtyneelle. Heistä jokaisella tuskin on diagnosoitua päihdehäiriötä. He saattavat olla aivan tavallisia kansalaisia, jotka dokaavat silloin tällöin isommalla kädellä ja aivan vahingossa vain ovat horjahtaneet jäisellä jalkakäytävällä.

Vaikka kunnon kansalaisten sosiaalinen media pursuaa paheksuntaa alkoholin mainonnan rajoittamista kohtaan, olisi äärettömän tärkeää, että tietäisimme, miten paljon alkoholin käyttäminen todella työllistää tapaturma-asemia ja päivystyksiä. Jokaisen veronmaksajan pitäisi olla kiinnostunut siitä, mitä alkoholin käyttäminen todella tarkoittaa terveydenhoitojärjestelmän kuormitukselle.

Mutta systemaattista tietoa tästä ei ilmeisestikään voida kerätä. Sekä Valviran että Jääskeläisen mukaan esimerkiksi päivystyspotilaita ei saa järjestelmällisesti puhalluttaa.

Nyky-yhteiskunta rakastaa potilaan oikeuksia, ja potilaalla on oikeus olla päissään.

Kommentit