Hyppää pääsisältöön

Miehet luulevat älystään liikoja

Kuvakollaasi, jossa punainen liikennevalohahmo Ampelmann Berliinistä, Saksasta, sekä vihreä liikennevalohahmo Ampelfrau Sonthofenista, myöskin Saksasta.
Miehet arvioivat itsensä huomattavasti välkymmiksi kuin naiset. Sukupuolten älykkyyseroista ei kuitenkaan ole saavutettu tutkijoiden keskuudessa yksimielisyyttä. Kuvakollaasi, jossa punainen liikennevalohahmo Ampelmann Berliinistä, Saksasta, sekä vihreä liikennevalohahmo Ampelfrau Sonthofenista, myöskin Saksasta. sukupuoli mies nainen liikennevalot älykkyys

University College Londonin psykologian professori Adrian Furnhamin tutkimus on yksi monista, joissa on huomattu, että miehet arvioivat älykkyytensä huomattavasti korkeammaksi kuin naiset.

Adrian Furnham tutki 12 maan (Australia, Itävalta, Brasilia, Ranska, Iran, Israel, Malesia, Etelä-Afrikka, Espanja, Turkki, Iso-Britannia ja Yhdysvallat) miesten ja naisten arvioita omasta älykkyydestään. Miesten arviot olivat naisten arvioita suurempia kaikissa maissa. Suurin ero sukupuolten älykkyysarvioissa oli Ranskassa, missä miehet arvioivat älykkyysosamääränsä 15 pistettä korkeammaksi kuin naiset. Toiseksi suurin ero oli Isossa-Britanniassa, missä miesten arviot olivat keskimäärin 10 pistettä suurempia.

Kiintymyksen vuoksi ihmiset arvioivat omien lastensa olevan keskimääräistä älykkäämpiä ja lahjakkaampia.

Sukupuolten eron lisäksi älykkyyskäsityksissä on sukupolviero: Furnhamin tutkimuksissa ihmiset ovat yleisesti arvioineet olevansa älykkäämpiä kuin vanhempansa. Ja eihän huippuälykkään lapsikaan voi tyhmä olla; kiintymyksen vuoksi ihmiset arvioivat omien lastensa olevan keskimääräistä älykkäämpiä ja lahjakkaampia. Kuten edellisistä havainnoista arvata saattaa, vanhemmat arvioivat, poikalasten olevan tyttölapsia älykkäämpiä.

Onko miesten itsevarmoissa ja naisten nöyrissä arvioissa sitten perää? Furnhamin mukaan siitä ei ole saavutettu yksimielisyyttä. Erojen olemassaoloa puoltavat kannat ovat kuitenkin viime vuosina yleistyneet. Älykkäämpää sukupuolta ei silti ole onnistuttu määrittämään, vaan tutkimustuloksia on saatu sekä miesten että naisten paremmuuden puolesta.

Täysin samalla tavoin sukupuolten aivot eivät kuitenkaan toimi. On esimerkiksi havaittu, että miesten ja naisten aivoissa on erilaiset hermokytkennät, ja yhtä älykkäät miehet ja naiset saavat älykkyystesteistä samoja tuloksia käyttäen aivojaan eri tavoin.

Asiaa älykkyydestä: Jättääkö äly ihmisen? 28.1. Prisma Studiossa Yle TV1:llä klo 20

Lue odotellessasi lisää täältä:

Nero vai idiootti? - Seitsemän kysymystä älykkyydestä

Neroksi satunnaisella klikkailulla - Mitä netin älykkyystestit sinusta kertovat?

Olenko tyhmä, jos en pärjää älykkyystestissä?

Yle Uutiset: Tutkimus: Ihmiset tyhmentyneet sitten 1800-luvun.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua