Hyppää pääsisältöön

Kuutti, pentu, karitsa ja porsas — eläinlapsilla on monta nimeä

Sian lapsi on porsas, hevosen varsa. Koirilla ja kissoilla on pentuja, mutta milläpä nimellä hylkeen jälkikasvua kutsutaan? Eläinperheet-opetusohjelma esitteli vuonna 1971 perinteisten kotieläinten lisäksi myös eläintarhojen eläinperheitä.

Hevosperheessä isähevosta kutsutaan oriksi ja äitihevosta tammaksi. Hevoslapsi on varsa, joka kulkee äitinsä perässä miltei heti syntymänsä jälkeen. Työkykyiseksi varsa kasvaa puolessatoista vuodessa ja se voi elää yli 20-vuotiaaksi.

Kananpoikaset eivät vietä lapsuuttaan kanaemon kanssa. Hautomossa kuoriutuneet poikaset lähtevät pesästä heti ja alkavat etsiä ruokaa. Kananpoikaset pitävät puhtaista ja lämpimistä paikoista. Hautomossa lämpölamppu toimii keinoemona poikasille.

Metsäkarjusta polveutuva sika on tärkeä kotieläin. Sian lapsi on porsas ja äiti emakko, kun taas lammasperheen isä on pässi ja äiti uuhi. Lapsilammasta kutsutaan karitsaksi. Lammas on todellinen laumaeläin. Johtaja määrää tahdin ja lauma seuraa tätä minne vain.

Monet villieläinperheet viihtyvät eläintarhoissa jopa paremmin kuin monet ihmiset osaisivat kuvitellakaan. Näemme välähdyksiä muun muassa karhu- ja virtahepoperheiden arjesta. Ohjelman lopussa taas seurataan koiran- ja kissanpentujen riemastuttavaa telmimistä.