Hyppää pääsisältöön

Ahon alkeet

Pianisti Sonja Fräki valmistelee taiteellista väitöstä Kalevi Ahon pianomusiikista - ja tekee perinpohjaista työtä. BIS-yhtiön tuoreelle, Ahon koko soolopianotuotannon kattavalle levylle Fräki on saanut salakuljetettua jopa Ahon teiniaikaiset pianopreludit ja pedagogiset pikkukappaleet. Levyssä on lievä opinnäytteen sivumaku. Puhtaan musiikillisten ansioiden sijasta se painottuu Kalevi Ahon säveltäjäkuvaan ja pianomusiikin asemaan Suomen nykymusiikissa.

Aho näperteli yhdeksäntoista preludiaan teinipoikana ilman sävellys- tai piano-opintoja. Tällainen oma-aloitteisuus on kunnioitettavaa, ja on kiehtova seurata, kuinka Aho aivan itse prosessoi säveltämisen perustekijöitä: käsityötä, tyylivaikutteita, musiikin rakenteita ja parametreja. Reilu puoli tuntia tonaalisia harjoitelmia kuitenkin puuduttaa, eikä valikoima kuuluisi ainakaan levyn aloitusteokseksi.

Sen sijaan Ahon pedagogiset pianokappaleet räiskyvät hauskasti. Etenkin nuorisokoulutustason Sonatiini on levyn luontevin yhdistelmä soittimellisuutta, pedagogiaa ja Ahon omaa ilmaisua. Sen sijaan tukalan massiiviseksi paisuva Sonaatti ja Maj Lind -kilpailukappaleeksi räätälöity Solo II tuntuvat oudon väkinäisiltä, ja kahlaavat sakeissa postromanttisissa liemissä.

Sonja Fräki onneksi soittaa raskaatkin teokset ilmavasti. Sonaatin hitaassa päätösosassa on monia ylitsepursuavan kauneuden hetkiä, ja Ahon virtuoosivyörytykset piirtyvät kirkkaina. Väitöstyön mahdollistama rauhallinen perehtyminen tuntuisi tekevän tulkinnalle hyvää, vaikka ohessa pöyhiikin levylle musiikkia, jolle pelkkä tutkiminen riittäisi.

Levy on muuten äänitetty Kauniaisten Nya Paviljongenissa, jonka akustiikan lievä kolhous osaltaan värittää musiikkikokemusta.

Kalevi Aho: 19 preludia; Kolme pientä pianokappaletta; Kaksi helppoa pianokappaletta; Sonatina; Solo II; Sonaatti pianolle. - Sonja Fräki, piano. (BIS-2106)

Kuuntele Uudet levyt 23.1.2015, toimittajana Kare Eskola.

  • Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

    Jacob Cooper palaa studiossa rakennettujen teostensa pariin

    Yhdysvaltalainen säveltäjä Jacob Cooper kirjoittaa pitkien jatkumoiden varaan rakennettuja soivuuksia sulauttaen mukaan uutta teknologiaa. Nyt päivänvalonsa saa kolme pysähtynytttä elektroakustista teosta, jotka heijaavat uuden taidemusiikn, ambientin ja popin vuorovesissä. Cooperin tuorein äänite on tekotavaltaan samanlainen kuin viitisen vuotta sitten julkaistu laulusarja Silver Threads.

  • Britten-single on riittävän painokas yksinäänkin

    Britten-single on riittävän painokas yksinäänkin

    Alkavatko klassisen musiikin toimijat hiljalleen lämmetä myös ajatukselle, että joskus voisi julkaista täyspitkän julkaisun sijaan ihan vaan yhdenkin painavan teoksen kerrallaan?