Hyppää pääsisältöön

RMP-profiili paljastaa motiivit

omena, kirja ja kesä
omena, kirja ja kesä Kuva: Yle valmennuskoulu

Amerikkalainen psykologian professori Steven Reiss kehitti persoonallisuustestin, jolla mitataan 16 elämän perusmotiivia.

Se on tieteellisesti kehitetty työkalu, jolla saa luotettavan kuvan siitä, mitkä ovat henkilön tärkeimmät ja vahvimmat perusmotiivit. Tuloksena on jokaiselle yksilöllinen motivaatioprofiili.

Päivi Mayor
Päivi Mayor Kuva: RMP-Nordic, Päivi Mayor paivi mayor
- Työkalun avulla pystyy selvittämään perustarpeensa kattavasti ja syvällisesti, sillä omaa käyttäytymistä ohjaavat motiivit on hyvä tietää, sanoo RMP Nordicin toimitusjohtaja Päivi Mayor.

Testaaja vastaa kyselyyn, joka sisältää 128 yksinkertaista väittämää kuten ”Nautin ryhmien johtamisesta” tai ”En halua jäädä velkaa toiselle”. tai ”Itsenäisyys on yksi tärkeimmistä tavoitteistani”. Testituloksesta saadaan profiili.

- Mitä vahvempana jokin motiivi näkyy profiilissa, sitä enemmän se vaikuttaa tunteisiimme ja arvostuksiimme. Motiivit selittävät myös, miksi käyttäydymme tietyllä tavalla.

- Lapsuuden kokemukset ja persoonallisuus vaikuttavat perusmotiivien syntyyn. Ne ovat suhteellisen pysyviä. Iän myötä jotkut motiivit heikentyvät hieman, kuten valta tai liikkumisen tarve, mutta muutoin motiivit pysyvät samanlaisina, sanoo Päivi Mayor.

Perusmotiivit

RMP:n (Reiss Motivation Profile) perusmotiivit ovat valta, riippumattomuus, uteliaisuus, hyväksyntä, järjestys, säästäminen/keräily, kunnia, idealismi, sosiaaliset kontaktit, perhe, status, kosto/voittaminen, esteettisyys, syöminen, ruumiillinen aktiivisuus ja mielenrauha.

perusmotiivit
perusmotiivit Kuva: 16 perusmotiivia, kuva: RMP-Nordic rmp-motivaatioprofiili

- Jos nuorella henkilöllä on korkea riippumattomuus vahvana motiivina, ohjaa tällainen tarve varmasti tietä. Ehkä henkilön kannattaisi kokeilla yrittäjyyttä jo varhain elämässä, ehdottaa Päivi Mayor.

- Vahva riippumattomuus voi näkyä käyttäytymisessä mm. siinä, että henkilö ei ota apua vastaan, vaan haluaa tehdä itse kaiken. Häntä myös motivoi suuri henkilökohtainen vapaus.

Profiilitulos liikennevalon värein

RMP-tuloksen motiivit kuvataan vihreillä, punaisilla ja keltaisilla väreillä. Vahvoja motiiveja kuvaa vihreä ja heikkoja motiiveja punainen. Vihreä väri tarkoittaa, että tätä haluan, tämä minua motivoi. Punainen väri tarkoittaa, “stop”, en halua tätä.

rmp-tulos
rmp-tulos Kuva: Anettan RMP-profiili Valmennuskoulussa/Yle rmp-motivaatioprofiili
Silloin katsotaan, löytyykö tämän motiivin vastakkaisesta suunnista vahvaa motivaatiota. Esimerkiksi matala riippumattomuuden tarve (profiilissa “punainen” riippumattomuus) tarkoittaa monella korkeaa yhteistyön ja läheisyyden tarvetta.

- Erilaisia motiivien yhdistelmiä on lähes yhtä monta kuin on ihmisiä. Yksikään motiivi tai motivaatioprofiili itsessään ei ole hyvä eikä huono. Motiivit kertovat, mitkä asiat meitä ajavat eteenpäin ja miten elämää kannattaa elää pysyäksemme motivoituneina ja innostuneina, kuvailee Päivi Mayor.

Työkalun käyttäjiä eri aloilta

RMP on tulossa yrityksille tutuksi konsulttiyritysten kautta. Motiivien selvittelystä on ollut hyötyä mm. johtamisen parantamisessa. Jos johtaminen ei oikein suju, on esimiehen hyvä kartoittaa omat ja alaistensa motiivit, jotta päivittäisjohtaminen on yksilöllisempää, innostavampaa ja vaikuttavampaa.

Toinen tyypillinen käyttäjäryhmä löytyy yksityishenkilöistä, joilla on meneillään iso elämänmuutos. Työtyytymättömyys, stressi tai työnhaku ovat esimerkiksi sellaisia elämänvaiheita, jolloin RMP-tuloksesta voi olla ratkaisevaa apua. Myös yrittäjäksi aikova voi saada tietoa siitä, että ovatko omat motiivit tarpeeksi vahvoja yrittäjyyteen tai millainen yrittäminen voisi oikeasti onnistua.

Opinto-ohjaajan valmennuksen työkalu

Kolmas RMP-työkalun käyttöalue on urheilijoiden ja nuorten valmennus, joka on myös opinto-ohjaaja Marjaana Herlevin työkenttää.

Marjaana käyttää menetelmää myös lukiolaisten valmennuksessa, kun pitää selvittää valmennettavan itsetuntemusta, motiiveja ja arvoja.

Katso ja lue: RMP-työkalu Anettan valmennuksessa.

  • Abivuoden aikaan

    Yo-kirjoitukset ovat takana, mikä on suuntasi nyt?

    Oletko yo-kirjoitusten kynnyksellä? Käy silloin Abitreeneissä. Jos yo-kirjoitukset ovat jo takana, mikä on suuntasi nyt? Haluatko opiskella, tehdä töitä vai lähteä ulkomaille?

  • Lähetä silmukkavideo

    Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.

    Oletko matkalla kohti abivuotta? Vai onko abivuosi jo meneillään? Lähetä hetkistäsi silmukkavideo.