Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Tyhmeneekö ihmiskunta?

Prisma Studio, ivan puopolo, yle tv1
Toimittaja Ivan Puopolo keskustelee Prisma Studiossa ihmiskunnan kehityksestä. Prisma Studio, ivan puopolo, yle tv1 ivan puopolo

TV1 keskiviikkona 28.1.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 30.1. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Tähän asti on ajateltu, että samalla kun ihmislaji kehittyy, myös älykkyys pikkuhiljaa kasvaa.

Tällaiselta kehitys on näyttänytkin, sillä Flynnin ilmiön perusteella uusi sukupolvi on edellistä keskimääräisesti älykkäämpi. Ilmiö on nimetty uusiseelantilaisen filosofin ja älykkyystutkijan James R. Flynnin mukaan.

Nyt tanskalaistutkijat oat käyneet läpi aineiston 25 000 - 30 000 nuoresta miehestä 1950-luvulta saakka ja ovat tehneet uuden havainnon. Tutkimusten mukaan väestön älykkyyden kasvu on kääntynyt laskuun.

Mistä tämä johtuu? Onko ihmiskunta todella tyhmentymässä? Vai onko kysymys tilastoharhasta.

Prisma Studion teemakeskustelun vetää toimittaja Ivan Puopolo. Aiheesta keskustelevat kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta, psykologian dosentti Iiro Jääskeläinen Aalto-yliopistosta ja tietokirjailija Osmo Tammisalo. Keskustelu on esitetty aikaisemmin Yle Teemalla 16.1.2015.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.